Pretraga

Maltretiranje, seksizam, loše ocjene: Naši novinari se prisjetili profesora iz škole

Ana, Duje i Hrvoje, novinari na portalima srednja.hr i bauštela.hr, prisjetili u najnovijem redakciju podcastu prisjetili su se profesora iz škole. Onih dobrih i onih manje, kojih se baš i ne žele sjećati. Doživjeli su svašta, od nastavnica koje su zaista vidjele i cijenile svakog učenika, do onih koji se nisu ustručavali maltretirati učenike.

profesori kojih se sjećamo iz škole, najnovija epizoda redakcija podcast

Foto: srednja.hr

U najnovijoj epizodi redakcija podcasta Ana, Duje i Hrvoje, novinari na portalima srednja.hr i bauštela.hr, pričali su o profesorima kojih se sjećaju iz škole. I onima kojih se baš i ne žele sjećati.

Svašta su doživjeli od profesora

Učiteljice su im ostale, više-manje, u dobrom sjećanju, osim kada bi ih umjesto nastave tjelesnog, tjerala da rješavaju matematičke zadatke. Osnovna škola uopće, ostaje u nekom dobrom sjećanju, osim nekoliko incidenata. U srednjoj druga priča. Duje se prisjetio trauma s profesorom iz matematike. Na matematici su svi sjedili u paru, oni kojima lošije ide matematika s onima kojima ide bolje. Jedino je on, sjeća se, sjedio sam u zadnjoj klupi, a ispred njega je uvijek bila cijela prazna klupa.

Ana se prisjetila profesorice iz fizike koja dvadeset godina nije predavala, a onda je došla u njenu srednju školu. Nije baš znala što radi, imala je papir s riješenim zadacima, i uvijek bi dobila krivi rezultat. Ana ju je kao učenica često ispravljala i nastavnici se to nije svidjelo. Kroz cijelo školovanje je zbog toga imala dvojku iz fizike i maltretiranje od strane profesorice.

Hrvoje je imao profesora iz matematike koji je znao davati neumjesne, seksističke komentare prema učenicima. Smijao se ženama koje su cijepale drva, a onda kad je vidio da učenici ne dijele mišljenje, obratio se njemu pa ga pokušao ismijati kao dečka koji je ‘slabiji’ od žena koje cijepaju drva.

Izdvojeni članak

VIDEO Prisjetili smo se srednje škole: ‘Prvog dana sam se izgubila i otišla u krivi razred’

‘Svima je pristupala individualno’

Bilo je tu i smiješnih situacija. Celofanom pokrivenih kompjutera koji se nisu smjeli taknuti i profesorica koje nisu zapamtile imena učenika u razredu gdje ih je bilo samo devet. Imaju naši novinari, naravno, i sjećanja na istaknute, dobre profesore.

Dok je matematiku zbog profesora ‘zamrzio’, zbog dobre profesorice Duje je uživao biti na nastavi fizike. Bila je jedna od onih koje su se uvijek trudile svima objasniti sve na najjednostavniji način. Svakoga je poznavala, ne samo ime, nego mane, vrline, i svakome je pristupala individualno. Ana i njen profesor iz kemije zbog kojega je uspjela, kako je rekla, prebroditi srednju školu, i osnovnoškolska nastavnica iz matematike koja je po dva tjedna držala dopunsku nastavu kako bi svi mogli položiti ispit i danas joj ostaju u sjećanju.

Hrvoje je cijeli život učio više jezika, a posebno mu je nastavnica engleskog jezika u srednjoj školi ostala u sjećanju jer je za razliku od ostalih poticala razgovor i diskusiju. Na taj način je naučio pričati na stranom jeziku. Cijeli podcast o profesora kojih se naši novinari sjećaju iz škole pogledajte u videu ispod.