Pretraga

Nastavnica iz Splita u posjet pozvala vukovarsku djecu pa joj zbog toga prijete sankcije

A- A+

Početkom listopada profesorica iz Vukovara napisala je dirljiv status o tome kako osmaši iz ostatka Hrvatske imaju pravo na besplatan posjet Vukovaru, a vukovarski đaci besplatno ne mogu upoznati neki drugi hrvatski grad. Ubrzo se s pozivom u Split javila tamošnja profesorica, ali zbog te inicijative danas joj prijete sankcije. Tvrdi kako ju je zbog nje i medijskih istupa ravnateljica škole u kojoj radi prijavila Etičkom povjerenstvu.

Screenshot: N1

Svake godine, što je najizraženije bilo ovih dana, tisuće učenika posjećuje Vukovar, a za učenike osmih razreda taj je izlet besplatan. S druge strane, za učenike iz Vukovara mogućnosti za besplatne izlete u neki drugi grad – nema. Na to, kao i da su izlet morali odgoditi zbog prevelike cijene kroz potresni je Facebook status upozorila profesorica Lilijana Radobuljac iz Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru.

‘U današnjim vremenima čast je imati sankciju koja je posljedica pozitivne inicijative’

Izdvojeni članak

Nakon vapaja profesorice i vukovarski će učenici negdje otputovati: Rješenje ponudila profesorica iz Splita

Njen status prenijeli su gotovo svi mediji, a ubrzo nakon toga stiže najbolja moguća reakcija. Profesorica u Ekonomskoj školi u Splitu Suzana Kačić Bartulović pozvala je vukovarske đake u posjet Splitu. U organizaciju se uključio i splitski župan Blaženko Boban koji je poručio kako će Grad organizirati autobuse.

No, netom prije odavanja počasti gradu Vukovaru i prisjećanja njegove žrtve došlo je do komplikacija. Ravnateljica Ekonomske škole prijavila je Kačić Bartulović Etičkom povjerenstvu zbog istupa u medijima za koji nije dobila blagoslov škole, tvrdi to nastavnica. Vodstvo škole joj, kaže, zamjera joj što je javno istupila u ime škole bez prijašnjeg odobrenja, a zbog njene plemenite inicijative sada joj prijete sankcije, prenosi N1.

– Ne bojim se nikakvih sankcija, koja god sankcija dođe ja ću je časno nositi. Čini mi se da je u današnjim vremenima čast imati sankciju koja je posljedica pozitivne inicijative(…) Moj stav i stav svih nas koji radimo u školi je da su ravnatelji prvi među jednakima, a da su prvi prvenstveno po tome što su odgovorni za pozitivno radno okruženje. Ne može ni jedna reforma obrazovanja uspjeti ako nije motiviran nastavnik, kazala je na jučerašnjoj konferenciji za medije nastavnica Kačić Bartulović.

Putovanje vukovaraca u Split odgođeno

Izdvojeni članak

Vukovarska nastavnica oprala HNS-ovce: Poručila im da zvuče kao narodnjak ‘Malo levo pa desno – hopa cupa’

Inače, već je za Dalmacijadanas.hr, ravnateljica škole Neda Bartulin odbacila svaku mogućnost da prijava ima veze s organiziranjem putovanja mladih Vukovaraca u Split. Kazala je i da je o inicijativi nastavnice Kačić Bartulović doznala tek iz medija, dok Kačić Bartulović tvrdi suprotno.

– Zbog ogromnog interesa javnosti, a ponajviše mojih učenika koji su željni upoznati svoje vukovarske vršnjake, moram potvrditi da ravnateljica Bartulin, na žalost, ne govori istinu jer sam je osobno, 1. listopada, pisanim putem obavijestila o istom i u potankosti predložila organizacijski program. Zašto se sad ne sjeća svoje pritužbe Etičkom povjerenstvu koja mi je uručena 18.10.2018., čime je bila motivirana i zašto mi nije dopustila da o svojoj inicijativi upoznam Školski odbor i Nastavničko vijeće, pitanja su na koja samo ona može odgovoriti, kazala je još prije nekoliko dana Kačić Bartulović.

Ravnateljici Ekonomske škole u Splitu poslali smo službeni upit za očitovanjem o slučaju, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Prema riječima Kačić Bartulović, prenosi N1, ovo nije prvi put da ista ravnateljica prijavljuje nastavnike zbog neovlaštenog istupanja u medijima. Čelnik sindikata Preporod, Željko Stipić, zatražio je povlačenje prijave, ispriku podnositelja nastavnici te izmjene etičkog kodeksa na kojemu se prijava temelji. Istovremeno, iz Ministarstva poručuju kako su od škole zatražili očitovanje o slučaju, a putovanje vukovarskih učenika u Split za koje županija pristala financirati prijevoz odgođeno je za iduću godinu.