Pretraga

Ako ovo doživljavate u vezi, bježite koliko vas noge nose: ‘Čudno je kakve se sve stvari toleriraju’

A- A+

Povodom Valentinova u Zagrebu se održava predstava ‘Pjesme za dobre djevojčice’ koja je nastala iz stvarnih doživljaja i priča djevojaka koje su tek završile srednju školu. Ispričale su kako su doživljavale određene oblike nasilja u vezi, ali da nisu bile uopće svjesne da se radi o nasilju, nego im je to bilo ‘normalno’. Da mladi u vezama mnoge stvari ne doživljavaju problematičnim pokazalo je i istraživanje Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje pa im je tako šamar ili pljuska, kao i ljubomora, način na koji se pokazuje ljubav. Predstava je besplatna i organizira se u sklopu Ženskog filmskog festivala, a nakon predstave održat će se i panel rasprava na temu.

djevojka sjedi na kauču s dečkom, on gleda u daljinu, a onda dri ruku na licu zabrinutog pogleda

Foto: Canva

Ne kaže se bez razloga da je ljubav slijepa. Kada se zaljubimo, na početku bude sve idealno, osoba koja je pristala biti s nama u vezi u našim je očima anđeo i heroj. No, kako vrijeme prolazi, osobe počinju pokazivati svoju pravu narav. Jer nitko nikada ne bi pristao na vezu s narcisoidnim kontrol-manijakom da se tako predstavio na prvom dejtu.

Ono što se tada događa u vezi, a što zapravo najviše pogađa mlade parove koji su tek završili srednju školu i krenuli na studij, jesu stvari koje se u zdravoj vezi ne bi trebale tolerirati. Pokazala su to brojna istraživanja Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

– Mladima jedan šamar, jedna pljuska ništa ne znači. To je sve okej, to se tolerira. Ljubomora im je isto okej jer oni to smatraju pokazivanjem ljubavi. Romantično im je kada ih netko stalno provjerava, ako ih stalno negdje dočekuje i slično. Kontrola njima znači iskazivanje romantike. Te promjene raspoloženja, netko ti odjednom lupi šamar ili ti nešto zabrani, na društvenim mrežama da ti stavi neki komentar na primjer ‘nećeš više u tim uskim trapericama van’. To je dosta poražavajuće i strašno, jako je čudno kakve se sve stvari toleriraju, rekla nam je Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica Ženskog filmskog festivala.

‘Uopće ne postoji svijest o tome kako bi se u vezama trebalo ponašati’

Upravo kako bi mlade upozorili na ovakva problematična ponašanja, na samo Valentinovo se u Zagrebu održava predstava ‘Pjesme za dobre djevojčice’. Temelji se na istinitim pričama djevojaka koje su doživjele nasilje u vezi. Radi se o djevojkama koje tada tek završile srednju školu, a neke su već upisale fakultet. Njihove priče će biti ispričane kroz jednu osobu, odnosno lika koji glumi nasilnika i u predstavi se vidi na koji način ta ljubav kreće, kako ona gradira i kako se pretvara u nasilje.

– Uopće ne postoji svijest o tome kako bi se u vezama trebalo ponašati, što je nasilna komunikacija, što je nasilno ponašanje, a da ne govorimo o poštovanju. Način na koji mi razgovaramo s drugim ljudima, ne samo u vezi nego i inače, je kao da smo u nekom filmu gdje je komunikacija gdje daleko od one kakva bi trebala biti u stvarnom životu. A druga vrsta mladih ljudi su oni koji su pak previše zatvoreni i ne žele ulaziti u veze jer ih je strah, poručila je Stanojević.

Izdvojeni članak
nika ilčić u dnevnoj boravku na kauču i screenshot poruk anjenog bivšeg dečka

Influencerica Nika Ilčić objavila video o nasilju u vezi: ‘Strah me što će biti nakon ovoga’

Poslije predstave slijedi panel o nasilju u vezama mladih

Valja naglasiti kako je predstava besplatna, održat će se 14. veljače u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru na adresi Ilica 10, a poslije predstave organizira se i panel diskusija na temu ‘Nasilje u vezama mladih’.  Na diskusiji će i virtualno sudjelovati i Predrag Fred Matić, zastupnik u Europskom parlamentu, s obzirom na to da je Ženski filmski festival projekt kojemu je Europski parlament partner.

Uz njega na panelu će govoriti i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna, regionalna koordinatorica Milijarde ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama Rada Borić, Sanja Salkić iz Ženske sobe kao i Dunja Bonacci Skenderović u ulozi nezavisne konzultantice. Panel će moderirati novinarka Ana Dasović, a uvodnu i završnu riječ će imati Stanojević.

– Diskusija će se dotaknuti nepravde sustava, lažnih slika o vezama i femicida. Posjetitelje događanja počastit ćemo pivom Neposlušna zadruge Brlog iz Zadra, gdje će Ana Teskera, jedna od osnivačica pivovare, najavit će nagradnu igru, poručili su organizatori.

Izdvojeni članak
Kolaž fotografija na kojima su Baka Prase i Anja Blaa i Nina Pavićević

Izjave influencerice o ponašanju njenog dečka prema djevojci zgrozile mnoge: ‘To nije zdrava ljubav’

Ženski filmski festival održavat će ovakve događaje tijekom cijele godine, a sljedeći je za Dan žena

Ženski filmski festival nastavit će se tijekom cijele godine, a na Dan žena 8. ožujka u Centru za kulturu Trešnjevka bit će projekcija filma ‘Od 3 do 22’ o životu i radu jedne žene, a nakon filma ponovno će se voditi panel-diskusija o spolnom uznemiravanju na radnom mjestu.

– ŽFF podržava europski projekt u provođenju i u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Centrom za nove inicijative, koji se bavi problemom spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Projekt je već napravio radionice sa zaposlenicima HRT-a, ADU, HUP-a i drugih organizacija, te pokrenuo Help desk pri Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova gdje se prijavljuju slučajevi uznemiravanja i pruža pravna pomoć. Budući koraci su medijska kampanja u smjeru dizanja svijesti u suradnji sa Ženskim filmskim festivalom i pisanje novog priručnika koji će biti primjenjiv za sve zemlje Europske unije uključene u projekt, te sklapanje sporazuma o suradnji sa Sindikatom novinara Hrvatske, istaknuli su organizatori.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem