Pretraga

Ovo su najbolji srednjoškolski profesori fizike, kemije i matematike u Hrvatskoj u protekloj godini

A- A+

Prošli petak u Ini su objedinjena dva važna projekta koje povezuje STEM – područje prirodnih znanosti. Dodijeljene su nagrade za NajProfesora/icu, te je održano finale natjecanja za srednjoškolce Junior Freshhh.

Juior Freshhh natjecanje održalo se četvrtu godinu zaredom, a privuklo je sveukupno 590 srednjoškolskih timova. Pet nauspješnijih natjecalo se u petak u finalu pred stručni žirijem. Tročlani timovi su se natjecali u rješavanju zadataka iz prirodnih znanosti, matematike, fizike, kemije, biologije i geografije.

O INA GRUPI

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 495 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

Prvo mjesto odnio je tim PokemoniKŽ kojeg čine Domagoj Vlahek, Lovro Premelč i Dejan Marinović iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima. Drugo mjesto pripalo je timu Veliki Koktel iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima, a treće mjesto zauzeo je tim U3-back in the game iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva u Đurđ‘evcu. Natjecatelji Junior Freshhh-a su nagrađeni vrijednim nagradama: iPad Air za prvo mjesto, Kindle Paperwhite za drugo mjesto te Paket opreme za online učenje za treće, kao i INA promotivni paket i posjet Ininim postrojenjima za sve nagrađene. Gimnazija Požega je primila posebnu nagradu iz područja robotike, jer su po treći put pokazali kakva su timska ekipa i ljubitelji prirodnih znanosti – s više od 40 prijavljenih timova i preko 120 uključenih učenika.

Domagoj Vlahek iz pobjedničkog tima PokemoniKŽ komentirao je Junior Freshhh natjecanje:

– Jako sam sretan što sam imao priliku biti dio projekta Junior Freshhh i što nam INA na ovaj način daje šansu da pokažemo što znamo, a samim time se i bolje upoznamo s naftnom industrijom. Junior Freshhh je odlično iskustvo i motivacija da se nastavim baviti prirodnim znanostima.

Projekt NajProfesor/ica održao se sedmu godinu zaredom, a bilo je zaprimljeno čak 164 nominacija. Od toga je odabrano troje najboljih.  U sklopu projekta  studenti su imali priliku nominirati profesora ili profesoricu iz srednje škole koji su u njima potaknuli želju za učenjem i napredovanjem te usadili ljubav prema prirodnim znanostima u područjima matematike, fizike i kemije, nakon čega su odabrani profesori primili plaketu i novčanu nagradu od 5.000 kuna. NajProfesoricom za područje matematike proglašena je Nevenka Antončić iz zagrebačke XV. Gimnazije, za područje fizike priznanje je dobila Marija Radovanović iz Gimnazije M. Mesića iz Slavonskog Broda, a za područje kemije nagrađena je Sonja Gali iz vinkovačke Gimnazije M. Antuna Reljkovića. Nagradu za najinspirativniju nominaciju je primila Ema Šepič, studentica Fakulteta strojarstva u Zagrebu.

Iskoristila bih ovu priliku da zahvalim svim studentima na njihovim nominacijama, kao i Ini, koja na ovaj način jača svijest o važnosti mentorskog rada. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj i drago mi je čuti da mi profesori zaista imamo pozitivan utjecaj na naše učenike, zaključila je Nevenka Antončić, jedna od dobitnica nagrade Najprofesor/ica.

Direktorica Upravljanja i razvoja ljudskih resursa, Vladimira Senčar Perkov, objasnila je povod ovakvih projekata:

Manji broj studenata se odlučuje za studij iz područja prirodnih znanosti, inženjerstva i tehnologije. Prepoznavši ove trendove, INA provodi proaktivne mjere kako bi osigurala stalan dolazak novih generacija mladih talenata i održiv rast te promovirala STEM područje. Ponosna sam na naše mlade srednjoškolske talente koji su pokazali zavidno znanje i odličan timski rad. Također, veliko hvala NajProfesorima koji oblikuju naše mlade talentirane nade.