Pretraga

Objavljene upute za novu školsku godinu: U jednom slučaju maske će biti obavezne

A- A+

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja ovog su ponedjeljka predstavljene Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Kako je i predviđeno, nastava započinje 7. rujna, a nošenje maski bit će obavezno samo ako škola ne uspije osigurati propisanu distancu među učenicima.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., predstavljene su danas u Ministarstvu obrazovanja, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio ih je i na svojim web stranicama.  Svaka ustanova, ako ima uvjete za to, dužna je provoditi sve preporuke, ako ne, dužna ih je prilagoditi uvjetima rada u ustanovi, poručuju iz HZJZ-a.

Neophodno je osigurati razmak

Prema istim uputama, u školu ne dolaze učenici koji imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), učenici koji imaju izrečenu mjeru samoizolacije te oni koji imaju saznanja da su zaraženi COVID-19. Sljedeći iskustva drugih zemalja, učenicima se temperatura mjeri kod kuće, a ne u školama.

Izdvojeni članak

Koronavirusom zaraženo šestero djece u jednom vrtiću: Stižu mjere za škole i predškolske ustanove

Rad škole, stoji tako u uputama, neophodno je organizirati tako da se osigura fizički razmak koliko je to moguće.  Jedan od naglasaka u dokumentu HZJZ-a je i da je, koliko god je to moguće, neophodno smanjiti fizički kontakt između učenika iz različitih skupina ili odjela, između učenika i nastavnika te kod putovanja iz škole i u školu,  prilikom ulaska i izlaska iz ustanove te tijekom cjelokupnog boravka u ustanovi. Nakon što se odrede skupine, svaka takva skupina učenika boravi u jednoj prostoriji, a učenici ne bi trebali mijenjati učionicu niti u predmetnoj nastavi, piše u uputama HZJZ-a.

Preporučuje se i tijekom radnoga dana smanjiti koliko je moguće broj nastavnika koji predaju, odnosno da se nastava, organizira u dvosatu ili trosatu. Za škole koje izvode jednosmjensku nastavu preporučuje se rad u više smjena.

Početak nastave i odmori u različito vrijeme

HZJZ preporučuje i da se nastava organizira tako da počinje i ne završava u isto vrijeme za sve učenike te da se odmori organiziraju u različito vrijeme te da se odmori organiziraju u različito vrijeme, odnosno ukine se školsko zvono, tako da učenici ne dolaze u kontakt s učenicima iz drugih razrednih odjela te se kreću izvan učionice samo koliko je nužno.

Osim fizičkog razmaka, u školama je važno omogućiti i uvesti u rutinu redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom. Na ulazu u vrtić i školu, trebaju biti postavljeni dozatori s dezinficijensom za dezinfekciju ruku učenika i odraslih s uputom za korištenje.

Izdvojeni članak

I hrvatska znanost ima što reći: Otvorena stranica s domaćim radovima na temu koronavirusa

Prema uputama HZJZ-a, boravak u vrtićima i školama preporučljivo je organizirati na sljedeći način:

• u odgojno-obrazovni rad neophodno je uključiti svu djecu/učenike

• kod osnivanja novih odgojno-obrazovnih skupina/razrednih odjela (primjerice 1. razred OŠ i 1. razred SŠ te uvijek kada je to moguće) predlaže se osnovati odgojno-obrazovnu skupinu/razredni odjel približno jednake veličine (sukladno važećim propisima) te sa što manjim brojem djece/učenika

• kod većih odgojno-obrazovnih skupina/razrednih odjela treba razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine

• u slučaju potrebe povećanja broja odgojno-obrazovnih skupina u vrtiću, ravnatelj je dužan obratiti se osnivaču radi pronalaženja odgovarajućega prostora te u skladu s propisima od nadležnog ministarstva zatražiti odobrenje za rad u promijenjenim uvjetima

• u slučaju nedovoljnog broja učionica (prostorija), ravnatelj škole dužan je obratiti se osnivaču radi pronalaženja odgovarajućega prostora te u skladu s propisima od nadležnog ministarstva zatražiti odobrenje za rad u promijenjenim uvjetima

• za pomoć u rješavanju specifičnih organizacijskih pitanja pojedinih okruženja vezanih uz razvoj epidemiološke situacije, ustanova se treba javiti nadležnom Stožeru civilne zaštite.

Maske obavezne samo ako se ne može osigurati distanca

Prema naputku HZJZ-a, maske nisu obavezne za učenike od 1. do 4. razreda OŠ, a za one od 5. do 8. i za srednjoškolce nisu obavezne samo ako je osigurana propisana distanca među učenicima od 1,5 odnosno dva metra.

– Učenici od 5. razreda OŠ nadalje, učitelji predmetne nastave/nastavnici te stručni suradnici, ako se radi o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između učenika manji od 1,5 m, moraju nositi maske; učenici i nastavnici srednjih škola ako se radi o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između učenika manji od približno 2 m, moraju nositi maske, piše u epidemiološkim uputama.

