Pretraga

[A čega ima?] Nema laptopa za obveznu informatiku koja kreće za mjesec dana – Ministarstvo poništilo javnu nabavu 13.000 računala

A- A+

Za manje od mjesec dana zazvonit će prvo zvono školske godine 2018./2019., a za učenike 5. i 6. razreda ono označava i novi obavezni predmet – informatiku. Iako je kurikulum za njega donesen još u ožujku, opremanje škola računalima debelo kasni. I dok je 200 škola sredstva za opremanje informatičkih učionica dobilo još 2017., drugih 430 nova je računala trebalo dobiti do lipnja 2018. No, u tom je mjesecu Ministarstvo tek otvorilo javnu nabavu. Na javnu je nabavu pristigla samo jedna ponuda i to po cijeni višoj za 11.653.803 kune od cijene koju je predvidjelo Ministarstvo i s duplo duljim rokom dostave opreme. Iz tih je razloga, mjesec dana prije početka školske godine, javna nabava 13.000 računala za učenike 430 škola – poništena! Unatoč svemu, iz Ministarstva tvrde kako će sve škole biti opremljene u roku.

Ministrica Divjak i njezina pomoćnica Lidija Kralj | Foto: Dora Kršul

Uvođenje obavezne informatike u škole jedna je od prvih poteza koje je u svom ministarskom mandatu najavila Blaženka Divjak, a za realizaciju tog projekta zadužila je svoju pomoćnicu Lidiju Kralj. O samoj važnosti projekta mnogo govori i činjenica kako ga je ministrica predstavila s premijerom Plenkovićem na do sada jedinoj zajedničkoj konferenciji za medije. Jedan je to od rijetkih projekata u obrazovanju u kojemu se dvojac međusobno tako javno podržao. Plenković je prilikom predstavljanja ocijenio kako je riječ o ‘hvalevrijednoj  i dobroj inicijativi koja će sigurno poboljšati kvalitetu i proširiti znanja učenika.’

Odluka o donošenju kurikuluma za nastavni predmet informatike za osnovne škole i gimnazije u RH na snagu je stupila još u ožujku ove godine. No, da bi se ona mogla provoditi u praksi glavni preduvjet je informatička opremljenost škola, računalo na kojemu će se učenik informatički opismenjavati.

Novac u državnom proračunu za tu svrhu je osiguran, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je kako će se informatičke učionice u školama opremati u dva vala. I dok je prvi val obavljen još 2017., kada je 200 škola direktno iz proračuna za opremanje dobilo 10.900.000 kuna, drugi val vrijedan 26.000.000 kuna još nije dovršen.

Školska godina kreće za manje od mjesec dana, a javnu nabavu 13.000 računala Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovih je dana poništilo! Riječ je o računalima koja su još u lipnju trebala stajati na klupama 430 hrvatskih škola koje će imati obaveznu informatiku.

Računala su u školama trebala biti do lipnja

Izdvojeni članak
FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

Obvezna informatika treba startati sljedeće godine, a fali minimalno 76 nastavnika koji će ju predavati

Krenimo redom. Dakle, prvim valom u 2017. godini na 200 je škola podijeljeno 10.900.000 kuna i to direktno i namjenski iz državnog proračuna. To po školi otprilike iznosi 60.000 kuna. Iz Ministarstva su prije dodjele ovih sredstava priopćili kako je prethodno napravljena ‘analiza stanja po školama i sukladno iskazanim potrebama škola je odlučeno koje su škole prioritetne, tj. škole koje, na temelju podataka o raspoloživoj opremi i starosti opreme te broju učenika, interventno trebaju opremu’. No, na pitanje prema kojim je točno kriterijima novac u spomenutom prvom valu dodijeljen i kako je odlučeno koje su škole prioritetne, portal srednja.hr još od 10. svibnja ne dobiva odgovor.

Drugim valom predviđeno je opremanje 430 škola, a budžet za njega iznosio je 26.000.000 kuna. Novi val opremanja trebao se odviti putem javne nabave, a ne direktno i namjenski iz državnog proračuna, iako je izvor sredstava isti kao i u prvom valu – državni proračun. Ni na pitanje zašto je ovoga puta bilo potrebno provesti javnu nabavu, Ministarstvo nam nije odgovorilo.

