Pretraga

Oh no he didn’t: Napao Baby Lasagnu zbog lošeg engleskog pa dobio jezikovu juhu

A- A+

Baby Lasagna i dalje plijeni pozornost diljem Europe uoči Eurosonga. No, ovoga puta, bio je napadnut na internetu od jednog Amerikanca koji navodi da hrvatski predstavnik na Eurosongu ne zna govorit engleski. Naveo je i da mu se čini da je zbog toga Hrvatska zemlja trećeg svijeta. Dok su Baby Lasagnu njegovi obožavatelji branili na X-u, mi smo provjerili i uočili kako učenici u Hrvatskoj otvaraju svoje lekcije engleskog u školama sa 70 sati godišnje.

baby lasagna

Baby Lasagna na Doru je upao kao rezerva | screenshot: YouTube

Prva večer Eurosonga kreće 7. svibnja, a diljem Europe vlada veliko uzbuđenje ususret 68. izdanju ovog mega popularnog glazbenog natjecanja. No, uz uzbuđenje, dolazi i do napetosti koje eskaliraju u prave internetske sreće. Takav jedan primjer dogodio se na platformi X, nekadašnjem Twitteru, a u svemu se našao Baby Lasagna.

Na Balkanu ne uče engleski?: ‘Zemlja trećeg svijeta’

Kao što smo ranije pisali, Lasagna, pravim imenom Marko Purišić, već je otputovao u Švedsku na probe za svoj nastup hit pjesme ‘Rim tim tagi dim’. Jedan je od glavnih favorita ove godine te će nastupiti već prve polufinalne večeri. Izašlo je i nekoliko snimki njegove probe. To je potaknulo jednog korisnika Twittera da prokomentira izgovor pjevača iz Umaga kojemu nije strano u svojim pjesmama koristiti engleski umjesto hrvatskog.

– Jesam li ja jedini kojeg muči njegov ‘engleski’? Zar na Balkanu ne uče engleski? Vjerojatno je to ipak zemlja trećeg svijeta, napisao je uz snimku Lasagnine probe izvjesni ‘Dave’.

Fanovi uzvratili: ‘Koliko jezika ti znaš?’

Twitteraš se predstavio kao Amerikanac koji je ranije bio novinar medija Eurovoix. No, Twitter je dodao upozorenje kako nema dokaza da je ikad radio za publikaciju za koju tvrdi da je radio. U daljnjoj raspravi, Dave je još dodatno poručio da Baby Lasagnu treba biti sram što se natječe na Eurosongu s ovom razinom engleskom. No, brojni su komentatori stali u obranu hrvatskog predstavnika na Eurosongu. Jedna osoba je pitala Davea je li Amerikanac, a kada je ovaj odgovorio potvrdno, samo je ustvrdila da je ‘sve jasno’.

‘Ti govoriš engleski jer je to jedini jezik koji ti znaš. On govori engleski jer je to jedini jezik koji ti znaš’, ‘Volio bih čuti tebe kako pričaš hrvatski’, ‘Koliko jezika ti znaš?’, ‘Ti si rasist’, nizale su se izjave ljutih korisnika platforme X.

Izdvojeni članak

Baby Lasagna student je zagrebačkog faksa: S njim su na Eurosong otputovali još neki bivši i sadašnji studenti

Engleski se uči od prvog ili četvrtog razreda: Godišnje satnice su jasno propisane

Čisto za informaciju, ili što bi se reklo na engleskom, ‘For your information’, u hrvatskim se školama itekako uči engleski. I to već godinama, a sve je regulirano kurikulumom iz 2019. koji potpisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO). Njime su propisane godišnje satnice ovog stranog jezika za svaki razred osnovne škole. Tako učenici u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu osnovne svake godine imaju 70 sati engleskog. Potom se od petog do osmog razred satnica penje do 105 sati godišnje.

Kada je riječ o općoj, klasičnoj, prirodoslovno-matematičkoj i prirodoslovnoj gimnaziji, učenici od prvog do trećeg razreda imaju 105 sati Engleskog po godini. Maturanti imaju 96 sati godišnje. Tu su još i jezične gimnazije, koje prema kurikulumu imaju 140 sati Engleskog godišnje u prvom, drugom i trećem razredu, a 128 sati na finalnoj, četvrtoj godini.

Istina je da ne uče svi učenici Engleski od prvog razreda. Oni koji počinju tek u četvrtom razredu, onda imaju kroz ostatak osnovne škole 70 sati godišnje. MZO-ov kurikulum propisuje i satnice za učenike koji su tek u gimnaziji počeli učiti engleski. Tijekom prvog, drugog i trećeg razreda imaju 70 sati godišnje, a u četvrtom razredu 64 sati.