Pretraga

Ovo su naši najbolji učenici i njihovi nastavnici: Poznata imena dobitnika Oskara znanja za 2020.

A- A+

Ove godine Agencija za odgoj i obrazovanje po prvi puta organizira online dodjelu nagrade Oskar znanja, no imena naših 282 najboljih učenika, državnih i međunarodnih prvaka, i njihovih nastavnika, mentora, već su poznata.

Skulptura Oskar znanja za 2020. godinu | foto: srednja.hr

Agencija za odgoj i obrazovanje otkrila nam je imena dobitnika Oskara znanja za školsku 2019./2020. godinu. Riječ je o učenicima i njihovim mentorima sa zavidnim rezultatima na državnim natjecanja.

– Organizacija natjecanja uvijek je bila golem posao, a pogotovo sada u vrijeme pandemije, rekla je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Istaknula je kako je ponosna što su se natjecanja, unatoč prošlogodišnjem lockdownu, ipak uspjeli organizirati školska natjecanja, u razdoblju od rujna do prosinca.

No, i dodjela Oscara znanja za 2020., koje se svaki put dodjeljuje naredne godine za godinu koja joj prethodi, bit će nešto drugačija. Umjesto velike dodjele uživo, očekuje nas videospektakl. TV-emisiju dodjele, koja će se održati 26. veljače 2021. godine u 18 sati, moći ćete pratiti na YouTube kanalu Agencije za odgoj i obrazovanje i Facebook stranici Oskar znanja, a ona će se naknadno emitirati i na HTV-u.

– U emisiji ćemo predstaviti više od 30 oskarovaca, njihove priče, planove, upoznati njihove profesore i posjetiti njihove škole, otkrila je  Brezak Stamać. Najavila je kako nas u emisiji očekuje i glazbeni blok učenika sisačke Glazbene škole Frana Lhotke, koja je nastradala u potresu i postala simbolom nade u obnovu. Podsjetimo, učenica Sara Kolar nadu je pokazala svirajući ispred razrušene škole.

Svim oskarovcima, učenicima i mentorima, pripada i skulptura Oskar znanja, koja će im biti poslana u školu. Autorica skulpture Oskar znanja je Chiara Cetušić, učenica 3. razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zagreb.

POGLEDAJTE KIPIĆ:

– Nekoć su skulpture izrađivali akademski umjetnici, no moja je ideja bila da ona bude djelo učenika za učenike. Chiara je napravila skulpturu koja istovremeno pokazuje i mozak i drvo znanja koje raste iz korijena u krošnju, baš poput naših nagrađenih učenika, zaključila je ravnateljica Agencije.

Oskar znanja za 2019./2020. dobilo je 282 učenika, među kojima je 231 državni prvak i 51 međunarodni. Najviše Oskara znanja uzeli su učenici MIOC-a, njih 50. U zagrebačku XV. gimnaziju tako odlazi skoro pa svaki peti Oskar.

Imena svih dobitnika, 282 učenika i njihovih nastavnika, nalaze se u tablici dostupnoj na ovoj poveznici (datoteka će se preuzeti na vaš uređaj).

Pogledajte i cijelu press-konferenciju Agencije: