Pretraga

[Obrazovni karton repke] Kakvi su učenici bili Vatreni? ‘Imao sam 5.0 u osnovnoj, volio sam matematiku’

A- A+

U tijeku je Svjetsko prvenstvo u Kataru, a nogometno ludilo već se tjednima osjeti među Hrvatima i ljubiteljima naših svjetskih viceprvaka. Iz tog smo razloga prigodno odlučili sastaviti obrazovni karton Vatrenih te smo tako saznali da jedan reprezentativac tvrdi kako mu je od školskih predmeta najkorisniji bio – Engleski jezik.

Andrej Kramarić|screenshot: YouTube; HNS

Hrvatska reprezentacija nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kataru, pa smo odlučili pronaći podatke o njihovom obrazovanju. Od 26 reprezentativaca, informacije o školovanju i školskim danima nismo mogli pronaći za Josipa Stanišića, Marija Pašalića, Josipa Šutala i Kristijana Jakića.

Dominik Livaković

Dominik Livaković, 27-godišnji vratar reprezentacije, završio je Osnovnu školu Šimuna Kožičića Benje i u sportski razred Gimnazije Vladimir Nazor u Zadru.  Upisao je potom studij međunarodnih odnosa i diplomacije, no zamrznuo ga je, pišu Sportske novosti. Studija se dotaknuo i u intervjuu za Jutarnji.

– Upisao sam studij, ali teško je bilo paralelno izvršavati obaveze na studiju i u profesionalnom nogometu. A ja želim biti maksimalno posvećen svemu što radim. Zato sam fakultet stavio po strani i okrenuo se nogometu. Možda jednoga dana i on postane prioritet, rekao je za Jutarnji.

Borna Barišić

Borna je završio Osnovna škola Vladimir Nazor u rodnom Čepinu, a prošle je godine u razgovoru sa  učenicima te škole istaknuo kako su se, među stvarima koje su mu se pokazale najkorisnijima, našli učenje engleskog jezika, za koje tvrdi da treba biti i u školi i na sve druge dostupne načine.

– Napredovanje u bilo kojem području u jednom će trenutku zahtijevati vladanje engleskim jezikom – čitanje literature, slušanje tutorijala, sudjelovanje u razgovoru i/ili pisana korespondencija itd., poručio je učenicima. Podaci o njegovom daljnjem obrazovanju nisu poznati.

Ivan Perišić

Veznjak hrvatske nogometne reprezentacije, Ivan Perišić, po završetku osnovne škole upisao je Ekonomsku i upravnu školu Split. Kako piše 24sata, prva dva razreda pohađao je redovito, a zadnja dva izvanredno jer je igrao u Francuskoj. U školi je upoznao i svoju suprugu s kojom je sjedio u klupi, a njihova je razrednica za isti izvor otkrila kako su oboje bili pristojni i  dobri učenici.

– Ivan je jako inteligentan i duhovit dečko, kazala je za 24sata njegova bivša razrednica Neda Bartulin.

Par zajedno nije išao ni na maturalnu zabavu jer je Perišić ima obaveze u tadašnjem klubu.

Martin Erlić

Martin Erlić, hrvatski reprezentativac koji trenutno igra za talijanski Sassuolo, nije otkrio u koju je školu išao, ali je u intervjuu za 24sata.hr da nije bio baš najbolji učenik.

– Kao klinac od devet godina htio sam igrati nogomet, ali nisam baš bio najbolji u školi. I onda mi je tata rekao ‘Martine, prvo popravi ocjene, a onda možeš i na treninge’. I tako je to krenulo, rekao je Erlić.

Dejan Lovren

Po završetku osnovne škole,  33- godišnji branič Dejan Lovren upisao je školu za elektroinstalatera, koju je i završio.

Izdvojeni članak

Sudjelujte u anketi: Treba li se za vrijeme utakmica prekidati nastava u školama?

Lovro Majer

Bivši Dinamovac i hrvatski reprezentativac koji trenutno igra za francuski klub, Lovro Majer, odrastao je u centru Zagreba, na Britancu. Prva dva razreda osnovne pohađao je na Pantovčaku, dok je kasnije išao u Osnovnu školu Petra Zrinskog, piše Večernji.

U velikom intervjuu za Jutarnji List, otkrio je kako je završio hotelijersko-turističku školu te da nije nogometaš, vjerojatno bi se bavio turizmom.

Mateo Kovačić

Iako je igrao u prvoj momčadi Dinama, 28-godišnji veznjak Mateo Kovačić istovremeno je išao u redovnu srednju školu – u jednu privatnu gimnaziju. Često je zbog obaveza izostajao s nastave, ali nastavnici su imali razumijevanja i izlazili mu u susret.

– Profesori su odlični, mnogo mi pomažu, shvaćaju moj život nogometaša. Pa 32 dana zbog priprema nisam bio u Zagrebu, profesori su mi slali poruke što da učim, koju lektiru da čitam, nije lako sve to zajedno, no snalazim se, otkrio je Kovačić još 2012. godine za 24sata.hr.

Andrej Kramarić

Jedna od škola koju upisuju najbolji osmaši u državi zagrebačka je XV. gimnazija, popularni MIOC. U tu je školu išao i Andrej Kramarić, a na pitanje zašto je upisao baš tu školu, Kramarić je odgovorio:

– Nije bilo nekog posebnog razloga. Imao sam 5.0 u osnovnoj školi, volio sam matematiku, a i neki prijatelji su mi preporučili MIOC jer je to prava škola za razvijanje čovjekovih misli i znanja. Zadovoljan sam i nisam požalio što sam je upisao. A znao sam da je Niko Kranjčar išao u našu školu.

Dodaje, bilo mu je jako teško uskladiti školske i sportske obaveze, ali uvelike su mu pomogli i sami profesori koji su bili spremni izaći mu u susret. Pohađanje ove škole, otkrio je, pomoglo mu je i u izgradnji sportskog uspjeha, jer je u MIOC-u naučio brže i logičnije razmišljati, što mu je od koristi na treninzima.

– Kada se kompliciranije situacije pojašnjavaju, ja vjerujem da mogu lakše i brže shvatiti što se traži od mene upravo zahvaljujući iskustvima iz škole. Konkretno: bilo je kompliciranih vježbi tzv. cirkulara kada u jednoj minuti treba promijeniti 15-tak položaja i dodavanja. Budući da se to radi u grupi, brzina shvaćanja vježbe doprinosi ukupnom uspjehu. Nekad zna dolaziti do problema jer nismo svi jednaki pa netko sporije shvaća ideju vježbe, kazao je Kramarić u intervjuu kojeg u cijelosti možete pročitati na stranicama XV. gimnazije Zagreb.

Nakon srednje škole, upisao je Ekonomski fakultet u Zagrebu, ali je zbog obveza odlučio napraviti pauzu.

Luka Modrić

Kapetan Hrvatske nogometne reprezentacije osnovnu je školu završio u Zadru i bio prosječan učenik, piše 24sata.hr. Završio je ugostiteljsku srednju školu.

Marcelo Brozović

Marcelo Brozović nikada nije završio srednju školu. Krenuo je, ali se ispisao se iz nje dok je još bio u Hrvatskom dragovoljcu, a bila je to ideja njegova oca koji je smatrao da nogomet i školske obaveze ne idu skupa.

– S nekih petnaest godina počeo sam igrati za seniore u Dragovoljcu, ali zbog školskih obaveza nisam mogao biti na dva treninga dnevno. Neki put bih i markirao iz škole. Stari mi je onda rekao da je najbolje da me ispiše i ja sam se složio, rekao je svojedobno Brozović za Jutarnji list.

Ivo Grbić

Informacija o obrazovanju Ive Grbića, hrvatskog nogometnog vratara koji trenutno igra za Atletico Madrid, nema mnogo. Poznato je da je odrastao u Splitu, gdje je završio Komercijalno-trgovačku školu.

Izdvojeni članak
tri nogometne lopte na travnatom terenu

[Zadatak dana] Odgovor na ovo pitanje moraju znati svi poznavatelji hrvatske nogometne reprezentacije

Nikola Vlašić

Nikola Vlašić prve je dvije godine srednjoškolskog obrazovanja polazio Turističko-ugostiteljsku školu u Splitu, a kasnije je krenuo u školovanje po sistemu obrazovanja odraslih. Usprkos profesionalnoj karijeri, njegov otac Joško rekao je još 2015. godine za Slobodnu Dalmaciju kako se škola ne smije zanemariti.

– Nakon te dvije godine trebalo je donijeti odluku jer je program Turističke škole prilično zahtjevan, tri jezika, četiri godine… Morali smo osloboditi vrijeme za trening, odmor i učenje kada se to može. Nikola je već sada profesionalac u punom smislu, ali inzistirat ću da se škola dovede do kraja, jer čovjek ne može biti siguran što će se dogoditi sutra. Mi ljudi smo ranjivi, razbolijevamo se, ozljeđujemo se, ispričao je Nikolin otac Joško za Slobodnu.

Marko Livaja

Popularni napadač Hajduka, Marko Livaja, pohađao je srednju trgovačku školu u Splitu. Zbog treninga i ranog početka karijere, često je izostajao iz škole, piše Večernji.

Bruno Petković

Bruno Petković osnovnu je školu pohađao u rodnom Metkoviću, no zbog sportskih obveza, posljednja dva razreda završio je u Zagrebu nakon čega je upisao Treću ekonomsku školu. Još je 2019. godine otkrio za 24sata.hr da je bio jako dobar u matematici, pogotovo u petom i šestom razredu.

– Išao sam na natjecanja, bio sam najbolji na školskom, gradskom u Metkoviću, županijskom, a četvrti na natjecanju cijele Dalmacije, ispričao je tada Petković.

Ante Budimir

Ante Budimir, 31-godišnji napadač, završio je srednju ekonomsku školu, a u razgovoru za 24sata.hr 2021. godine, otkrio je kako su ga sestre ‘natjerale’ da upiše Ekonomski fakultet u Zagrebu.

– Moram se malo uključiti online, neću možda moći diplomirati u 2021. godini, ali u 2022. najkasnije hoću. Fakultet ipak nije na prvome mjestu, tu su obitelj i nogomet, rekao je tada Budimir.

Mislav Oršić

Mislav Oršić, 29-godišnji hrvatski reprezentativac koji igra na poziciji lijevog krila, završio je zagrebačku Osnovnu školu Ante Kovačić u Španskom. Razrednik mu je bio Mostovac Marko Sladoljev, koji je početkom godine otkrio kakav je Oršić bio učenik.

– Mislav Oršić je došao u moj razred u osmom razredu. Dječak pristojan, dobro odgojen i sa čvrstom odlukom da postane vrhunski nogometaš. Roditelji su cijenili školu i nisu bili jedni od onih koji su u svom djetetu vidjeli budući izvor prihoda već su poštovali njegovu odluku i bili su svjesni da mu ljubav prema nogometu ne mogu uskratiti, napisao je Sladoljev na Facebooku.

Istaknuo je kako je Mislavu bilo teško uskladiti školske obaveze s treninzima, ali uz podršku ravnatelja i ostalih profesora, uspio je sve riješiti. Nije poznato koju je Oršić završio srednju školu, ali se zna da je tamo upoznao svoju suprugu.

Borna Sosa

Borna Sosa, 24-godišnji hrvatski reprezentativac, završio je osnovnu školu i gimnaziju u Zagrebu, nakon čega je upisao Prvu visoku školu za komunikacijski menadžment Edward Bernays. Mladi je nogometaš na Dinamovim stranicama otkrio zašto se odlučio za visoko obrazovanje.

– Odlučio sam se iz više razloga. Jedan od njih bio je svakako što su mi na tom fakultetu pokazali najveću potporu od svih. Smatram da je ova odluka dobra za moju budućnost te je u ovom trenutku to najbolji mogući izbor, rekao je Sosa.

Izdvojeni članak
rječnik

Održava li se Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru ili Kataru? Evo što kažu jezičari

Joško Gvardiol

Joško Gvardiol, 20-godišnji branič koji je u kratko vrijeme osvojio srca mnogih, završio je Osnovnu školu Josipa Račića na Srednjacima, da bi potom upisao Školu za cestovni promet na Kennedyjevom trgu.

U razgovoru za Gloriju, mladi je nogometaš otkrio kako na fakultet još uvijek ne planira, iako to nikad ne isključuje kao opciju. Trenutno je najviše fokusiran na nogomet.

Domagoj Vida

Domagoj Vida završio je Osnovnu školu ‘August Harambašić’ u Donjem Miholjcu, dok informacije o tome koju je srednju upisao nisu poznate.

Josip Juranović

Juranović je odrastao u zagrebačkoj Dubravi, gdje je pohađao osnovnu školu. Jopa iz Dubrave, kako su ga zvali, završio je i srednju školu za prehrambenog tehničara, ali je kasnije, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju otkrio kako je nogomet njegov poziv,  a ne nutricionizam.

– Znam s loptom, želim uspjeti kao nogometaš. To je moj životni san, rekao je sad već davne 2014. godine Juranović.

Ivica Ivušić

Ivica Ivušić, 27-godišnji golman iz Rijeke, pohađao je Osnovnu školu ‘Sveti Matej’ u Viškovu. Daljnjih informacija o njegovom obrazovanju, nema.

Luka Sučić

Luka Sučić sa svojih 20 godina najmlađi je član Vatrenih. Od ‘malih nogu’ igra za Red Bull u Salzburgu, gdje se i školovao. Kako piše Telesport, Sučiću je običan dan tijekom školovanja bio organiziran oko treninga, školskih obaveza i dužnosti u klupskom internatu.

Više informacija o njegovom obrazovanju, trenutno nije poznato.

SUDJELUJTE U ANKETI: 

Treba li se za vrijeme utakmica prekidati nastava u školama?