Ministar Fuchs rekao je kako su neke županije osigurale maske za učenike te je o tome bilo riječi i na sastanku s županijskim stožerima. Kazao je kako učenici mogu nositi perive platnene maske – dovoljne su četiri po učeniku, dvije za jedan školski dan.

Ako nema distance – nastava u turnusima!

Iznimno od ove točke, nadalje se navodi, za razredne odjele od 5. do 8. razreda osnovne škole u kojima nije moguće osigurati fizički razmak od 1,5 m u učionicama, te za srednje škole u kojima nije moguće osigurati fizički razmak od oko dva m u učionicama između svih osoba (učenika i nastavnika), ako je moguće s obzirom na nastavni proces, preporučuje se organizirati turnuse.

Izdvojeni članak
klub piće

Naši čitatelji otkrili su nam izlaze li u noćne klubove unatoč koronavirusu

HZJZ preporučuje da se turnusi organiziraju na način da se određeni razredni odjel podjeli na dvije grupe učenika te u školu naizmjenično dolazi jedna pa druga grupa učenika (turnusi u trajanju od jedan tjedan ili režimu 3+2/2+3 dana). U tom slučaju, grupe učenika po turnusima trebaju biti stalne.

– Ovaj prijedlog nije kompatibilan s osnovnom pedagoškom smjernicom da se nastava održava za sve učenike istovremeno i u smislu dobrobiti djece je najnepovoljniji. Organizacija nastave iz ove točke primjenjuje se iznimno u slučaju kada drugim predloženim mjerama (primjerice različiti termini početka nastave i sl.) nije moguće osigurati razmak između učenika u razredu veći od 1,5 m. U slučaju povoljne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, može odlučiti da se za pojedinu školu navedeni oblici nastave ne moraju provoditi, stoji u uputama HZJZ-a koje možete vidjeti u nastavku.

Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [174.08 KB]

Namlađi slušaju nastavu u ‘balončiću’

Nakon epidemioloških uputa, ministar obrazovanja Radovan Fuchs predstavio je i upute za nastavu za učenike razredne nastave, predmetne nastave te za srednjoškolce.

Od 1. – 4. razreda OŠ

Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole slušat će tzv. nastavu u ‘balončiću’ ili ‘mjehuriću’. To znači da ulaze integralno u razred i u razredu su cijelo vrijeme, ne izlaze van ni pod odmorom, razrednica je s njima i kontrolirano odlaze u sanitarne čvorove. Stranim osobama zabranjuje se ulazak u školu, roditelji mogu doći samo do ulaza. U ovom obliku sva djeca su u razredima bez maski i njihova je učiteljica ili učitelj bez maski, izuzevši nastavnika koji inače ne radi sa skupinom, poput nastavnika stranog jezika.

Od 5. – 8. razreda OŠ

Ako su preveliki, razredi se dijele na pola kako bi se osigurala fizička distanca dovoljna za pohađanje nastave bez maske, a u drugom slučaju učenici moraju nositi maske. Ako je razmak manji, učenici i učitelji moraju nositi maske.

U suradnji s epidemiolozima ravnatelj može tražiti dozvolu za spajanje skupina u razred, ako je lokalna epidemiološka situacija povoljna.

Izdvojeni članak

Jedna županija kupila maske za sve učenike i nastavnike: Traže i skraćenje nastavnog sata

Srednja škola

Uz sve epidemiološke mjere, maske su obavezne ovisno o distanci među učenicima. Ovdje dolazi do mogućnosti blok nastave i sve mjere idu ka tome da bi se što manje drugih osoba miješalo s jednim razredom. Sva djeca u školskim hodnicima i na putu do škole moraju nositi maske.

Kada je riječ o predmetu kojeg sluša više učenika iz različitih razreda ili skupina, to bi izgledalo ovako: ako strani jezik slušaju A, B i C razred zajedno, onda učenici A razreda blok sat imaju jedan tjedan, učenici B razreda drugi tjedan, a učenici C treći tjedan. Ova dva tjedna kada nisu uživo na nastavi, rade online – bilo da slušaju predavanja putem videolekcija, bilo da rješavaju neke zadatke.

– Što se tiče dodatnog angažmana nastavnika, nitko neće ostani neplaćen. Mi ćemo u dogovorima i razgovorima vidjeti na koji način. Oni učenici koji su kod kuće pratit će nastavu online, a dozvolite da to prije ipak iskomuniciramo s ravnateljima i sa školama jer to uvelike ovisi o tome kakav će scenarij škola imati, rekao je Fuchs.

Iz Ministarstva će školama poslati upute o tome što se smije, a što ne, na temelju kojih će škole raditi raspored jer, zbog različitih programa i uvjeta, kako kažu iz MZO-a, škole to najbolje mogu znati.

U slučaju da se kod učenika primijete znakovi bolesni, odlaze kući, ako je više učenika istovremeno bolesno, onda će ih se vjerojatno testirati, ali odluku o testiranju donose liječnici opće prakse ili pedijatri (ovisno o dobi učenika). Ministar Fuchs najavio je i kako će sutra održati videosastanak s ravnateljima gdje će im detaljnije predstaviti upute.

Predstavljanje upute pogledajte u videu na našem YouTube kanalu:

Sudjelujte u anketi: