Pretraga

Ovo je samo dio naslova koji od iduće godine neće biti na popisu lektira

A- A+

Bilo je lijepo kroz priču o Pinokiju učiti da ne smijemo lagati, kroz avanturu Robinson Crusoea da ponekad ne smijemo odustati, ni kada se sve čini izgubljenim, kroz bajku o Petru Panu upoznavati nestašnog dječaka, koji ne želi odrasti ili kroz Dnevnik Anne Frank pratiti odrastanje jedne djevojčice, koja nikome ništa nije skrivila, ali je zbog bezumlja rata bila osuđena izgubiti djetinjstvo, naposlijetku i život.

To su samo neki od naslova s kojima neki novi klinci možda neće biti upoznati ili će bar uvelike ovisiti o svakom pojedinom profesoru i njihovim preferencijama.

Javnost stala u Anninu obranu

Izdvojeni članak

Ministarstvo mulja o Anni Frank: Lošim spinom poručuju da je kurikulum iz Hrvatskog u redu

Naime, već nekoliko dana traje opravdana buka oko naslova koji se nisu našli na popisu djela za cjelovito čitanje odnosno čitanje ulomaka, s fokusom na Dnevnik Anne Frank. Zbog ovog djela, koje ponavljamo ima veći civilizacijski značaj, nego onaj književni, pokrenuta je i peticija. Za vraćanje Anne Frank na popis djela koje će se barem u nekom obliku (cjelovitom ili djelomičnom) obrađivati na nastavi, potpisalo se gotovo 2.900 ljudi.

Među potpisnicima su se našli brojni ljudi iz javnog života, poput političara, znanstvenika, novinara te pisaca, a jedan od njih, na Twitteru je objavio samo dio djela, koja se od iduće godine nisu našla ni na jednom popisu lektira.

Radi se o Zoranu Žmiriću, koji je se bavi glazbom, novinarenjem i književnošću, a član je i Hrvatskog društva pisaca. U objavi možete vidjeti koja će to djela biti prepuštena, na milost i nemilost svakog pojedinog profesora hrvatskog jezika.

Ministrica je shvatila kritiku, ali nakon što je stavila potpis na kurikulum

Izdvojeni članak

Opća pobuna zbog Anne Frank: Ona nam treba da žigosanje ustaškim U ne bi postalo normalno

Vjerujemo da znate kako to ide kada mi obični smrtnici potpisujemo pojedini dokument. Primjerice uzimamo policu zdravstvenog osiguranja, otvaramo bankovni račun ili ugovaramo tv paket, pri čemu smo odgovorni isključivo za sebe i svoj budžet pa si opet uzmemo znatno vrijeme za čitanje prava i obveza, ne bi li nam slučajno promaknula neka sitna slova.

No, čini se da nadležni procedure vrše obrnutim redoslijedom. Ministrica Divjak je potpisala dokument u kojemu nema svih gore nabrojanih djela pa bi se sada konzultirala sa strukom oko preporučenih suvremenih djela.

Zapravo nije baš tako išao redoslijed. Prvo je amenovala kurikulum hrvatskog jezika unutar kojeg su popisi lektira pa se pravdala kako je već unutar njega propisano da profesori sami biraju suvremena djela (što god to značilo, premda po javnim i političkim raspravama ispada da su nam 1941.-1942. uistinu suvrmenost) da bi se potom danas obratila putem Facebooka i naglasila kako će se oko popisa konzultirati pa kreirati popis preporučenih suvremenih djela (vidi dolje). I tako dok vama ne bi bilo izlaza zbog sitnih slova, koja niste vidjeli u bankovnom ugovoru, a potpisali ste ga, ovdje će čini se biti dovoljan anketni upitnik i Facebook status, da se ministrica izvuče bez konzekvenci. K tomu još njen potpis nije onaj koji se tiče jednog kućanstva, kao u slučaju koji smo mu suprostavili, nego se na neki način dotiče valjda svake druge osobe  u zemlji.

_____________________________________________________________________

U suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih portal srednja.hr organizira serijal tribina ‘Kazalište i mladi’. Sljedeća tema je ‘Zašto (moram) čitati lektire?’. Tribina s ovom temom će se održati 25. veljače s početkom u 18 sati u ZKM-ovoj dvorani Polanec. Više o ovoj tribini možete doznati na ovoj poveznici

Pročitajte više o ovoj temi:

Ministarstvo mulja o Anni Frank: Lošim spinom poručuju da je kurikulum iz Hrvatskog u redu

Srednjoškolci i studenti, hoćete li se potpisati? Pokrenuta peticija za vraćanje Anne Frank u lektiru

Gdje su sad kuka i motika? ‘Dnevnik Anne Frank’ nakon više od pola stoljeća izbačen iz lektire

Opća pobuna zbog Anne Frank: Ona nam treba da žigosanje ustaškim U ne bi postalo normalno