Pretraga

Objavljeni rezultati glasovanja: Željko Stipić ostaje predsjednik Sindikata Preporod

A- A+

Željko Stipić je iznenadio prošlog tjedna brojne nudeći ostavku na mjesto predsjednika Sindikata Preporod. Od 10.873 članova, glasalo je 8.308 članova. Stipiću je povjerenje dalo 87,92 posto glasača. Ovaj Sindikat još uvijek nije zadovoljan novim povećanim koeficijentima za učitelje, iako su drugi sindikati u školstvu izrazili zadovoljstvo.

Željko Stipić. Foto: Ivor Kruljac/Srednja.hr

Nakon što je prošlog petka Željko Stipić iznenadno ponudio ostavku na mjesto predsjednika Sindikata Preporoda, ovog mu je tjedna ipak izglasano povjerenje. Dakle, ostaje na svojoj sindikalnoj predsjedničkoj fotelji. Iz Preporoda su istaknuli da je glasovalo 8.308 članova od njih 10.873. Glasovalo se u 463 podružnica ovog sindikata kroz dva dana.

– Ponuđenu ostavku prihvatilo je 973 ili 11,71 posto članica i članova, dok 7.304 ili 87,92 posto članica i članova ostavku nije prihvatilo. Nevažećih listića bilo je 31. Izjašnjavanje članstva provedeno je 19. i 20. ožujka, sumirala je rezultate predsjednica Glavnog vijeća sindikata Preporod, Željka Kollert.

Izdvojeni članak
Željko Stipić

Iznenađenje u Preporodu: Stipić podnio ostavku, o svemu će se izjašnjavati u školama

Povod ostavke ‘neželjeni rezultati’

Kako smo ranije pisali, Stipić je naveo da je svoju ostavku ponudio jer akcije sindikata u posljednja dva mjeseca nisu dali željene rezultate. Naime, Preporod je nezadovoljan nedavnim povećanjem koeficijenata za nastavnike i nenastavno osoblje u školama. Kada je riječ o učiteljima, žele da koeficijent bude povećan barem na 2,15.

Organizirali su dva velika prosvjeda i peticiju, ali sam Stipić je rekao pri nuđenju ostavke da u organizacijama ovih akcija nije bilo uvijek vremena za praćenje procedure.

– Kada vodite jednu organizaciju, odgovornost je na vama. Tu je sigurno bilo i dobrih i možda manje dobrih odluka, a ja bih samo možda apostrofirao njih nekoliko koje je trebalo donijeti. Jedna je bila vrlo važna, a odnosila se na to kako ćemo se očitovati na prijedlog uredbe o koeficijentima. Mi smo odabrali rješenje kojemu se nije priklonio niti jedan sindikat, a to je da smo čvrsto inzistirali na tome da se dobiju kriteriji da vidimo na temelju čega su ti koeficijenti predloženi takvi kakvi jesu. Nismo uspjeli. Je li razlog taj što zapravo tih kriterija nije ni bilo ili nešto drugo, vrijeme će pokazati, rekao je tada Stipić.

Izdvojeni članak

Vlada usvojila koeficijente, dva sindikata opet prijete štrajkom: ‘Poštujemo dignitet učitelja’

 

Nastavit će s prosvjedima, ali ne tijekom izbora

Kao čelnik ovog Sindikata, Stipić je istaknuo ranije i da ne odustaju od svojih zahtjeva za koeficijentima. Međutim, istaknuo je da će zaustaviti svoje prosvjedne aktivnosti u vrijem izbornih kampanja. S jedne strane, naveo je Stipić, ne žele biti uvučeni u političku kampanju oporbe, ali žele i pričekati te vidjeti s kime će razgovarati dalje o ovom pitanju, aktualnim premijerom ili nekim drugim, novim predsjednikom Vlade.

Dok su u Preporodu nezadovoljni povećanjem koeficijenata, svoje zadovoljstvo Vladinom uredbom iz veljače, izrazili su Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Kako je navela Nada Lovrić, predsjednica srednjoškolskog sindikata, nastavnici s 10 godina staža u Zagrebu dobivaju povećanje od oko 170 eura te nijedan nastavnik u Hrvatskoj neće dobiti manje od 160 eura. Pripravnici će, navela je, dobiti 180 eura povećanja postojeće plaće. Prema izračunu Preporoda, učitelj s jednom godinom staža u mjestu s porezom od 20 posto tako bi od ožujka imao neto plaću 1.336,55 eura, odnosno ona bi u brutu iznosila 1.913,35 eura.

Za usporedbu, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1.191 euro, a bruto 1.620 eura. Medijalna neto plaća za prosinac 2023. iznosila je 1.005 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1.334 eura. Koliko su iznosile prosječne plaće u obrazovanju u listopadu 2023. godine možete pogledati na ovoj poveznici.