Pretraga

Nema više moljakanja ocjena za prosjek? Ministar potvrdio da će mijenjati zakon o školama

A- A+

Nema više žicanja ocjena za prosjek ni izmjena bez komisijskog ispita i to će ući u izmjene zakona o školama. Odlučan je resorni ministar Radovan Fuchs nakon što je nalaz inspekcije u Klasičnoj gimnaziji Zagreb ukazao na manjkavosti propisa. Novinarima je objasnio i zašto će nastavnica matematike biti opomenuta iako su, po važećim propisima, izmjene ocjena koje je napravila – zakonite.

radovan fuchs

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs
Foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Na današnjoj konferenciji za novinare gdje je predstavljen kurikulum za novi osnovnoškolski predmet, resorni ministar Radovan Fuchs odgovarao je i na pitanja novinara o skandalu u Klasičnoj gimnaziji Zagreb te nalazima inspekcijskog nadzora koji je podijelio stručnu javnost.

Izdvojeni članak
ulaz u zgradu klasične i XVI. gimnazije u Zagrebu

Što je pokazala inspekcija? U školi možete zabušavati koliko želite, ali nikad nećete dobiti otkaz

Mijenjat će se zakon o školama

Novinarke su ga odmah upoznale s mišljenjem nastavnika udruženih u kolektiv Školska zbornica koji su jutros poslali priopćenje medijima u kojem oštro kritiziraju nalaz inspekcije i navode da su ocjene pravno valjane ako su izmijenjene prije sjednice razrednog vijeća. Kazao je da to pozicija jednog dijela učitelja pa istaknuo da svi zaboravljaju kako Ministarstvo nije tu samo zbog njih, već i zbog učenika, škola i obrazovnog procesa.

– Mi moramo držati jedan balans između svega toga da se učenje i poučavanje u školi odvija na jedan način kako je to najbolje moguće. Mislim da je inspekcija odradila sve ono kako je trebala odraditi, po važećim zakonima i podzakonskim aktima. Ocjena nije nezakonita, ocjena je zakonita zato što zakon kaže da je valjana ona ocjena koja je prošla razredno vijeće. To je zaista siva zona koja vam kaže da se s jedne strane ocjene zaključuju u razredu na nekakvom zadnjem satu pa se učenike pita žele li eventualno odgovarati za bolju ocjenu, ako netko to želi, mora mu se omogućiti polaganje pred komisijom. No, konačna je ocjena ona koja je potvrđena na vijeću, rekao je Fuchs.

Na naše pitanje ne otvara li to izrazito opasan presedan u kojem nastavnik, bez održanog komisijskog ispita, kako poželi, može promijeniti ocjenu nekome učeniku; dokle god to učini prije razrednog vijeća, sve ispada u redu, Fuchs kaže da je upravo to siva zona koju spominje.

– Trebamo to riješiti propisima i zakonom da se takve stvari više ne mogu događati, ponovio je Fuchs svoju jučerašnju izjavu u kojoj je također dao naslutiti da će doći i do promjena Zakona o odgoju i obrazovanju i u ovom aspektu koji se tiče zaključivanja i promjene zaključnih ocjena.

Ocjene zakonite, a nastavnica svejedno kažnjena?

Naš novinar ministra je Fuchsa pitao i što je s nastavnicom latinskog jezika u Klasičnoj gimnaziji Zagreb. Naime, kada je cijeli skandal dospio u javnost, ispostavilo se da je desetak učenika, među kojima i sin predsjednika Zorana Milanovića, dobio višu ocjenu iz Matematike i Latinskog jezika. No, u nalazu prosvjetnog inspektora spominje se samo nastavnica matematike, pritisci kojima je navodno bila izložena kao i institut pisanog upozorenja koje će možda dobiti od ravnateljice Zdravke Martinić Jerčić. Fuchs nam je rekao kako su jedno osjećaji, a drugo utvrđeno stanje, i premda je nastavnica matematike ‘pošteno priznala’ da je unijela izmjene ocjena, nastavnica latinskog to – nije učinila.

– Moram reći da je tu bilo još nekih propusta i njoj je rečeno da neke stvari mora popraviti, isto kao što je rečeno ravnateljici da su uočeni neki nedostatci u vođenju škole koje treba otkloniti. To nisu nedostatci takve prirode da bi netko zbog njih bio smijenjen ili dobio otkaz, već su takvi da se daje određeni rok da se te greške isprave. Ovaj drugi dio je ozbiljna povreda i to čekamo da vidimo što se desiti, kazao je Fuchs na pitanje novinarke o tome zašto će nastavnica matematike biti kažnjena upozorenjem ako izmjene ocjena koje je učinila nisu protuzakonite.

Iako je Fuchs tvrdio da u nalazu inspekcije piše koji su propusti uočeni u radu nastavnice matematike, novinari su ga upozorili da ti propusti nisu detaljno raspisani. Hoće li smijeniti ravnateljicu ako se utvrdi da je ona vršila pritisak na nastavnicu matematike da promijeni ocjene, obzirom da je potonja izjavila inspektoru da je od nje to traženo, ovisi o tome, kaže Fuchs, kakav će biti daljnji nalaz nadležnih institucija.

Izdvojeni članak

Nastavnici Fuchsu nakon inspekcije u Klasičnoj: ‘Učitelji su šokirani, inspektor je zaobišao Zakon’

Nema više žicanja ocjena za prosjek

Ministar je tom prilikom i otkrio u kojem će smjeru mijenjati Zakon o odgoju i obrazovanju kako bi se ovakve situacije, u kojima se van propisane procedure, mijenjaju ocjene.

– Ne možete ne dozvoliti mogućnost da se netko žali i da tu ocjenu ispravi, to mora postojati i postojat će i dalje. No, ako imate situaciju da se nitko ne žali na ocjenu i da ocjena izrečena pred razredom ostaje, a da se onda takoreći ničim izazvana mijenja… Zašto bi netko dizao ocjenu ako nitko nije postavio pitanje kakvu sam ja ocjenu dobio, kazao je Fuchs.

Nema smisla, kazao je, da se ocjene mijenjaju na nekom vijeću ako ni učenik ni roditelj nisu u skladu s propisima tražili ispitivanje pred komisijom za višu ocjenu. Na taj način, potvrdio je, više neće biti moguće da se na razrednim vijećima ‘dižu’ ocjene učenicima kako bi prošli s odličnim ili imali prosjek 5,0.


ZAŠTO SE ŠIROKO TUMAČI ZAKON?

Primjedba je prisutnih novinara bila i da Zakon o odgoju i obrazovanju i inspekcija očito široko tumači jer razredno vijeće, prema odredbama, tek potvrđuje opći prosjek učenika, dok nema ni spomena o verificiraju pojedinačnih ocjena.

– Vi ste sada rekli što ja cijelo vrijeme pokušavam komunicirati. Imamo tu jednu sivu zonu u kojoj nešto možda nije nepropisno, ali je protuzakonito, ili je zakonito, ali je protupropisno. To treba raščistiti. Nedorečeno je u Zakonu, zaključio je Fuchs istaknuvši kako prosvjetna inspekcija sukladno toj nedorečenosti nije mogla utvrditi da se ocjena ne smije mijenjati.