Pretraga

Čak pet škola velikog grada moralo je poništiti natječaje za ravnatelje, evo gdje im je zapelo

A- A+

Nedavno smo pisali o slučaju Osnovne škole Kozala u Rijeci koja mjesecima nije uspijevala raspisati ispravan natječaj za zapošljavanje. Četiri su ih poništili i u petom im se potkrala greška, a među ponovljenim natječajima je i onaj za ravnatelja škole. Poništenje natječaja za ravnatelja škole nije jedinstven slučaj, u Rijeci ih je u posljednje vrijeme poništeno čak pet.

Foto: Unsplash

Kako doznaje Novi list, pet riječkih osnovnih škola moralo je ponavljati natječaje za ravnatelja. Pritom su tri su škole samoinicijativno poništile natječaj, dok su dvije to učinile jer im je tako bilo naređeno nakon inspekcijskog nadzora. U slučaju OŠ Srdoči, OŠ Centar te OŠ ‘Vladimir Gortan’ natječaje je odlučila poništiti sama škola, zbog postojanja mogućnosti prekoračenja roka. U OŠ Turnić i OŠ Kozala, natječaji su poništeni radi inspekcijskog nalaza.

Novi list prenosi očitovanje grada u kojemu stoji da se u jednoj se školi razlozi odnose na ‘Odluku Školskog odbora za koju je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je u suprotnosti sa zakonskim odredbama kao i odredbom Statuta temeljem kojih Školski odbor imenuje ravnatelja odlukom koja stupa na snagu nakon dobivene suglasnosti ministra, a ne kako je u spornoj Odluci navedeno da je donesena odluka o izboru kandidata za čije će imenovanje škola zatražiti prethodnu suglasnost ministra.’ Radi se, piše Novi list, o OŠ Turnić.

Izdvojeni članak
osnovna škola kozala

Ova škola je, zbog grešaka, već poništila četiri natječaja za posao: Imaju problem i u petom

Kod druge škole, piše Novi list, natječaj nije sadržavao sve propisane sadržaje, a riječ je o poveznici na mrežne stranice Ministarstva hrvatskih branitelja vezano za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju. Riječ je o OŠ Kozala o kojoj smo na srednja.hr već pisali. Naime, ta škola mjesecima nije uspijevala raspisati ispravan natječaj, a osim ovog za ravnatelja poništili su ih još tri – za učitelja prirode i biologije, učitelja slovenskog jezika i tajnika. Ravnatelja su ipak na kraju izabrali putem novog natječaja.

– OŠ Srdoči, OŠ Centar i OŠ ‘Vladimir Gortan’, same su naknadno utvrdile postojanje mogućnosti prekoračenja roka utvrđenog Zakonom o ustanovama kojim je regulirano da rok do kojeg se primaju prijave kandidata na natječaj za ravnatelja ne može biti kraći od osam dana od objave natječaja, a rok u kojem se kandidati obavještavaju o ishodu ne može biti dulji od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, objašnjavaju u Gradu za Novi list.