Pretraga

Prva država u SAD-u odlučila je apsolutno svima zabraniti TikTok: ‘Štitimo ljude od nadzora Kine’

A- A+

Iako odluka o zabrani TikToka još nije stupila na snagu, guverner savezne države Montane u SAD-u na Twitteru se pohvalio kako je izglasan zakon o potpunoj zabrani TikToka. Montana je tako postala prva država u SAD-u koja se odlučila na zabranu TikToka, ne samo na službenim mobitelima državnih službenika, već apsolutno svim stanovnicima. Na snagu bi propis trebao stupiti u siječnju 2024., a kazna za kršenje ovog zakona mogla bi iznositi od 10.000 dolara.

tiktok logo sa znakom zabrane u slovu o

Foto: Unsplash

Prva država u SAD-u koja je odlučila u potpunosti zabraniti TikTok je Montana, javlja CNN. Guverner Greg Gianforte na Twitteru se pohvalio kako je taj zakon prihvaćen s 54 glasa za i s 43 glasa protiv, a na snagu bi trebao nastupiti u siječnju 2024. godine. I dok je veliki broj zemalja, uključujući i SAD, zabranio TikTok na službenim mobitelima državnih službenika, ovo je prva država u SAD-u koja bi kinesku aplikaciju mogla zabraniti i na privatnim mobitelima.

– Kako bih zaštitio privatne podatke stanovnika Montane od Komunističke partije Kine, zabranio sam TikTok u Montani, napisao je guverner na Twitteru.

Izdvojeni članak
tiktok na mobitelu

Hoće li TikTok biti zabranjen u EU? Evo što kaže profesor i stručnjak za društvene mreže

Prijedlog zakona najprije mora proći na sudu, a kazna za njegovo kršenje iznosila bi od 10.000 dolara, no ne bi se odnosila na privatne korisnike. Osnivači TikToka rekli su za CNN da smatraju kako će taj zakon ipak biti pravno osporen.

U SAD-u ima više od 150 milijuna korisnika TikToka, ali je sve veći pritisak zakonodavaca da se kineska aplikacija zabrani u cijeloj zemlji. Inače, jedne od prvih zemalja koje su zabranile TikTok je Pakistan i Indija i to još 2020. godine, a nakon njih to je napravio i Afganistan 2022. godine.