Pretraga

Emocije – Jedni ih izražavaju, a drugi potiskuju

A- A+

Sigurno vam se dogodilo da vam se netko svidio, onako na prvu! Možda je cura bila preslatka ili je lijepo razgovarala s nekim i pritom  pokazala svoju inteligenciju. Ili pak je neki dečko ispao skroz simpatičan jer je bio kavalir ili je pričao o nekoj dobroj glazbi koju i vi slušate.

E da, emocije.Svatko ih ima, samo ih svatko možda ne pokazuje. Neki ih dobro skrivaju ili pak ih ne pokazuju adekvatno. No, što su zapravo emocije? Kad vam kažu volim te cijelim srcem, znajte da je srce samo pumpa, dok su centri za emocije u talamusu, hipotalamusu i djelu limbičkog sustava (dakle, dijelovima mozga).

Emocije su stanja uzbuđenosti organizma koja se izražavaju kroz:

Pod utjecajem emocija, dolazi do brojnih promjena u našem organizmu, a koje možemo podijeliti na ORGANSKE (TJELESNE)PROMJENE –kao što su promjene pulsa, širenje i skupljanje krvnih žila, promjene u disanju, promjene električnog potencijala kože, mišićna napetost, SUBJEKTIVNI DOŽIVLJAJ EMOCIJE te PROMJENE U PONAŠANJU koje uključuju geste, pokrete,  mimiku, način govora, itd.

Postoje osnovne ili tzv. bazične emocije koje su prepoznatljive u svim kulturama, svi ih ljudi, bilo da oni žive u Africi ili pak u Hrvatskoj, izražavaju i prepoznaju na jednak način. Te su emocije, kako je to pretpostavio Darwin, urođene.Bazične emocije su strah, radost, ljutnja, gađenje, iznenađenje  i tuga.

Evo slike koja to potvrđuje, a vi pokušajte prepoznati koju emociju  ljudi na slici pokazuju!

Vjerujem da ste mogli uspješno prepoznati da se radi o slijedećim emocijama: ljutnja, strah, gađenje, iznenađenje, radost i tuga.

Vjerojatno ste primijetili da kad vam se netko jako sviđa i kad ste u njegovoj ili njezinoj blizini, da vam se ruke znoje, da se znate čak i zacrveniti, ponekad i zamuckujete od treme (pa mislite kakav ste to tukac ispali kad niste znali sklepati dvije smislene rečenice, ha ha).FUNKCIJE EMOCIONALNOG IZRAŽAVANJA SU:    a) prenjeti drugima određene poruke i očekivanja     b) da kroz ‘’čitanje’’ i razumijevanje emocionalnih reakcija drugih shvatimo kakve nam poruke šalju i što od nas očekuju, a time se poboljšava komunikacija 

Vjerojatno ste čuli i za izraz emocionalna inteligencija, koju mnogi autori smatraju čak i važnijom od opće inteligencije. Znati razumjeti svoje emocije, kao i emocije drugih, znati ih ispravno izraziti, itekako je važno u svakodnevnim životnim situacijama. EI također uključuje i samokontrolu te socijalnu adaptaciju. Naravno da postoje i brojni poremećaji raspoloženja, ali o tome ćemo idući put!

Izražavajte svoje emocije, naravno, učite se samokontroli i nemojte previše brinuti što drugi misle o vama. Kad biste znali koliko malo misle, ne biste se toliko zamarali!