Pretraga

Hrvatsko matematičko društvo ove godine slavi 75. rođendan, otkrili dio svojih planova

A- A+

Hrvatsko matematičko društvo (HMD) kroz cijelu će godinu slaviti 75. godina postojanja svoje udruge. U tom duhu pripremaju dva velika skupa, a također traže i nove članove. Od brojnih postignuća udruge u 2023. godini, valja spomenuti i da su natjecanja iz matematike na svim razinama održana već 64. put za redom.

Foto: Pixabay

Iako je oformljena kao zasebna udruga 1990. godine, Hrvatsko matematičko društvo (HMD) kroz 2024. godinu slavi 75 godina od osnutka organizacije iz koje se kasnije osamostalila: Društva matematičara i fizičara Hrvatske. Članovi Matematičko-fizičke sekcije Hrvatskog prirodoslovnog društva organizirali su spomenutu praudrugu 27. travnja 1949. godine, a kao prvi predsjednik, imenovan je Đuro Kupera koji je tada bio matematički profesor Sveučilišta u Zagrebu.

Njihove aktivnosti obilježile su razvoj matematike i fizike kod nas

Ta organizacija je od svojih početaka krenula s raznim aktivnostima koje su obilježile razvoj matematike i fizike u Hrvatskoj. Današnje Hrvatsko matematičko društvo ističe kako  te aktivnosti provodi i danas.

– Društvo je nastavilo izdavati časopis Glasnik matematičko-fizički i astronomski, koji je započeo s izlaženjem 1946. godine. Iz njega se 1966. godine razvio sadašnji znanstveni časopis Glasnik matematički. 1950. godine Društvo je počelo izdavati Matematičko-fizički list za tadašnji Savez društava matematičara, fizičara i astronoma Jugoslavije, koji je namijenjen nastavnicima i učenicima. Od osnivanja Društva organiziraju se Društveni kolokviji, koji su kasnije postali Znanstveni kolokviji, na kojima se predstavljaju najnoviji znanstveni rezultati u matematici. 1950. godine započele su se održavati stručno-metodičke večeri za nastavnike, na kojima se raspravlja o metodici nastave i problemima u obrazovanju. Od 1953. godine održavaju se ljetni tečajevi za nastavnike matematike, koji su kasnije postali Kongresi nastavnika matematike, na kojima se razmjenjuju iskustva i ideje za unapređenje nastave. Društvo je 1959. godine pokrenulo matematička natjecanja u Hrvatskoj, koja su potaknula interes za matematiku kod mnogih generacija učenika, pobrojali su iz HMD-a neke od svojih aktivnosti.

Dodali su i kako je većina domaćih matematičkih nastavnika sudjelovala u njihovim aktivnostima, sve kako bi učenicima i studentima mogli približiti ovaj predmet. Ističu i da HMD povezuje matematičku znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj i u inozemstvu,  a već imaju i plan slavlja.

– Ovu veliku obljetnicu ove godine obilježit ćemo na naša dva najveća skupa: 8. Hrvatskom matematičkom kongresu u Osijeku i 10. Kongresu nastavnika matematike u Zagrebu. Zahvaljujemo se svim članovima, aktivistima, volonterima, donatorima i drugima koji su surađujući s Društvom doprinijeli da se sve ovo ostvari, poručili su iz HMD-a u kojem ističu da u svom radu povezuju matematičare koji rade u industriji, usavršavaju predavače visokih učilišta.

Uz to, i imaju posebne kategorije članstva za učenike i studente.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Čak i ako vam je Matematika najgori predmet, ovo morate znati riješiti bez kalkulatora

Otvoreni profesorima, studentima, učenicima

U slavljeničkoj godini, Hrvatsko matematičko društvo je početkom ove godine na stranicama uputilo i poziv na učlanjenja u udrugu 2024. godine, ističući kako se članstvom podupire njihov daljnji rad. Pri tome, članove očekuju i pogodnosti kao što su popusti na kotizacije na njihova dva najveća skupa: Kongres nastavnika matematike i Hrvatski matematički kongres (za znanstvenike).

Godišnja članarina za redovne članove ove će godine iznositi 16 eura, s time da ako je redovni član odgojitelj u vrtiću ili učitelj razredne nastave, onda plaća svega osam eura. Uz već spomenute popuste na kotizaciju za kongrese, svi redovni članovi imaju pravo biti birani u upravljačka tijela HMD-a, imaju slobodne pristupe predavanjima koje HMD organizira, a mogu i birati žele li besplatnu pretplatu na jedan od njihovih časopisa u papirnatom obliku  ili na sve časopise udruge, ali u digitalnom obliku. Uz to, čeka ih jedan primjerak HMD-ova ‘Vjesnika’ i popusti za kupnju časopisa i knjiga koje izdaje ovo matematičko društvo.

Učlaniti se mogu i studenti

Također, HMD nudi članstvo i studentima, a njihova godišnja članarina iznosi osam eura, dok je učenicima osnovne ili srednje škole otvoreno članstvo u HMD-ovom pomlatku, za godišnji iznos od 4.80 eura. Pri upisu pomladaka, potrebna je suglasnost zakonskog skrbnika ili roditelja, a studenti i podmlatci imaju sve pogodnosti kao i redovni članovi, osim prava da ih se bira u upravna tijela udruge. HMD ima ukupno šest sekcija, koje uz studente i pomladak, uključuje i znanstvenu, inženjersku, nastavnu te stručnu. Pri pozivu novim članovima nisu propustili pohvaliti se i svojim postignućima u 2023. godini.

– Održano je 5 predavanja Inženjerske sekcije. Među ostalim, obradile su se i neke aktualne teme poput utjecaja klimatskih promjena na osiguranja i velikih jezičnih modela. Nastavna sekcija je održala 7 predavanja za nastavnike u sklopu stručno-metodičkih večeri. Večer matematike ponovo je okupila velik broj škola i učenika. Održan je i 2. Ulični matematički festival. Znanstvena sekcija organizirala je sedam kolokvija s predavačima iz zemlje i inozemstva na kojima su predstavljeni novi znanstveni rezultati. Formirani su odbori za Hrvatski matematički kongres i raspisan je natječaj za Nagradu HMD-a Ante Mimica.  HMD je bio suorganizator znanstvene radionice iz kombinatorike i u 2024. bit će suorganizator  još jedne znanstvene konferencije, naveli su iz HMD-a.

Istaknuli su i da svi njihovi časopisi i dalje redovno izlaze te planiraju do kraja godine izdati i još jednu knjigu. Dok je stručna sekcija dobila novi odbor i pritom održala dva predavanja namijenjenih predavačima visokih učilišta, HMD se prošle godine uključio i u konzorcij međunarodnog projekta ICSE Science Factory kojeg financijski podupire EU. Zanemareni nisu bili ni učenici, ponajviše oni koji vole brojeve, a imaju i natjecateljski duh.

– Natjecanja iz matematike, koje organiziramo zajedno s AZOO i MZO, na svim razinama u Hrvatskoj održana su 64. put za redom. Popularno  natjecanje Klokan protekle je godine održano u 623 osnovne i 88 srednjih škola.  Zajedno s udrugom MNM Marin Getaldić nastavili smo pripreme učenike za međunarodna natjecanja (IMO, MEMO…) na kojima postižu  zapažene medijski dobro praćene rezultate, prisjetili su se iz HMD-a tijekom svog novogodišnjeg poziva za nova članstva.