Pretraga

Ova škola je, zbog grešaka, već poništila četiri natječaja za posao: Imaju problem i u petom

A- A+

Osnovna škola Kozala već mjesecima ne uspijeva raspisati ispravan natječaj. Već su četiri do sada poništili. Bilo da trebaju zaposliti učitelja, tajnika ili ravnatelja, potkrade im se neka greška, a nakon četiri neuspjela pokušaja, vrlo je izgledno i da su u petom natječaju, za učitelja geografije, napravili grešku.

osnovna škola kozala

Osnovna škola Kozala
Foto: Lana Francetić, bivša učenica OŠ Kozala

Raspisivanje natječaja za posao tajnika, učitelja i ravnatelja škole čini se kao jedna od osnovnih birokratskih zadaća koje nisu tako teške. Kada jednom savladaš pravila, sve ide po određenoj šabloni. No, da se komplikacije itekako mogu ispriječiti na putu dokazuje slučaj Osnovne škole Kozala u Rijeci gdje su zbog grešaka, u posljednja tri mjeseca, bili primorani poništiti čak četiri natječaja.

Poništili četiri natječaja, a mogli bi i peti…

Konkretno, Osnovna škola Kozala od siječnja je tražila učitelja prirode i biologije, učitelja slovenskog jezika, tajnika i ravnatelja. No, nijedan od tih natječaja nije završio kako se očekivalo. Škola ih je, naime, bila primorana poništiti. Kako nam je rekla ravnateljica škole Kim Anić, natječaji su poništeni zbog ‘formalno pravnih pogrešaka u pisanju teksta’.

Konkretno, kod natječaja za zapošljavanje učitelja u opisu potrebnih dokumenata umjesto ‘dokaza o državljanstvu’, škola je pogrešno navela ‘domovnica ili osobna iskaznica’, dok je natječaj za novoga ravnatelja poništen jer se poveznica u PDF dokumentu nije mogla otvoriti, a osim toga izostavljena je i poveznica na drugi pravni dokument koji je bio vezan uz najnovije izmjene Zakona o civilnim stradalnicima rata.

No, nisu to jedini natječaji u kojima se potkrala greška. Nakon četiri neuspjela pokušaja, Osnovna škola Kozala 15. ožujka raspisuje natječaj za učitelja ili učiteljicu geografije. I u tom natječaju, kako smo neslužbeno doznali, a kasnije i provjerili, rade pogrešku. U dijelu gdje se navode posebni uvjeti za nastavnike sukladno Pravilniku o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi, citira se pogrešni članak; članak 18. koji se navodi u natječaju odgovara uvjetima za učitelja prirode i biologije, ali ne i geografije. Tu je, pak, kaže nam Anić, došlo do pogreške u prepisivanju.

Izdvojeni članak
Ivana Valjak Ilić, IV. gimnazija, kolaž

Zagrebačka gimnazija zaposlila nastavnicu koja je imenovana u Školski odbor te škole

‘Trebamo učitelje i to je sve’

Zanimljivo, neki od tih natječaja došli su do samog kraja gdje su se već i kandidati pozivali na razgovore. Školski odbor za radna je mjesta po održanim natječajima izdao i suglasnost za zaposlenje, a poslije su te suglasnosti, u skladu s pravilima, poništene.

– U našoj školi se ništa posebno ne događa, trebamo učitelje i to je sve. I kad je natječaj poništen zbog pogreške netko treba raditi u razredu. Očito vam je neko skrenuo pozornost na nas, što je dobro. Prosvjetna inspekcija provodi svoj nadzor savjesno i nepristrano prema svim školama pa tako i prema našoj, stoji u pisanom odgovoru ravnateljice Anić koji nam je poslala u srijedu te istaknula kako ni ona više neće biti ravnateljica počevši od ovoga tjedna.