Pretraga

Izašle nove, najdetaljnije preporuke: U velikom dokumentu razrađen plan nastave, evo što vas očekuje

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove je nedjelje objavilo dokument pod nazivom ‘Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021’. I dok su  upute HZJZ-a objavljene prošlog tjedna naglasak stavile na zdravstveni aspekt organizacije nastave, u novom dokumentu naglasak je na pedagoškom aspektu.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

Kako je i najavio ministar obrazovanja Radovan Fuchs, MZO je ove nedjelje objavio dodatan dokument s Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021. U dokumentu se kojemu predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u vrtićima i školama.

Izdvojeni članak

Veliki vodič za školsku godinu 2020./2021.: Ministarstvo odgovorilo na najčešća pitanja oko nastave

Naglasak na pedagoškoj komponenti

– Iza nas je pedagoška i školska godina koju ćemo dugo pamtiti, a pred nama godina puna izazova. Prvi od njih početak je nove pedagoške i školske godine, organizacija rada te stvaranje uvjeta za kvalitetan rad ustanova. U dokumentu kojeg vam predajemo predlažu se tri modela i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u vrtićima i školama u uvjetima povezanima s epidemijom bolesti COVID-19. Cilj izrade preporuka je osiguravanje što sigurnih uvjeta izvođenja odgojno-obrazovnoga rada uz uvažavanje specifičnosti s obzirom na dob djece i učenika, kao i uvažavanje različitih uvjeta za rad u odgojno-obrazovnim ustanovama, stoji u predgovoru dokumenta kojeg potpisuje ministar Fuchs.

Dokument se, poručuju iz MZO-a, nadovezuje na mjere koje je predložila Radna skupina imenovana 7. kolovoza 2020. a koje su razrađene u epidemiološkim uputama HZJZ-a. I dok je u tim uputama je naglasak stavljen na zdravstveno-epidemiološku komponentu, u ovom je dokumentu on na odgojno-obrazovnoj komponenti (pedagoškoj).

Fuchs: ‘Nužno je dosljedno provođenje svih mjera i preporuka za rad’

Iz Ministarstva poručuju kako je riječ o komplementarnim dokumentima koji se međusobno nadopunjuju te je za cjelovitost informacija nužno upoznati se sa sadržajem obaju dokumenata. Ako i nakon toga određena pitanja i dalje ostanu otvorena, Ministarstvo će ih s dionicima rješavati kroz dijalog, međusobno uvažavanje i otvorenu komunikaciju, poručuju iz MZO-a.

– Bez obzira koji će od modela i u kojem trenutku biti aktiviran, nužno je dosljedno provođenje svih mjera i preporuka za rad. Time štitimo vlastito zdravlje, a neizravno i zdravlje svojih obitelji i građana Republike Hrvatske. Budimo svjesni promjena koje ćemo vidjeti u vrtiću i školi te na njih ne gledati kao prepreke već kao izazov. Poštujmo upute i mjere vezane za poštivanje fizičkog kontakta, dezinfekciju ruku, nošenje maski, jer svako od nas ima važnu ulogu u očuvanju sebe i zajednice zdravima. Važno je da sebi i drugima osvijestimo kako je uloga svakog od nas nezamjenjiva. Neka nas u našim zadaćama nadahnjuju pozitivne strane povratka u vrtić i školu (kao što su susreti s prijateljima, igra, učenje i stjecanje novog znanja), kao i saznanje da su vrtićko i školsko okružje prirodno okružje ključno za razvoj i osobni integritet djece i učenika u kojem se oni osjećaju najbolje. Uz sinergiju i zajedništvo učinimo naš odgojno-obrazovni sustav zdravim, sigurnim i snažnim. Budimo i ostanimo odgovorni. U tom ozračju svima nama želim poticajno okružje te uspješnu novu pedagošku i školsku godinu, poruka je ministra Fuchsa.

U prvom dijelu preporuka koje možete u cijelosti pročitati u nastavku, pojašnjena je razlika između tri modela nastave, A, B, i C, odnosno nastave u školi, mješovite i online nastave. Drugi dio donosi preporuke oko planiranja početka nastave, prijevoza učenika, ulaska u školu, prostornih uvjeta, organizacije prvog dana te oko dnevne i tjedne organizacije rada.

Treći dio propisuje kako će izgledati ocjenjivanje i vrednovanje u novoj školskoj godini, kakva su zaduženja nastavnika, ali i preporuke za roditelje. Posljednji, četvrti dio dokumenta, donosi informaciju o tome gdje sve škole i vrtići mogu dobiti podršku u radu.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu ili kliknite OVDJE. Odgovore na dodatna pitanja pronađite u Velikom vodiču za školsku godinu 2020./2021.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.35 MB]