Pretraga

Nastavnici, imate priliku besplatno otići u SAD na šest tjedana: Prijave su otvorene, ovo su uvjeti

A- A+

Šest tjedana na američkom sveučilištu u SAD-u. Tamo ćete imati priliku naučiti o metodama podučavanja, razvijanju kurikuluma i planiranju nastavnih satova, a 40 sati ćete provesti u pravoj američkoj školi. Ovu priliku našim nastavnicima daje Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, koje je upravo objavilo natječaj za školsku godinu 2023./2024. Prijave su otvorene do 27. veljače.

nastava u učionici, razred

Ilustracija: Pexels

Nastavnik ste matematike, prirodnih ili društvenih znanosti ili pak predajete engleski jezik u srednjoj školi? Srednjoškolski ste nastavnik koji predaje u školi za učenike s poteškoćama? Želite unaprijediti svoje vještine i iskusiti život u SAD-u? Fulbright Teaching Excellence and Achievement program je kao krojen za vas.

Provedite šest tjedana u SAD-u

Zahvaljujući Veleposlanstvu SAD-u Hrvatskoj (U.S. Embassy in Croatia), naši nastavnici imaju priliku, potpuno besplatno, otići na šest tjedana u SAD gdje će dobiti priliku usavršiti svoje vještine i naučiti nešto novo o Sjedinjenim Američkim Državama. Skraćeno Fulbright TEA, ovaj akademski program okupit će 168 sudionika iz različitih zemalja će otputovati u SAD, neki u na proljeće, a neki na jesen 2024. godine.

Tamo će slušati akademske, sveučilišne seminare o metodologiji i strategijama podučavanja, razvijanju kurikuluma, planiranju nastavnih satova. Naši nastavnici će u sklopu ovog programa posjetiti i američke škole koje su blizu sveučilišta na kojem se slušaju seminari.

Tamo će u suradnji s nastavnikom iz SAD-a provesti barem 40 sati kako bi se aktivno uključio u nastavu za učenike. Svakome kome to bude potrebno, Fulbright TEA ponudit će, u tom periodu, intenzivne poduke iz engleskog jezika.

Rok za prijavu je 27. veljače

Na Fulbright TEA program mogu se prijaviti srednjoškolski nastavnici matematike, prirodnih znanosti, engleskog jezika, društvenih znanosti i stranih jezika, kao i srednjoškolski nastavnici koji rade u školama za djecu s poteškoćama te podučavaju jedan ili više gore navedenih predmeta. Svi koji se prijave moraju, uz ove, zadovoljiti i neke druge uvjete.

Primjerice, moraju to biti nastavnici koju podučavaju hrvatsko, lokalno stanovništvo. Svi moraju imati minimalno prvostupničku diplomu i tri godine učiteljskog iskustva u punom radnom vremenu, do trenutka početka ovoga programa. Također, moraju pokazati usmeno i pismeno znanje engleskog jezika. Konkretno, to znači da moraju ostvariti minimalno 450 bodova na pisanom TOEFL ili nekom drugom ekvivalentnom testu engleskog jezika. Oni koji ostvare između 425 i 450 bit će primljeni u Fulbright TEA program u posebnu skupinu s učiteljima koji će dobiti intenzivne poduke iz engleskog jezika.

Ako se želite prijaviti, bolje požurite, jer je rok za popunjavanje online obrazaca za prijavu 27. veljače 2023. Više informacija, uključujući i poveznicu na online obrazac za prijavu, pronađite ovdje, na posebnoj stranici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Ima prilika i za mlade

Ovo nije jedina prilika za razmjenu koju nudi Veleposlanstvo SAD- u Hrvatskoj. Za mlade koji su posebno zainteresirani za diplomaciju, transatlantske odnose i ulogu slobodnih medija u demokraciji, a pokazuju interes za javnom službom, Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship 2023 djeluje kao sjajna opcija.

Ovaj program odvijat će se od 24. lipnja do 22. srpnja 2023., a domaćin će biti Sveučilište Purdue iz grada West Lafayette u saveznoj državi Indiani. Sudionici će tijekom četiri tjedna programa učiti o participaciji mladih, demokraciji, razvoju građanskog društva i gospodarskom prosperitetu. Više o tom programu, kako se i do kada prijaviti, doznajte na ovoj poveznici.