Pretraga

Kinezi zabranili rad privatnim školama usmjerenim na profit, krenuli ‘tečajevi u ilegali’

A- A+

Kineske su vlasti profitabilnim organizacijama zabranile izvođenje obrazovnih programa, jer su ustvrdile da su učenici time preopterećeni, dok glavni cilj tih škola nije obrazovanje, nego zarada. Očekivano, posljedično se stvorilo ilegalno tržište privatnih škola.

ilustracija: Yu Wi, Unsplash

I dok hrvatski policajci provjeravaju je li koja birtija ostala otvorena poslije ponoći, njihovi kineski kolege imaju zadaću provjeravati je li tko u učionici. Ne, ne radi se pritom o strahu od širenja epidemije COVID-a ili inih virusa, već o provođenju novog zakona.

Krenimo ipak od početka. Kineske su vlasti, naime, donijele zakon kojim se profitabilnim pravnim osobama zabranjuje izvođenje obrazovnih usluga. Ukratko, to znači da će se obrazovanjem, primjerice tečajevima stranih jezika, sada smjeti baviti samo država i neprofitne organizacije. Rad privatnih škola kojima je cilj zarada postao je zabranjen.

U lockdownu super zarađivali

Ovom zakonu pak prethodile su godine u kojima je tzv. obrazovna industrija u Kini cvala, a mjeseci lockdowna omogućili su joj da dodatno procvjeta. U prvih 10 mjeseci 2020. godine se tako broj internetskih obrazovnih tvrtki u Kini bio povećao za 82.000, što čini 17,3 posto cjelokupne obrazovne industrije, navodi izvješću iz veljače koje je objavilo Kinesko informacijsko središte za internetsku mrežu, agencija pri Ministarstvu industrije i informacijske tehnologije. Međutim, kako javlja South China Morning Post, sve te škole bit će zatvorene (ako ne pristanu registrirati se kao neprofitne organizacije), zbog čega bi ogroman broj ljudi mogao ostati bez posla.

Međutim, valja pojasniti zašto je država donijela ovakvu odluku. Opći ured Središnjeg odbora Komunističke partije Kine i Glavni ured Državnog vijeća 24. srpnja su objavili Smjernice za daljnje ublažavanje tereta prekomjerne domaće zadaće i poučavanja izvan kampusa za studente na stupnju obveznog obrazovanja, kako javlja China Briefing. Ukidanje obrazovanja usmjerenog na profitu, dakle, posljedica je želje da se olakša učenicima koji su postali preopterećeni obvezama.

Zabranjeno ikakvo školovanje vikendom, propisana količina obveza

Smjernice, usto, zabranjuju podučavanje vikendom, državnim praznicima te zimskim i ljetnim odmorima, što je bilo popularno vrijeme za obrazovanje izvan kampusa, zbog čega su učenici često bili preopterećeni. Također, zabranjuje se upotreba stranih obrazovnih materijala, a uvodi veća kontrola nad obrazovnim centrima. Čak se i državnim školama propisuje koliko domaće zadaće smiju davati učenicima.

Međutim, kako javljaju strani mediji, s radom su već krenuli ilegalni tečajevi. No, neki su prekršitelji već uhićeni. Nakon što su dobili dojave od javnosti, inspektori iz Zavoda za obrazovanje Huangshan, u Anhuiju, u utorak su otišli u kuću u okrugu Tunxi i otkrili da učiteljica, koja se preziva Lu, izvodi plaćene poduke. SCMP piše da je očekuje kazna, ali i da ima još ovakvih slučajeva.

Kinezi zabranili rad privatnim školama usmjerenim na profit, krenuli ‘tečajevi u ilegali’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap