Pretraga

[ZADATAK DANA] Domaća zadaća koja će zbuniti i mnoge odrasle postala hit na internetu: Možete li ju riješiti?

A- A+

Da nastava Matematike nikako ne mora biti dosadna, dokazuje primjer iz Kine. Zadatak iz domaće zadaću tamošnjih osnovaca nedavno je objavljen na Twitteru, a jedan YouTuber odlučio ga je malo izmijeniti. Njegova adaptirana verzija ubrzo je postala pravi hit na internetu, a nerijetko je moguće naići na komentare odraslih koji priznaju da ne znaju kako do rješenja. Stoga smo viralni matematički problem odlučili pretvoriti u naš najnoviji zadatak dana.

Prije svega, pažljivo promotrite sliku poviše. U zadatku su poznate dvije informacije: visina od vrha oklopa kornjače koja je ispod stola do vrha ušiju mačke koja sjedi na stolu te visina od vrha ušiju mačke koja sjedi ispod stola do vrha oklopa kornjače koja stoji na stolu.

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Domaća zadaća koja će zbuniti i mnoge odrasle postala hit na internetu: Možete li ju riješiti?

Vaš zadatak glasi:

Izračunajte visinu stola sa slike.

Točno rješenje i načine na koje do njega možete doći otkrivamo uz naš sljedeći zadatak dana.

Rješenje prošlog zadatka dana

Matematika je područje iz kojeg dolazi i naš prošli zadatak dana, a riječ je o problemu kakav se nerijetko pojavljuje i na državnoj maturi. Poznat je bio umnožak dvaju brojeva, njihov omjer, a zadano je bilo izračunati zbroj tih dvaju nepoznanica. Brojevi su 16 i 40, pa je točno rješenje tog zadatka 56.