Pretraga

Izmijenjen pravilnik o ocjenjivanju u školama, novo pravilo stupa na snagu prije prvih ispita

A- A+

Započela je nova školska godina, otvaraju se nove nastavne jedinice, ali osim novog gradiva stiže i novo pravilo oko najave ispita. Umjesto mjesec dana unaprijed, ispiti se od sada učenicima moraju najaviti najmanje dva tjedna prije pisanja.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kako smo pisali, nedavno je otvorilo javnu raspravu oko izmjena Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi.

Pisani ispiti se od sada najavljuju 14 dana prije provjere

Raspravljalo se samo o jednoj odredbi pravilnika – skraćivanju vremena u kojem nastavnici trebaju najaviti ispit.

Prijedlog Ministarstva nakon javne rasprave je i usvojen pa je u Narodnim novinama ovih dana objavljena izmjena Pravilnika prema kojoj su od sada nastavnici dužni najaviti pisanu provjeru najmanje 14 dana prije provjere te termin provjere upisati u Razrednu knjigu. Do sada se, podsjetimo, pisani ispit morao najaviti mjesec dana prije pisanja.

Inače, u javnu raspravu oko ove pristiglo je mnoštvo komentara, čak 338. Većina je podržala novost za nastavnike i učenike.

– Poštovani, svaka promjena zakonodavnog okvira koja pozitivno utječe na odgojno obrazovni rad nastavnika i na osnaživanje kompetencija učenika (iako oni toga nisu svjesni sada, no bit će kasnije kada odu iz škole) je uvijek dobrodošla. Tako i ovaj vaš novi prijedlog o skraćivanju vremena za najavu pisane provjere razine usvojenosti i/ili primjene programskih sadržaja. Definitivno ih treba poticati u životu na izvršavanje svakodnevnih obaveza i nikako im ne dopustiti da sve rade u zadnji tren, olako, aljkavo i “usput”. Vrijeme koje je iza nas pokazalo je koliko je ovakva praksa najave provjera loše utjecala na sveukupnost učeničkih kompetencija. Nastava na daljinu je taj jaz između onoga što bismo trebali učeniku dati i od njega povratno dobiti natrag i onoga što smo stvarno dobivali još samo produbila. Mnogo je bilo razočaranja u nastavničkoj populaciji takvim planiranjem provjera jer se uglavnom moglo zaključiti kako će većina učenika postupiti. Izgubio se kontinuitet u radu i učenju, postignuća učenika (barem je tako kod mene u strukovnoj školi) nisu na tragu onoga što bismo kao odgojno obrazovni djelatnici očekivali. Nekako se išlo linijom manjeg otpora prema učenicima i roditeljima, a to zaista nije bilo dobro za njihova znanja, vještine i nadasve životne stavove. Zbog toga vam zahvaljujem što ste odlučili napraviti korak naprijed, nikako nazad najavom promjene ovog stavka, napisala je u javnoj raspravi Marija Dlesk.

Izdvojeni članak

Smije li se inicijalni ocjenjivati i mora li biti najavljen? Evo što kaže Pravilnik

Neki traže da se najava u potpunosti ukine

Ipak, neki su u javnoj raspravi otišli i korak dalje te predlagali da se najave ispita u potpunosti ukinu.

– Najavom pisane provjere znanja učenike se potiče na kampanjsko učenje. Stoga predlažem da se obveza najave pisane provjere u potpunosti ukine, predložio je u javnoj raspravi Tomislav Hrženjak.

Jedna nastavnica je istaknula i poprilično čest problem u školama – pojedini nastavnici zauzmu sve termine odmah na početku godine, pa je predložila i jednostavno rješenje za taj problem.

– Mislim da je 14 dana sasvim dovoljno za pripremu učenika za pisanu provjeru znanja. Međutim problem je što neki nastavnici na početku školske godine upišu termine provjera za čitavu godinu pa onda ostali imaju problem jer termini uglavnom budu zauzeti. Možda da se u aplikaciji dozvoli unos termina provjere samo za tekući mjesec, napisala je sudionica javnog savjetovanja Elvira Macan, a čitavo izvješće o javnoj raspravi možete vidjeti ovdje.