Pretraga

Antropolozi: romantična ljubav ima sve karakteristike ovisnosti o kokainu

A- A+

Kako bi ustvrdili što se točno događa u njihovu mozgu kada slušaju i govore o osobi koje vole, skupina antropologa je osobe koje tvrde da su zaljubljene smjestila u magnetsku rezonancu. Zaključeno je, između ostalog, da je pri zaljubljenosti aktivna jednaka regija u mozgu kao i pri uzimanju kokaina, te kako je romantična ljubav zapravo supstanca koja stvara najjaču ovisnost.

Arhiva: srednja.hr

Antropologinja Helen Fisher i njeni kolege radili su istraživanje na 37 osoba koji za sebe tvrde kako su ludo zaljubljeni. Sudjelovalo je sedamnaestero onih koji tvrde da su sretno zaljubljeni, te njih petnaest koji su upravo bili ostavljeni.

Izdvojeni članak

Izračunato koliko traje vječna ljubav

Ista regija u mozgu aktivna za vrijeme zaljubljenosti i konzumacije kokaina

Znanstvenici su pronašli dokaze o postojanju romantične ljubavi u 170 zajednica. Nije pronađeno niti jedno društvo, niti jedna zajednica kojoj koncept ljubavi nije poznat.

– Romantična ljubav je jedan od najsnažnijih osjećaja na Zemlji. Stoga sam prije nekoliko godina odlučila pogledati u mozak ljudi i proučiti ovo ludilo, kaže Fisher.

Našli su aktivnost u maloj ‘tvornici’ pokraj baze mozga poznatoj kao ventralni tegmentum te aktivnost u stanicama ApEn stanice. To su stanice koje proizvode dopamin, prirodni stimulans i raspršuju ga po mnogim regijama mozga. Ti dijelovi mozga su zaduženi za nagrađivanje, a sve to se događa ispod procesa kognitivnog razmišljanja i ispod emocija. Ventralni tegmentum nalazi se u dijelu mozga koji se naziva reptilski mozak, povezan sa željom, motivacijom s fokusom i žudnjom.

– Ista regija u kojoj smo pronašli aktivnost postaje aktivna i kada osjetite navalu kokaina. Ali romantična je ljubav mnogo više od nadrogiranosti kokainom – kokain barem popusti. Romantična je ljubav opsesija, posjeduje vas, izgubite osjećaj za sebe. Ne možete prestati misliti na drugo ljudsko biće, netko kampira u vašoj glavi, objašnjava znanstvenica.

Ostavljene osobe jednako su ili više nakon prekida zaljubljene u partnera

U slučaju kada je osoba ostavljena, aktivnosti u mozgu događaju se u tri regije. Prva regija ista je regija koja se povezuje s romantičnom ljubavlju iz čega su zaključile da su ostavljene osobe jednako ili više zaljubljene u partnera i nakon prekida romantične veze.

– Taj sustav mozga, sustav nagrade za želju, motivaciju, žudnju, fokus postaje aktivniji kada ne možete dobiti što želite. U ovom slučaju, najveću životnu nagradu: prikladnog partnera za razmnožavanje, objašnjava Fisher.

Aktivnost je pronađena i u regiji mozga povezanoj s računanjem dobitaka i gubitaka, većinom zato što promišljamo što smo točno pogrešno učinili da nas je partner ostavio. Ista se regija aktivira kada smo spremni preuzeti veliki rizik za veliku dobit ili veliki gubitak.
Posljednja aktivnost javlja se u regiji mozga koju vežemo s privrženošću drugoj osobi.

– Kada ste odbijeni u ljubavi, ne samo da ste prožeti osjećajima romantične ljubavi, nego osjećate i duboku privrženost toj osobi. Štoviše, ovaj moždani sklop za nagradu radi i osjećate silnu energiju, silan fokus, jaku motivaciju i želju da riskirate sve kako biste dobili najveću životnu nagradu, opisuje Fisher

‘Romantična ljubav je supstanca koja stvara najveću ovisnost’

Iz svega ovoga, Helen Fisher i njen tim zaključili su da je romantična ljubav zapravo nagon za razmnožavanjem. Tu se ne radi o seksualnom nagonu koji vas tjera da tražite široki raspon partnera, već vam romantična ljubav omogućuje da usmjerite energiju razmnožavanja na jednu osobu, sačuvate energiju razmnožavanja i započnete proces razmnožavanja samo s jednom osobom.

– Od svega što sam pročitala o ljubavi, najbolje ju je opisao Platon. On je rekao: ‘Bog ljubavi živi u stanju potrebe. To je potreba. To je nagon. To je homeostatska neravnoteža. Kao glad ili žeđ, nemoguće ju je suzbiti.’, rekla je Fisher.

Osim toga zaključili u da je romantična ljubav zapravo ovisnost, jer ima sve karakteristike ovisnosti: fokusirate se na osobu, opsesivno mislite o njoj, žudite za njom, izobličujete stvarnost te ste spremni preuzeti ogromne rizike da osvojite tu osobu.

– Postoje tri glavne karakteristike ovisnosti: tolerancija, morate ih viđati sve više i više, kriza povlačenja i na kraju relaps, objašnjava Fisher i dodaje kako je romantična ljubav supstanca koja stvara najveću ovisnost pa nije ni čudo da rezultira brojnim zločinima iz strasti.

Kaže kako je slično i sa životinjama, čak i u svijetu divljine životinje imaju partnere koje favoriziraju, što se zaključuje iz njihove selektivne interakcije, izbora parnjaka, spolnog izbora i slično. I u životinjskom slučaju uključena je ista regija u mozgu – ona za nagrađivanje ili pak kemijski proizvodi tog istog sustava nagrade.

– Ljubav je u nama, duboko je usađena u mozak. Naš je izazov razumjeti jedni druge, zaključila je Fisher.