Pretraga

Još problema za sindikate u školstvu: Izbori pred vratima, a ništa od pregovora za važne ugovore

A- A+

Nezadovoljstvo oko uredbe o koeficijentima u školama i sustavu znanosti i visokog obrazovanja ne jenjava, ali taj problem nije jedini koji je snašao radnike i njihove sindikate. ‘Pauzirani’ pregovori oko granskih kolektivnih ugovora nisu se nastavili nakon donošenja Zakona o plaćama i uredbe o koeficijentima. A razdoblje uoči izbora za sindikate je bilo idealno vrijeme za tražiti više iznose prava ili nova prava koja se ugovaraju ovim kolektivnim ugovorima.

Radovan Fuchs, Željko Stipić, Matija Kroflin

Radovan Fuchs, Željko Stipić, Matija Kroflin | Foto: Srednja.hr

Željko Stipić, čelnik Školskog sindikata Preporod i Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u ponedjeljak su upozorili da ne odustaju od akcija kojima će zahtijevati promjene u uredbi o koeficijentima. Upozorili su i da su granski kolektivni ugovori, kojima su ugovorena dodatna prava za radnike pojedinih sustava, i dalje na čekanju. Štoviše, pregovori o njima nikad nisu nastavljeni.

Iako je uredba o koeficijentima donesena i iako su izbori pred vratima spomenuta dva sindikata stava su da sa svojim akcijama trebaju nastaviti, naveo je Stipić. Podsjetio je kako je prvi prosvjed organiziran s početkom veljače, drugi korak bila je internetska peticija, a onda je uslijedio još jedan prosvjed.

Šalju dopis premijeru oko peticije o koeficijentima

Peticija je prikupila preko 37 tisuća potpisa. Svi potpisnici peticije, ističe Stipić, dijele isto mišljenje – da uredba o koeficijentima nije pravedna, da nije riješila pitanje nepravednih plaća u javnim službama. Nakon konferencije za medije sindikati će poslati dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu će ga izvijestiti o broju potpisa i razlogu raspisivanja peticije.

– Na taj način ćemo dati premijeru do znanja da 40 tisuća potpisa obvezuje svakog premijera. On je rekao da uredba nije Ustav,  a neki njegovi ministri da nije uklesana u kamen, smatram da bi ovih 40 tisuća potpisa trebalo požuriti sve aktivnosti koje će dovesti do promjene uredbe i to na način da znanost i obrazovanje ne budu zadnja rupa na svirali, nego da upravo položaj onih koji rade i u znanosti i u obrazovanju bude takav da se vidi da ovo društvo cijeni njihov posao i da je ovom društvu važan posao učitelja, nastavnika znanstvenika, naveo je Stipić.

Izdvojeni članak

Nove prijetnje prosvjedima: Visinom povišice nezadovoljni na fakultetima i u znanosti

Još jedan problem: ‘Nema naznaka da će krenuti pregovori za GKU’

Što se tiče pregovora za granske kolektivne ugovore (GKU) u osnovnim i srednjim školama, podsjeća, oni su prekinuti negdje u svibnju prošle godine, a od tada nije bilo nijednog sastanka. Obrazloženje koje su sindikati dobili bilo je da se prvo treba donijeti novi Zakon o plaćama pa onda koeficijenti.

– Sad je to sve skupa završilo, a nema nikakvih naznaka da će se pregovori za granske kolektivne ugovore pokrenuti. Čak štoviše, ima ozbiljnih najava da će Vlada ponovno iskoristiti mogućnost i donijeti odluku o produženoj primjeni pravnih pravila. Tako da se vrlo lako može dogoditi da od granskih kolektivnih ugovora još dosta dugo ne bude ništa, naveo je Stipić.

Vrijeme prije izbora za sindikate je idealno da traže više, ali…

Inače, Sabor se raspušta 14. ožujka, a parlamentarni izbori trebali bi se održati u travnju ili svibnju. Stipić navodi da je svjestan je da je teško da bi Vlada uoči izbora smanjivala bilo kakva prava zaposlenicima škola. Međutim, pitanje nastavka pregovora za sindikate je malo dublje. U školama se putem GKU-a osigurava desetak materijalnih prava.

–  Ono što mi zaključujemo iz ove situacije je da Vlada očito ne namjerava bilo koje od materijalnih prava povećavati. I da će Vlada vrlo tvrdokorno braniti stav da nikakva nova materijalna prava ne dolaze u obzir. Na čemu temeljimo ovo mišljenje? Vrlo je jednostavno – da Vlada može i ove pregovore iskoristiti za svoju predizbornu kampanju, oni bi to sigurno i napravili, njima bi to bilo u interesu i oni bi napravili taj korak. Međutim, pošto oni očito to ne žele, oni smatraju da je to nešto što može čekati njihovu ili neku novu vlast, njima očito ti pregovori ne mogu poslužiti. I zato je stav Vlade da to ostane status quo, da se s time pričeka i da se na neki način pokuša sada kapitalizirati učinak povišice plaće koja će uslijediti kao rezultat primjene novih koeficijenata i iz isplate uskrsnice, kao novog materijalnog prava koje će radnicima sada biti prvi puta isplaćeno. Ova dva sindikata s time se neće pomiriti, a nadamo se da neće niti kolege iz ostalih školskih sindikata. Mi ćemo ustrajavati na tome da se pregovori pokrenu i završe što je moguće prije i da sindikati ostvare očekivanja svojih članova. Nisu veliki izgledi, ali moram reći da ćemo se mi u tom smislu maksimalno truditi. Tako da će ići požurnica za pokretanjem tih pregovora već ovih dana, rekao je Stipić.

