Pretraga

Dopunska nastava za učenike koji izostaju više od 15 dana, profesori: ‘Pa njih ne interesira ni taj sat’

A- A+

Učenici srednjih strukovnih škola u Srbiji, koji su izostali s nastave 15 ili više dana, morat će u narednom periodu odraditi dopunsku nastavu kako bi kroz nju nadoknadili propušteno. Zbog te odluke profesori negoduju, ističući kako za te učenike moraju napraviti novi plan i program, a povrh toga ni nemaju vremena u rasporedu sati za to. U slučaju da nastavnik ne održi nastavu, učenik ga može prijaviti inspekciji.

učenik koji ima pognutu glavu na stolu i drži blokić na kojem piše 'HELP'

foto: Canva

Kako piše nova.rs, beogradski Forum srednjih strukovnih škola uputio ovog tjedna dopis srpskom Ministarstvu prosvjete u kojem izražavaju zbunjenost i negodovanje oko novog Pravilnika o ocjenjivanju. Njime je, naime, predviđeno da se za učenike koji izbivaju s nastave 15 ili više radnih dana rade novi planovi i programi te da se za njih još i organizira dopunska nastava.

‘Svjesni smo da danas djeca zloupotrebljavaju ispričnice i nabavljaju ih gdje hoće’

Nastavnici ističu kako izlaze u susret svim učenicima koji su opravdano izostali s nastave, ali da iz iskustva znaju da velik broj učenika takvu praksu zloupotrebljava pa namjerno izostaju iz škole i smišljaju razna opravdanja do kojih mogu lako doći. Zbog toga ovaj Forum nastavnika, doznaje nova.rs, apelira na Ministarstvo na izmjene ovog članka kako bi oslobodili profesore od dodatnog opterećenja.

Predsjednik Foruma srednjih stručnih škola, profesor Milorad Antić rekao je za nova.rs kako je Pravilnik donesen bez argumenata i statističkih podataka te da samo dodatno opterećuje profesore koji su uvijek posvećeni svom poslu i koji izlaze u susret učenicima koji su dugotrajno odsutni, a žele nadoknaditi propušteno gradivo.

– Izmjenom Pravilnika, profesori su obavezni djeci koja su dugo izostala s nastave držati dopunsku nastavu planom i programom koji treba unaprijed napraviti. Automatski, onda ne možeš predavati sat i djeci koja su zaista bolesna i onima koja su namjerno izostala. Svi mi znamo da, kada je dijete bolesno, nema profesora koji neće pomoći takvom učeniku koji je imao određene poteškoće sa zdravljem, bio u bolnici i slično. Međutim, svjesni smo da danas djeca zloupotrebljavaju ispričnice i nabavljaju ih gdje hoće, navodi Antić za nova.rs te dodaje kako su srpski učenici iznad prosjeka u Europi, pa čak i u cijelom svijetu po broju izostanaka iz škole.

Izdvojeni članak
stolica u učionici

Rekordan broj u zadnjih 10 godina: Učenici lani s nastave izostali skoro 40 milijuna sati

Dopunska nastava za one koji namjerno izostaju? ‘Pa njih ne interesira ni taj sat’

Antić ističe kako su profesori, usprkos manipulacijama s ispričnicama i opravdanjima, obvezni održati dopunsku nastavu. Za nova.rs je rekao kako ranije toga nije bilo, odnosno dopunska nastava održavala se za one koji to žele ili kojima nedostaje znanje, ali sada su ju obvezni održavati za učenike koji namjerno ne dolaze u školu.

– Pa njih ne interesira ni taj sat. Vjerujte, ima mnogo takvih. Mislim na učenike u strukovnim školama, gimnazija je druga stvar. Mi učenika moramo ocijeniti i u skladu s tim da mu ispredajemo i da držimo dopunsku nastavu. Također, učenik može prijaviti profesora ukoliko dopunska nastava nije provedena, a i inspekcija može reći da profesor nije radio s učenikom. Zaista opterećujuće, zaključio je Antić za nova.rs.