Pretraga

Nastavnici dobivaju sustav koji će ispravljati ispite: ‘Nema potrebe za većim koeficijentima’

A- A+

U škole uskoro stiže AI sustav zbog kojeg nastavnici više neće morati raditi kod kuće. Sustav će sadržavati aplikacije koje će ispravljati ispite te generirati nastavne materijale na temelju ključnih riječi te određenih filtera poput dobi učenika i škole u kojoj se predaje. Zahvaljujući tom sustavu, iz ministarstva smatraju da više nema potrebe za većim koeficijentima jer će posao nastavnika biti značajno olakšan.

učenici drže rukeu zraku u učionici

Foto: Canva

Alate generativne AI već duže vrijeme koriste učenici za pisanje zadaća, a uskoro će ih u svakodnevnom radu koristiti i nastavnici. Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili od izvora iz ministarstva, za nastavnike se priprema AI sustav koji će im uvelike olakšati posao u pripremi nastavnih materijala.

Povećana produktivnost nastavnika

– Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se. Ministarstvo je odlučilo ići ukorak s vremenom i prihvatiti AI. Dugo se razmišljalo kako ga točno iskoristiti i došli smo na ideju da napravimo jedinstveni sustav koji će nastavnicima uvelike olakšati svakodnevne zadatke koji su nerijetko monotoni. Iako se to možda tako na prvu ne čini, smatramo da će to povećati produktivnost nastavnika, a na kraju i kvalitetu nastave koju održavaju, objašnjavaju iz ministarstva-a.

Sustav će biti integriran u uređaje koje nastavnici koriste na svom poslu, prvenstveno na školska računala i tablete. Sustav će sadržavati nekoliko aplikacija koje će služiti za različite namjene. Primjerice, aplikacija ‘Piši, ne briši’ ispravljat će eseje i ispite bez računskih zadataka, dok će ‘Mali Einstein’ biti pravi pomoćnik nastavnicima matematike i fizike. Iz ministarstva kažu da će se za ispravljanje ispita za oko 20 učenika biti potrebno svega nekoliko minuta, a postojat će i aplikacija ‘Brže i bolje’ koja će generirati nastavne materijale, uključujući svima voljene PowerPoint prezentacije, i to na temelju ključnih riječi te određenih filtera poput dobi učenika i škole u kojoj se predaje.

Više neće morati raditi stvari kod kuće

– Zahvaljujući nadolazećem AI sustavu, nastavnicima će se posao značajno olakšati i više neće morati raditi stvari kod kuće. Ispite će skenirati kamerom mobitela ili tableta u školi, učitati u sustav i aplikacija će u par klikova napraviti svoje. Štoviše, radimo na tome da se automatski generira popis učenika i njihovih ocjena koji će se vrlo lako moći ispisati. Imajući sve to na umu, sigurni smo da više nema potrebe za većim koeficijentima jer će posao nastavnika sada biti maksimalno olakšan, ističu iz ministarstva.

Nismo uspjeli otkriti kada će novi AI sustav točno zaživjeti, ali nam je rečeno da će već sljedeće nastavne godine nekoliko škola eksperimentalno sudjelovati u njegovom testiranju. Ako sve prođe zadovoljavajuće, iz ministarstva navode da bi sustav imao potencijala mijenjati nastavnike na bolovanju. Bila bi potrebna samo jedna osoba za unošenje podataka koja ni ne mora biti nastavnik, što znači da bi se, uz priču za veće koeficijente, riješio i problem pronalaska zamjene u školama.

– AI sustav bio bi velika pobjeda za naše školstvo i sigurni smo da bi riješio neke ključne probleme koje usporavaju proces razvoja. Teško je sa sigurnošću reći da će zamijeniti nastavnike koji su na bolovanju, ali to nam je svakako jedan od krajnjih ciljeva, zaključuju.

Prvi april! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.