Pretraga

Obvezna informatika treba startati sljedeće godine, a fali minimalno 76 nastavnika koji će ju predavati

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je danas o postojećem stanju i daljnjim koracima oko uvođenja obvezne informatike od sljedeće školske godine u 5. i 6. razrede osnovne škole. Ukupno je predviđeno gotovo 37 milijuna kuna za opremanje škola ove i sljedeće godine, za izvođenje nastave Informatike u svim razredima od 5. do 8. na razini RH potrebno je minimalno 845 nastavnika, a 76 škola će morati zaposliti nastavnika Informatike u određenom dijelu radnog vremena.

FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

Iz Ministarstva izvještavaju da je napravljena analiza stanja po školama i sukladno iskazanim potrebama škola odlučeno je koje su škole prioritetne, tj. škole koje, na temelju podataka o raspoloživoj opremi i starosti opreme te broju učenika, interventno trebaju opremu. Oprema se dodjeljuje prvi put nakon 10 godina.

Skoro 37 milijuna kuna za opremanje škola

Rebalansom proračuna za ovu godinu osigurano je 10, 9 milijuna kuna, koje će opremiti oko 200 škola diljem Hrvatske. To znači otprilike 60 000 kuna po školi što podrazumijeva jednu opremljenu računalnu učionicu po školi sa do 20 računala po školi. Novac će biti namjenski dodijeljen školama, a škole Ministarstvu trebaju dostaviti izvještaj o utrošenim sredstvima.

U prvom od dva vala opremanja, oprema će u školama biti već do kraja ove kalendarske godine. Drugi val opremanja predviđa 430 škola s iznosom 26 milijuna kuna, a očekuje se da će oprema biti u školama od veljače do lipnja 2018. godine. Listu škola Ministarstvo će javno objaviti.

845 nastavnika u Hrvatskoj potrebno je za izvođenje Informatike od 5. do 8. razreda

Ministarstvo znanosti i obrazovanja napravilo je i analizu potrebnih učitelja na temelju podataka koje su dostavili ravnatelji osnovnih škola, kao i određenih podataka iz e-Matice.  Za izvođenje nastave Informatike u svim razredima od 5. do 8. na razini RH potrebno je minimalno 845 nastavnika. 

U sustavu je trenutno zaposlen 481 nastavnik Informatike u punom radnom vremenu. Nastavu Informatike izvodi i 766 nastavnika koji uz Informatiku predaju i neki drugi predmet do punog nastavnog opterećenja.

U 76 škola nedostaje nastavnik informatike

Broj osnovnih škola koje neće moći pokriti izvođenje cjelokupne nastave Informatike stalno zaposlenim nastavnicima Informatike, niti preraspodjelom nastavnog opterećenje nastavnika koji izvode više predmeta je minimalno 76 pa će 76 škola morati zaposliti nastavnika Informatike u određenom dijelu radnog vremena.

Kurikulum informatike prošao je 3 razine poboljšavanja (stručnu i javnu raspravu te međunarodnu recenziju). Recenziran je uz pomoć stalnog predstavništva RH u EU u Velikoj Britaniji, Estoniji i Austriji i poboljšan je prema njihovim prijedlozima.