Lekcija srednjoškolke iz BiH uzdrmalo roditelje, djedove i bake u cijelom susjedstvu

Kristina Sivonjić, učenica drugog razreda Srednje strukovne škole ‘Jajce’ sa svojom lekcijom odrasliam privukla je veliku pozornost medija u cijelom susjedstvu, a ponajviše u BiH. Osvrnula se na roditelje, bake i djedove koji uče mlade od 7-8 godina da mrze svoje vršnjake i tako ih uče tko je koje vjere i nacionalnosti. Njezinu mudru lekciju prenosimo u cijelosti.

– Dobro došli u BiH. U državu punu nacionalizma. Dobro došli u državu u kojoj ljude dijele na Hrvate, Srbe i Bošnjake,na katolike, pravoslavce i muslimane. Dobro došli u državu gdje djecu od 7-8 godina okreću protiv svojih vršnjaka druge vjere. Odmah mu u startu brane da se druži sa svojim vršnjakom druge vjere. Dobro došli u državu, gdje stariji pune djeci glavu o nečemu što nisu ni proživjeli.

Djeca od malih nogu nauče da trebaju mrziti nekog druge vjere, nacije, a ni sam ne zna zašto? Mi djeca živimo u jednoj bajci. U kojoj nije bitno kako se zoveš. U šta vjeruješ. Kojem bogu se moliš. Ali za to imamo svoje odrasle, očeve, majke, djedove, bake, koji nas plaše raznim čudima, i svakoj bajci naude. Mi međusobno gradimo prijateljstva, koja NACIONALISTI žele srušiti.

“Nismo se mi prije 20 godina ubijali da bi nam se djeca danas družila, ili ne daj Bože, u školu zajedno išla”

Bravo! Baš ste neki uzor!

Mislim, da možete, sada bi nam svima dali noževe, puške, da se poubijamo, kao vi prije 20 godina.
Ali vidite i sami da vam ne ide.

Vi koji govorite da ste ovaj, onaj. Kome to govorite? To što ste vi, zadržite za sebe. Molite se Bogu kojem oćete, u kojeg vjerujete, ali poštuje tuđe. Zašto komplicirate stvari, koje su zapravo jako jednostavne. Nas omladinu, djecu, žele podijeliti ljudi kojima je vrijeme i umrijeti. Koji su jednom nogom u grobu. Pa narode, bolje bi bilo da svoje staračke dane provedete u miru, a ne o razmišljanju kako da pokvarite budućnost BiH. Vaše vrijeme je prošlo. Vi ste samo sjena, koja prati nas mlade. Ali gospodo, zaboravljate, svijet ostaje na mladima. A vi sad dobro gledajte šta će te učiniti po tome pitanju. Jer vi će te kad tad umrijet, a mi će mo i dalje ostati skupa. ❤

Odgovori