Oprema iz drugog vala trebala je biti u školama od veljače do lipnja 2018. godine. No, javna nabava za opremanje škola s 13.000 prijenosnih računala u drugom valu otvorena je tek 26. lipnja 2018.! (fotografija 1 i dokument 1)

Ukupna procijenjena vrijednost nabave 13.000 računala, stoji u tekstu javne nabave, je 20.800.000 kuna bez PDV-a. Kada se to podijeli, ispada da je cijena jednog laptopa bez PDV-a procijenjena na 1.600 kuna, što je uistinu niska cijena. Osnovne škole u javnoj su nabavi svrstane u četiri regije, odnosno grupe (grupa 1, grupa 2, grupa 3 i grupa 4). Predviđena sredstva na sve se grupe dijele jednako i iznose po 5.200.000 kuna bez PDV-a, a za svaku od grupa Ministarstvo je potraživalo jednak broj računala, njih 3.250.

[scribd id=385649030 key=key-rFhy79Vkfxxsf4NEsyjc mode=scroll]

Javna nabava otvorena je tek 26. lipnja| screenshot: eojn.nn.hr

Pristigla samo jedna ponuda: Mjesec dana prije početka škole MZO poništio javnu nabavu

Pristigle ponude na javnu nabavu u drugom valu opremanja škola za obaveznu informatiku Ministarstvo je otvorilo 25. srpnja 2018. Na javnu nabavu Ministarstva stigla je samo jedna ponuda! Ponuđač je bio Vipnet koji je nudio računala tražene specifikacije i to po cijeni višoj za ukupno 11.653.803 kune (bez PDV-a) od cijene koju je predvidjelo Ministarstvo. Ponovimo, za svaku od grupa Ministarstvo je predvidjelo cijenu od 5.200.000 kuna bez PDV-a, a ponuda Vipneta izgledala je ovako:

Izdvojeni članak
FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

Popikavanja s informatikom u režiji Ministarstva

  • Grupa 1 – 3.250 računala za 7.974.895 kuna bez PDV-a (9.968.619 kuna s PDV-om)
  • Grupa 2 – 3.250 računala za 7.978.608 kuna bez PDV-a (9.977.260 kuna s PDV-om)
  • Grupa 3 – 3.250 računala za 8.455.260 kuna bez PDV-a (10.556.576 kuna s PDV-om)
  • Grupa 4 – 3.250 računala za 8.045.040 kuna bez PDV-a (10.056.301 kuna s PDV-om)

Uz to, Ministarstvo je predvidjelo da oprema u školama bude u roku od 45 dana. Vipnet je u svojoj ponudi zajamčio ispostavu opreme u duplo duljem roku – od 90 dana. Zbog previsoke cijene ponude jednog jedinog ponuđača kao i roka isporuke koji je Vipnet predložio, Ministarstvo je javnu nabavu za 13.000 računala na dan 26. srpnja 2018. – poništilo. (dokument 2)

Podsjetimo još jednom, oprema je u 430 škola trebala biti do lipnja, a natječaj je poništen svega mjesec dana prije početka nove školske godine i prvog sata obavezne informatike za petaše i šestaše. Kada će biti raspisan novi natječaj i hoće li školska godina početi bez informatičke opreme za obveznu informatike službeni je upit koji smo poslali u Ministarstvo. Posebni savjetnik ministrice Blaženke Divjak za odnose s javnošću, Maro Alavanja, tvrdi da će škole biti opremljene u roku.

– Na javnu nabavu za informatičku opremu se javio samo jedan ponuđač i tražio cijenu koja je 54% veća od cijene koja je postavljena na javnoj nabavi. Bilo bi financijski neodgovorno prihvatiti takvu cijenu za 13.000 komada budući da je jedinična cijena koju su škole plaćale za 10 – 20 komada računala bila znatno niža. S obzirom da je prioritetnih 218 škola opremljeno prošle godine, neće biti nikakvog problema s provođenjem tog segmenta reforme. Sve ostale osnovne škole također će u roku biti opremljene i sredstva za to osigurana su u ovogodišnjem proračunu, kazao nam je Alavanja.

[scribd id=385649444 key=key-HHz14Ih3uDPdE8Zx0Gnq mode=scroll]

Još uvijek nije dovršena recenzija udžbenika

Osim što svega nekoliko tjedana prije početka školske godine 430 škola nije dobilo računala za izvođenje obavezne informatike, vrlo je izgledno da učenici neće imati niti udžbenike jer još uvijek nije dovršena njihova recenzija, donosi tiskano izdanje Slobodne Dalmacije.

Izdvojeni članak

Ministarstvo obrazovanja, poznato po kvalitetnom PR-u, već 34 dana ne želi odgovoriti na naša brojna pitanja o obveznoj informatici

– Postojeći udžbenici iz informatike za 5. i 6. razrede osnovne škole nisu usklađeni s novim kurikulumom i iz tog razloga roditelji ih u ovom trenutku ne trebaju kupovati. Školama je već odavno poslan dopis da su novi udžbenici informatike za 5. i 6. razred još uvijek u postupku recenzije i da će na vrijeme dobiti obavijest kada će oni biti dostupni za kupnju. Međutim, naš je stav i dalje da tiskani udžbenik nije krucijalan za izvođenje nastave informatike, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Maro Alavanja.

Osim što u škole do sada nije stiglo 13.000 računala, udžbenici su na recenziji, nisu dovršeni niti digitalni obrazovni sadržaji i to zbog žalbi konzorcija nakladnika. Unatoč tomu, piše Slobodna Dalmacija, u Ministarstvu smatraju kako problema u provedbi obavezne informatike ne bi trebalo biti.

Kada se očekuje završetak recenzije udžbenika iz informatike i hoće li školska godina početi bez udžbenika za obveznu informatiku drugi je dio našeg upita poslan na adresu Ministarstva, a odgovor na njega još nismo dobili.

Upit oko nedovršene recenzije udžbenika i poništenja javne nabave za 13.000 računala proslijedili smo i službi za odnose s javnošću Vlade RH, budući da je projekt predstavio i premijer Plenković.

Epizoda iz prošlosti: Aljkavost u edukaciji nastavnika

Izdvojeni članak

Nastavnici o pripremi za obveznu informatiku: Naše edukacije su neprofesionalne, samo 10% nas bit će spremno najesen

U sapunici oko obavezne informatike podsjetit ćemo vas na još jednu, vrlo važnu epizodu zvanu priprema nastavnika koji će predavati ovaj obavezni predmet. Troje nastavnika informatike kazalo nam je kako su njihove edukacije nepripremljene i izrazito neprofesionalno napravljene. Iako Ministarstvo tvrdi da su edukacije obavezne, velik broj nastavnika ih uopće ne pohađa i za to ne snose nikakve sankcije.

Podsjetimo i za kraj kako je samo Ministarstvo priopćilo krajem prošle godine da školama nedostaje kadar koji će predavati obaveznu informatiku.

– Broj osnovnih škola koje neće moći pokriti izvođenje cjelokupne nastave informatike stalno zaposlenim nastavnicima Informatike, niti preraspodjelom nastavnog opterećenje nastavnika koji izvode više predmeta je minimalno 76, kazali su iz Ministarstva i dodali kako je to ujedno i broj škola koje će morati zaposliti nastavnika informatike.

Je li ovaj problem riješen, javnosti je također, a manje od mjesec dana prije početka nove školske godine nepoznato.

Isprazna parola da će samo vrijeme pokazati kako će od rujna izgledati obavezna nastava informatike i u ovom se slučaju može primijeniti. Bez udžbenika, računala, DOS-ova i sličnih alata koji pomažu u digitalnom opismenjavanju, nastava informatike izvodi se u Gani, državi na zapadu Afrike. Uskoro bi slično mogla izgledati i u jednoj u srcu razvijene Europe.

Copy link
Powered by Social Snap