Pretraga

Mala dalmatinska škola dobila potpuno informatiziranu učionicu iz budućnosti

A- A+

Prvog dana nove školske godine u Osnovnoj školi ‘Kamešnica’ u Otoku Dalmatinskom kraj Sinja se počinje koristiti ‘učionica budućnosti’, koja je opremljena nastavničkim računalom, tablet kompjuterima za 25 učenika i pametnom pločom. Nastavu iz matematike, informatike s robotikom isprva će redovno slušati po jedan peti, sedmi i osmi razred, dok je ostalom nastavničkom osoblju učionica dostupna prema potrebama i afinitetima. Ovu do kraja informatiziranu prostoriju, koristit će i još neke područne škole.

Foto: Samsung / Ministar Jovanović na otvaranju učionice budućnosti

Osnovna škola ‘Kamešnica’ u Otoku Dalmatinskom bogatija je u novoj školskoj godini za ‘učionicu budućnosti’. Naime ovako prozvana prostorija opremljena je nastavničkim računalom, tablet kompjuterima za 25 učenika i pametnom pločom, koja očitava sadržaje s računala. Učionicom budućnosti povremeno će se koristiti i područne škole Ruda i Udovčići. 

Izdvojeni članak

Prednosti učenja u knjižnicama ili učionicama

Za početak će tri razreda redovno pohađati nastavu u kompjuteriziranoj učionici

Po jedan peti, sedmi i osmi razred za početak će redovno pohađati nastavu iz predmeta matematike i informatike u ovoj futurističkoj učionici, dok su je svi ostali učitelji slobodni koristiti prema potrebama i afinitetima.

– Nastava u ovoj učionici funkcionirat će na način da će učitelji pripremati predavanje u digitalnom obliku. Na pametnoj ploči će moći izlagati različite sadržaje, a učenici će biti u mogućnosti vidjeti radnje koje nastavnik izvodi na svome računalu. Također će i nastavnik moći vidjeti što djeca rade na svojim računalima, dokle su došli s rješavanjem zadataka, te dijeliti kompjuterske sadržaje s njima, pojašnjava ravnatelj Osnovne škole Kamešnica Miroslav Jukić do sada nepoznati oblik nastave u Hrvatskoj.

Inače je ova škola i prije implementirala neke nove tehnologije u nastavu, pa joj je stoga ponuđena suradnja za opremanje ovakve prostorije.

– Ideja za učionicu budućnosti krenula je od tvrtke Samsung koja je ovakav projekt već primijenila u nekim drugim zemljama, pa je tako opremila i ovu prostoriju u našoj školi. Dobili su podršku od Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, govori ravnatelj.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Pogledajte što švedska škola ima umjesto učionica

Zanimljivija nastava će motivirati učenike te time i utjecati na njihovu uspješnost

Nastava će i zbog sponzorskih obveza biti omogućena svim zainteresiranim školama i drugim grupama u izlaganju obrazovnih programa.

– Mislim da će nastava predavana na ovaj moderni način učenicima biti zanimljivija, što će onda utjecati i na njihovu motiviranost iz koje bi trebali proizaći i bolji rezultati u osnovnoj školi, ali i na daljnjem obrazovnom putu, objašnjava svoja očekivanja ravnatelj Miroslav Jukić.

Za neko dogledno vrijeme predviđeno je vrednovanje i usporedba rezultata, koje će postizati razredi koji redovno pohađaju nastavu u učionici budućnosti i oni koji neće koristiti njene usluge.