Pretraga

Učenici u Jajcu bore se protiv političara koji ih žele podijeliti po školama

A- A+

Unatoč žestokom protivljenju Vijeća učenika u Jajcu oko podjele, tamošnje vlast ne odustaju od odluke zastupnika u Skupštini SBK o osnivanju nove i podijeljenje srednje škole u Jajcu. Mladi Jajčani ovakvu odluku smatraju nepotrebnom jer kako kažu, u njihovom se gradu suživot gradi bez ijednog incidenta vezanog za vjersku ili etničku pripadnost, a tome, priznaju, mogu svjedočiti i policijski izvještaji. 

Izdvojeni članak

[Pitaj Rasku] Bosanski naglasak čini me manje vrijednim u školi

Kako prenose mediji u Bosni i Hercegovini, u priopćenju Vijeća učenika stoji kako se ‘nacionalistički krug’ pribojava zajedništva i ljubavi koji vlada među mladim Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, a to im u dugoročnom planu ne donosi glasove što je razlog ovakvog kako kažu, sramnu i pomalo dogovorenu odluku.

Prema navodima Katice Čerkez, ministrice obrazovanja u SBK ovakvo vraćanje u ‘okvire zakona’ nije ništa drugo nego vraćanje u rovove devedesetih godina gdje nacionalističke stranke najrađe i vide stanovnike njihove zemlje te kako na taj način lakše manipuliraju njihovim životima. Nadalje, Čerkez smatra kako takva odluka neće pridonijeti boljem životu te kako podijeljenim školama neće postati bolji ljudi, a korist od takve odluke imat će samo politički ‘poslušnici’ koji će dobiti radna mjesta ili će kako navodi, po običaju uvoziti radnu snagu iz drugih gradova, dok će njihovi sugrađani koji su završili fakultete i dalje biti na listama Zavoda za zapošljavanje. 

Srednjoškolci Jajca nastavljaju svoju borbu protiv ove odluke, a neće kažu, stati sve dok se takva odluka ne promijeni.