Pretraga

Koliko prosječno zarađuju učitelji i nastavnici? Ovo su njihove plaće za srpanj 2023.

A- A+

Učitelji u osnovnoj prosječno zarađuju 1.251 euro mjesečno, a nastavnici u srednjoj 1.287 eura. Podaci su to koje nam je ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, o plaćama za srpanj, koje su isplaćene nastavnicima u kolovozu ove godine.

učionica u mraku

Foto: Niamat Ullah; Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otkrilo nam je koliko iznose plaće učitelja u osnovnoj i plaće nastavnika u srednjoj školi. Podaci koje su nam ustupili odnose se na plaće za srpanj, isplaćene u kolovozu 2023. godine.

U osnovnoj prosječna plaća 1.251 euro

Prosječna plaća učitelja u osnovnoj školi za srpanj ove godine iznosila je neto 1.251 euro, a medijalna plaća neto 1.245 eura. Učitelji koji nisu napredovali u zvanje imali su manju, a oni koji jesu, plaća se, očekivano, podiže kako se penju po zvanjima. Prosječna dob učitelja u osnovnoj školi iznosi 44 godine. Više podataka o prosječnim i medijalnim plaćama u osnovnoj školi pogledajte u tablici ispod.

Izvor: MZO

U srednjoj nešto veća plaća

Prosječna plaća nastavnika u srednjoj školi za srpanj ove godine iznosila je neto 1.287 eura, odnosno medijalno neto 1.276 eura. Nastavnici koji nisu napredovali u zvanje imali su manju, a oni koji jesu, plaća se, očekivano, podiže kako se penju po zvanjima. Prosječna dob nastavnika u srednjoj školi iznosi 47 godine. Više podataka o prosječnim i medijalnim plaćama u srednjoj školi pogledajte u tablici ispod.

Još nemamo podatke o plaćama na razini države za srpanj, no prema Državnom zavodu za statistiku, prosječna plaća za lipanj 2023. iznosila je 1.150 eura neto, dok je medijalna plaća za isti mjesec iznosila 991 euro neto.