Pretraga

Matematičarka, a ne političarka? Divjak tvrdi da je nezavisna kandidatkinja, a smiješi se s plakata HNS-a

A- A+

Još uvijek aktualna ministrica znanosti i obrazovanja krenula je u izbornu utrku. Iako formalno nezavisna kandidatkinja, Blaženka Divjak osvanula je na jumbo plakatu s karakterističnim bojama HNS-a, na čijoj se listi nalazi u trećoj izbornoj jedinici. Očekivano, i preko plakata se obrušila na kritičare.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Dok se drugi svađaju, mi moderniziramo obrazovanje, tvrdi HNS putem svojih jumbo plakata.

O ne, oprostite, tvrdi to ‘nezavisna’ kandidatkinja Blaženka Divjak sa svoga plakata u čijoj se pozadini ima narančastu boju karakterističnu za HNS te stranački logotip te stranke.

S plakata koji smo primijetili na križanju Heinzelove i Branimirove u Zagrebu ministrica poručila kako modernizira, dok se (valjda njezini kritičari) svađaju.

Iako je tijekom mandata konstantno naglašavala da je matematičarka, a ne političarka, Blaženka Divjak zadnja je kandidatkinja na listi HNS-a u Trećoj izbornoj jedinici. Formalno nezavisna kandidatkinja tako se natječe na listi stranke koja ju je dovela na poziciju ministrice znanosti i obrazovanja.

Predizborne aktivnosti, međutim, nisu prvi put da se HNS i Blaženka Divjak skupa promoviraju.

Prodali nastavnike za 2%

Za vrijeme štrajka prosvjetara, podsjetimo, u početku su stali na stranku nastavnika, od čega su brzo odustali.

Izdvojeni članak

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

HNS je, naime, glasno prijetio nepodizanjem ruke za prijedlog proračuna za 2020. te izlaskom iz Vlade ako se ne udovolji zahtjevu školskih sindikata.

Već tijekom njegova drugog dana, 11. listopada, štrajk nastavnika u HNS je iskoristio za samopromociju svoje stranke. Poster na kojemu je sitnim slovima ispisano ‘Plaće učitelja su premale’, s popratnim statusom ‘Neki ne vide. Mi vidimo’, sačinjavao je sadržaj kojeg su nekoliko dana oglašavali na Facebooku.

Screenshot: Facebook

Svađe HNS-a s HDZ-om oko zahtjeva sindikata i prosvjetara nisu dugo trajale. Prije blagdana Svih svetih HNS se s Vladom dogovorio kako će glasati za prijedlog proračuna za 2020. Uvjet je da se njime osnovica plaće javnim službenicima, a time i zaposlenicima škola, podići za 6,12% te ako im HDZ obeća da će se koeficijenti složenosti poslova povisiti za 2% nakon 1. srpnja, ako do tog datuma ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima. Ovo obećanje bilo im je dovoljno – stišali su se, iako ni tih 2% uopće nije predviđeno u prijedlogu proračuna za 2020.

Prisvojili i borbu protiv korupcije

HNS si je prisvojio i borbu protiv korupcije.

Izdvojeni članak

Lažne diplome u školama HNS iskoristio za reklamiranje Blaženke Divjak

U želji da pokažu kako su antikoruptivni dobro im je poslužila činjenica da je protekle godine u hrvatskim školama pronađeno (do tada) 35 lažnih isprava.

– Klikni like ako podržavaš borbu protiv korupcije i lažnih diploma, stoji u opisu fotografije na kojoj vidno zadovoljna ministrica znanosti i obrazovanja pokazuje prema školskoj ploči.

Štoviše, valjda u nakani da se pokaže vjerodostojnost, u desnom kutu fotografije postavili su i ministričin potpis.

Oglas HNS-a; screenshot: Facebook

Umjesto zaključka, samo ćemo konstatirati kako su najbolji ispit za sve političare upravo izbori.