Podsjetio je da je u tijeku akcija prikupljanja fotografija na kojima članovi sindikata u rukama drže natpise za promjenu uredbe o koeficijentima. Nakon što iz svih podružnica Preporod dobije fotografije, one će se naći u albumu koji će biti poslan premijeru Plenkoviću da vidi koliko konkretnih ljudi iz zbornica stoji iza poruke kojom traži više koeficijente.

Izdvojeni članak

FOTO: Prosvjetari održali veliki prosvjed, zaprijetili Vladi: ‘Ovo bi vas moglo jako skupo koštati’

Nema pregovora ni za GKU u znanosti i visokom obrazovanju

Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, navodi da je peticija upozorenje za Vladu da nije napravila dobar posao s koeficijentima te da posao nije gotov. Priznaje, zbog sve bližih izbora, sindikatima nije ostalo manevarskog prostora, ali aktivnosti će nastaviti nakon izbora.

– Trenutno u sustavu provodimo anketu kojom ćemo dobiti čim preciznije informacije koji su to segmenti sustava znanosti i visokog obrazovanja najnezadovoljniji. I vjerujte po tom pitanju ćemo sigurno po sklapanju nove Vlade imati što reći, navodi Kroflin.

I on se dotaknuo pitanja granskih kolektivnih ugovora – i zaposlenici u znanosti i visokom obrazovanju u jednakoj su poziciji kao zaposlenici osnovnih i srednjih škola. Izgledno je da novog granskog kolektivnog ugovora neće biti prije izbora.

– Volio bih da sam u krivu i da me netko ovih dana demantira. Vrlo rado ću se posuti pepelom ako nas Ministarstvo i ministar Fuchs kroz idućih par dana pozovu na nastavak pregovora koji kod nas traju skoro dvije godine, i da te pregovore sada prije izbora završimo, ističe Kroflin.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Fuchs o prosvjedu koji organizira Preporod: ‘To zaista počinje biti čista politička priča’

‘U ozbiljnoj zemlji ove stvari ne bi smjele ovako funkcionirati’

Podsjetio je da su prije tri mjeseca uputili po njima gotov prijedlog granskog ugovora za znanost i visoko obrazovanje, ali u međuvremenu nije im stigao nikakav odgovor, čak niti prijedlog za sastanak.

– U ozbiljnoj zemlji ove stvari ne bi smjele ovako funkcionirati. U ozbiljnoj zemlji ministarstva imaju adekvatne kadrovske kapacitete da prate ovakve procese. U ozbiljnoj zemlji ta ministarstva rade svoj posao, njihov posao umjesto njih ne rade sindikati, a mi smo ovdje napravili posao ministarstva i kreirali rješenja koja nisu nužna samo našim članovima, nego i poslodavcima u našem sustavu, navodi Kroflin.

U situaciji u kojoj su ignorirani, podsjeća, nalazili su se i kada su u pitanju bili koeficijenti.

– Uputili smo već dvije požurnice, a sada i javno pozivam ministra: ministre, završite mandat na način da i ovu kvačicu unesete u svoju kućicu i da na kraju mandata imate sklopljen kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, naveo je Kroflin i upozorio na manjak socijalnog dijaloga u slučaju posljednjih povećanja plaća u javnom sektoru.

Na zajedničkoj konferenciji Sindikata znanosti i Preporoda bilo je riječi i o sustavu ocjenjivanja u javnim službama. Vlada sada treba donijeti uredbu nakon čega bi resorna ministarstva trebala izraditi pravilnike kojima će ocjenjivanje biti detaljno razrađeno.

– Mi, gotovo sigurno, nećemo čekati ni tu uredbu ni te pravilnike. Već sada pripremamo, s radno-pravnog aspekta promatramo što će to značiti za naše sustave, do kojih bi to problema moglo dovesti i koje su prednosti, a koje mane takvog sustava ocjenjivanja. U skorijem roku izaći ćemo sa stajalištima sindikata i po tom pitanju, rekao je Krofiln i podsjetio da negativna ocjena zaposlenika u može dovesti do otkaza te da takav sustav u javnom sektoru do sada nije postojao.

Izdvojeni članak
euro, kalkulator

Ovo je uredba o koeficijentima koju je izglasala Vlada i koeficijenti u školama i na fakultetima

Štrajk moguć ako ‘zapne’ u pregovorima oko GKU

Na pitanje novinara znači li sve danas spomenuto da štrajk više nije opcija, Stipić je odgovorio:

– Što se tiče štrajka, on je uvijek opcija. Međutim, morate znati da se moraju stvoriti pretpostavke za zakoniti štrajk. Mi, da bismo mogli zakonito štrajkati, sad u ovoj situaciji kad je potpisan temeljni kolektivni ugovor, ovi sindikati jedino unutar pregovora za granski kolektivni ugovor, ako se pojavi neki spor, moraju proći kroz postupak mirenja i onda vi na neki način možete ući u štrajk. Nama su ti pregovori, među ostalim, važni i zbog toga. Ja sada ništa ne najavljujem, ali Vlada je dovela do toga da nam se bitno sužava prostor za organizaciju zakonitog štrajka, jer opstruira pregovore za granske kolektivne ugovore, kazao je Stipić.

Čitavu konferenciju za medije pogledajte u nastavku: