Pretraga

Ministarstvo obrazovanja, poznato po kvalitetnom PR-u, već 34 dana ne želi odgovoriti na naša brojna pitanja o obveznoj informatici

A- A+

Prije 34 dana uputili smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja upit sa 16 pitanja o procesu uvođenja obvezne informatike od sljedeće školske godine u sve 5. i 6. razrede osnovnih škola u Hrvatskoj. Po isteku zakonskog roka u kojem nam je MZO trebalo odgovoriti, podnijeli smo žalbu Povjerenici za informiranje zbog tzv. ‘šutnje uprave’, a Ministarstvo do danas na naša pitanja ne odgovara. Štoviše, od našeg kompleksnog upita prije mjesec dana, pitanja o informatici dodatno se gomilaju, a nova školska godina počinje za dva i pol mjeseca.

Foto: srednja.hr

Od 3. rujna, svi će hrvatski učenici 5. i 6. razreda osnovnih škola početi pohađati obveznu informatiku po novom kurikulumu. Samo dva i pol mjeseca prije početka nove školske godine, mnogo je otvorenih pitanja oko novog obaveznog predmeta, no odgovora na njih nema.

Neodgovorena pitanja o informatici

Izdvojeni članak

Nastavnici o pripremi za obveznu informatiku: Naše edukacije su neprofesionalne, samo 10% nas bit će spremno najesen

Naime, još smo 10. svibnja Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputili kompleksan upit o procesima u sklopu uvođenja obvezne informatike. Postavili smo tada brojna pitanja o edukacijama nastavnika informatike, drugom valu opremanja škola, digitalnim platformama na kojima se edukacije odvijaju te financijskim sredstvima utrošenima na sve navedeno.

Po isteku zakonskog roka za odgovor (15 dana), podnijeli smo žalbu Povjerenici za informiranje zbog nepostupanja tijela javne vlasti, odnosno tzv. ‘šutnje uprave’. Sva naša i dalje neodgovorena pitanja možete vidjeti ispod:

Osim pitanja iz prve polovice svibnja, do danas su se otvorila još neka. Na Facebook stranici ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, zbunjeni nastavnici informatike postavljaju pitanja na koja, zapravo, ne dobivaju konkretne odgovore. Tako je jedna nastavnica u komentarima upitala što je s udžbenicima za obveznu informatiku, a odgovori koje je dobila od pomoćnice ministrice Lidije Kralj govore da niti samo Ministarstvo ne zna ništa o udžbenicima za obveznu informatiku.

Nije poznato po kojim će se udžbenicima učiti na obveznoj informatici

Ostaje nejasno kada će i hoće li uopće stići dorađeni udžbenici za informatiku ili će se obvezna informatika po novom kurikulumu predavati na temelju starih udžbenika.

Izdvojeni članak

Nastavnici o pripremi za ‘Školu za život’: ‘Ovo ne vodi nigdje, svi se osjećaju glupo samo ne žele javno priznati!’

Naime, javnim pozivom za dostavu eksperimentalnih udžbenika i eksperimentalnih nastavnih sredstava, obuhvaćeni su samo oni predmeti u samo onim razredima u kojima će se od jeseni eksperimentalno provoditi tzv. Škola za život. U javnom pozivu jasno je naznačeno da se za predmet Informatika u 5. razredu osnovne škole (i u 6.) neće koristiti eksperimentalni udžbenici jer se informatika neće provoditi eksperimentalno, već se uvodi u sve škole.

Po kojim će, dakle, udžbenicima učenici učiti obveznu informatiku nije poznato, a čini se da isto nije poznato niti samom Ministarstvu. Umjesto da se nedoumice rješavaju ususret početku nove školske godine, one se dodatno gomilaju, a Ministarstvo o svemu šuti.