Pretraga

Neslužbeno: Ministarstvo zabrinuto sadržajem u nastavničkim grupama, ima osnove za stegovne postupke

A- A+

Ministarstvo već dulje vrijeme prati objave nastavnika u grupama na društvenim mrežama, a neke od njih privukle su im posebnu pozornost. Kako neslužbeno doznajemo, zbog neprimjerenih šala i kritika učenika, neki nastavnici mogli bi stegovno odgovarati. Ne priča se o otkazima kao sankcijama, no opomene pred prekid ugovora o radu, šuška se, nisu isključene.

nastavnica

Foto: D. Kovačević, srednja.hr

U posljednjih nekoliko godina značajan se broj učitelja i nastavnika zaposlenih u domaćim osnovnim i srednjim školama povezao na društvenim mrežama. Tamo su osnovali svoje grupe koje danas broje više desetaka tisuća članova. Mjesta su to na kojima nastavnici, osim što mogu neformalno komunicirati i razmjenjivati iskustva, služe kao svojevrsni forum za raspravu o problemima u sustavu, pitanjima s kojima se susreću, diskusiju o javnim obrazovnim politikama.

Nastavnici nekad neprimjereno komentiraju učenike

Kada se primjerice radilo na reformi nastavnici su redovito dijelili svoja mišljenja o planiranim reformskim rješenjima. Kada se prelazilo na online nastavu, pa i u sklopu cijele online nastave, dijelili su iskustva i savjete, ali i progovarali o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Važnost nastavničkih grupa koje su, takoreći, postale relevantne kao i prosvjetni sindikati, postala je jasna široj javnosti kada je prije više od dvije godine krenuo najveći i najdulji u povijesti štrajk prosvjetara za povećanje koeficijenta složenosti poslova i, posljedično, plaća zaposlenika u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja.

No, to nije jedini sadržaj koji se dijeli u nastavničkim grupama. Tamo se ponekad zahuktaju ozbiljne rasprave, kako o općim mjestima, tako i o konkretnim slučajevima s kojima se susreću u radu. Nerijetko se, osim političara, a ponekad i novinara, komentiraju ravnatelji, učenici te njihovi roditelji. Ministarstvo već dulje vrijeme prati što se tamo događa i objavljuje, a kako neslužbeno doznajemo, zabrinuti su zbog dijela sadržaja koji se tamo pojavljuje. Taj se sadržaj odnosi na kritike i komentare učenika koje visoki državni dužnosnici u resoru, prepričavaju nam naši izvori, smatraju problematičnima.

Završit će na stegovnom postupku

Neki od tih komentara na učenike i njihove roditelje, njihovo zalaganje, kritike i šale koje nastavnici o njima međusobno dijele u grupama na društvenim mrežama, prelaze granicu. Mišljenje je državnih dužnosnika, prema informacijama koje su na raspolaganju, da je ruganje s učenicima i načinom na koji oni obavljaju ili ne obavljaju određene školske obveze i zadatke, nedopustivo. Nastavnici, pričaju nam naši izvori, trebaju imati razumijevanja prema učenicima, a ne ih ismijavati na društvenim mrežama. Zbog toga se u vrhuški resora čak šuška i o mogućim sankcijama za nastavnike koji prelaze mjeru u svojim komentarima.

Slučajevi koje su državni dužnosnici ‘pikirali’, doznajemo, a ima ih barem desetak u posljednjih par godina, mogli bi biti osnova za stegovne postupke protiv nekih nastavnika. Ne očekuje se da bi nastavnicima u takvim postupcima bile izrečene one krajnje, najteže sankcije poput otkaza, no opomene, te opomene pred otkaz za one koji su već imali neke prijestupe ili ih nastave činiti, nisu isključene.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.