Pretraga

Živite dok ste mladi: Prilike koje definitivno morate iskoristiti prije 30-te

A- A+

Mladima u Hrvatskoj pruža se niz prilika o kojima su neke prijašnje generacije mogle samo sanjati. Nikad nije bilo lakše putovati, obrazovati se na nekim od najboljih europskih sveučilišta, upoznavati nove kulture, raditi i dijeliti znanje s kolegama iz inozemstva, ali i uključiti se u stvaranje politika koje oblikuju našu budućnost. Mogućnosti je puno, samo ih treba znati iskoristiti, a upravo tome je posvećena Europska godina mladih. Razgovarali smo s Dubravkom Šuicom, potpredsjednicom Europske komisije, koja nam je ispričala više o godini posvećenoj upravo nama.

@srednja_hr Na koji EU projekt se vi želite prijaviti? Više o Europskoj godini mladih čitajte na portalu srednja.hr, preko linka u opisu profila! #eu #europeancommission #ec #europe #europa #mladi #obrazovanje #erasmus #discovereu #hrvatska #učenici #škola #studenti #faks ♬ Piano music(806606) – Draganov89

Kako bi nam približili sve mogućnosti koje imamo, Europska komisija je ovu godinu proglasila Europskom godinom mladih. Time su kreatore projekata potaknuli da se dodatno usmjere na mlade ljude, a nas da se u projekte aktivno uključujemo. Godina je pri kraju, a do sada je pokrenuto više od 120 inicijativa za mlade u cijeloj Europskoj uniji, rekla nam je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. Europska komisija je dodatno podržala više od 4.500 aktivnosti za mlade.

– Vrlo je važna ova godina mladih koju je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen proglasila i u kojoj smo još uvijek. Puno radimo na različitim inicijativama. Sudjelovali smo u više od 4.500 različitih događanja, pokrenuli smo niz projekata kao što je projekt ALMA koji nudi prvo zaposlenje mladima, istaknula je Šuica.

Projekt ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve) usmjeren je prema mladima između 18 i 30 godina koji nisu zaposleni i ne školuju se. Projekt im omogućava da od 2 do 6 mjeseci rade u nekoj od država EU, a po povratku ih podupire u pronalasku trajnog posla. Osim ove, u Hrvatskoj imamo i niz drugih inicijativa za mlade koje možete iskoristiti.

Gdje doznati sve mogućnosti?

Erasmus+ programi, primjerice, namijenjeni su učenicima i studentima. Omogućavaju vam da odete na učeničku ili studentsku razmjenu u neku od zemalja Europske unije. Kroz Erasmus+ možete studirati, sudjelovati u različitim projektima, obavljati stručnu praksu ili se dodatno usavršavati. Uz to, možete koristiti i financijske potpore ili primati stipendije. Na stranicama Europske komisije pronaći ćete sve informacije vezane uz Erasmus+, ali i druge inicijative i projekte u koje se možete uključiti.

Osim upoznavanja s različitim prilikama koje imamo kao građani Europske unije, Europska godina mladih imala je još jedan važan cilj. To je potaknuti mlade da se što više uključe u kreiranje politika. Čelni ljudi Europe željeli su čuti naše mišljenje o politikama koje se odnose na obrazovanje, kulturu, sport, zaposlenje mladih, okoliš, ali i sve druge teme koje su važne za naš život. Brojne aktivnosti Godine mladih su još uvijek aktualne, stoga još uvijek stignete dati svoj glas.

– Ja pozivam hrvatske mlade ljude da se uključe prije svega u Erasmus+, pa u projekt ALMA, ali također da se uključe u otvoreni demokratski prostor kojeg smo otvorili putem konferencije Budućnost Europe. I postoji portal koji se zove Have Your Say na komisijskim stranicama i da izraze svoje ideje, svoje želje, ono što bi željeli u Hrvatskoj poboljšati i pokrenuti, poručila je Šuica.