Pretraga

Mislili ste da gimnazijalci ne mogu na praksu? U jednoj školi to je moguće

A- A+

Ovih dana velik dio svoga vremena maturanti provode razmišljajući o tome koji faks upisati. Velika je to odluka koja će mnogima odrediti životni put, a u slučaju gimnazijalaca ona bi bila puno lakša samo da su se sa željenim zanimanjem susretali u praksi. Da iz prve ruke vide i probaju kako je to biti stomatolog, odvjetnik ili, primjerice, logoped omogućeno je učenicima pulske gimnazije.

Foto: Gimnazija Pula

Konačnu odluku o tome koji će faks upisati Matea Znahor morat će donijeti za točno godinu dana. Sada je treći razred prirodoslovno-matematičkog smjera u Gimnaziji Pula. No, Matea će i prije upisa na željeni studij, za razliku od tisuće drugih gimnazijalaca diljem Hrvatske, znati što ju otprilike očekuje na radnom mjestu.

Velika pomoć onima koji se ne mogu odlučiti koji faks upisati

Izdvojeni članak

Zabluda je da dualno obrazovanje donosi učenicima veći broj sati prakse nego što su imali do sada

Naime, u Gimnaziji Pula pokrenut je projekt koji učenicima omogućava odlazak na praksu za zanimanje u kojemu žele nastaviti svoje školovanje.

– Na praksu sam krenula sredinom veljače u stomatološkoj ordinaciji kod naše bivše učenice Ane Sandrić. Bila sam nekoliko puta u dogovoru sa stomatologinjom Sandrić i ovisno o mojim drugim obavezama. Profesionalno usmjerenje je velika pomoć onima koji su neodlučni za svoje daljnje školovanje. Meni to osobno jako pomaže da vidim s čime se želim baviti, ocjenjuje Matea.

Studij stomatologije za sada ju najviše zanima, a kako će joj jedan od izbora na popisu biti i vrlo tražena i među maturantima popularna logopedija, kaže kako će otići i na praksu kod logopeda.

Na praksu kod bivših učenika škole

Izdvojeni članak
sveučilište u splitu

Nova prilika: Studenti na ovom fakultetu po prvi put mogu obavljati stručnu praksu

Gimnazija Pula za ovaj se projekt prakse kroz volontiranje odlučila nakon što je u trećim razredima provedena analiza koja je otkrila što učenici žele studirati.

– Nakon analize smo krenuli u dogovore sa stomatolozima, odvjetnicima, bilježnicima, bolnicom, edukatorima i rehabilitatorima, farmaceutima, veterinarima, državnim i lokalnim institucijama te raznim udrugama kako bismo uputili naše đake na ‘praksu kroz volontiranje’ i to mahom našim bivšim učenicima, alumnijima, kaže nam ravnatelj Filip Zoričić.

Dodaje analize su pokazale da najviše učenika želi upisati FER, pravo, ekonomiju, medicinu, stomatologiju ili KIF.

– Za sada je svoju želju da probaju posao koji jednom žele raditi izrazilo 20-ak učenika trećih i četvrtih razreda. Njih nekolicina su već krenuli i jako su zadovoljni, otkriva nam ravnatelj čiju nam je tezu već prethodno potvrdila i trećašica Matea.

‘Nije se lako s 18 odlučiti što studirati’

Izdvojeni članak

Diplomski rad položio u teoriji i praksi: FSB-ovac složio bicikl od bambusa pa se na njemu upustio u pravu avanturu

Ovakvim potezima Gimnazija Pula nastoji biti most između svojih učenika i njihovih budućih zanimanja.

– Nije se lako s 18 godina odlučiti što studirati i na ovaj im način želimo omogućiti da vide kako poslovi koje žele raditi u budućnosti izgledaju ‘uživo’. Siguran sam da će im ovaj projekt jako pomoći. Mi smo u Gimnaziji postupili posve praktično ovom problemu pa tako uvodimo praksu, potom tribine s našim učenicima u klubovima studenata u Zagrebu, Rijeci, Trstu i Ljubljani, a predavanje o studiranju i zvanju drže nam bivši učenici ili pak roditelji naših bivših i sadašnjih učenika. To je, po meni, najbolja profesionalna orijentacija koja se ne bavi samo pitanjima što će biti kad odrastu, već i kako je studirati izvan Pule, pitanja vezana za studentski život i slično, zaključuje ravnatelj Zoričić.