Pretraga

[ZADATAK DANA] Jednostavnom matematikom izračunajte koliko je ljudi bilo na ovom rođendanskom tulumu

A- A+

Znate one situacije kada dođete na neku zabavu pa se ondje, jer ste pristojni, morate rukovati s apsolutno svima. Upravo uz takve situacije matematike vezan je naš najnoviji zadatak dana, za čije ćete rješavanje morati pokazati i znanje iz matematike.

Foto: pixabay

Rođendanski i slični tulumi većini su draga tema razgovora, a današnjih zadatak dana vezan je upravo uz njih. Da biste došli do njegova rješenja nije potrebno preveliko znanje matematike, a evo kako on glasi:

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Pojmovi iz opće kulture na maturi iz PiG-a zbunjuju maturante: Jeste li vi upoznati s njima?

Svaki sudionik rođendanske zabave po jednom se rukovao sa svima prisutnima na zabavi. Ukupno je obavljeno 66 rukovanja. Koliko je osoba bilo na toj rođendanskoj zabavi?

Ispravan odgovor, kao i obično, objavit ćemo uz sljedeći zadatak dana.

Točna rješenja prošlog zadatka dana

Cilj prošlog zadatka dana bio je utvrditi koliko zapravo poznajte pojmove iz Politike i gospodarstva koji se pojavljuju na državnoj maturi iz tog predmeta, a s njima se susrećemo kroz svakodnevno informiranje. Zadatak je bio dopuniti rečenice jednom riječju, tako oda one budu kompletne i točne.

A ispravni odgovori su: 1. referendum; 2. izvršne; 3. središnja/centralna/emisijska; 4.  ekonomska/gospodarska; 5. Singapur.