Pretraga

Objavljena imena više od 160 najboljih nastavnika u Hrvatskoj: Provjerite je li među njima i neki vaš

A- A+

Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti i obrazovanja 9. listopada će održati promociju odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika. Radi se o nagrađivanju najboljih u sustavu, onih koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini.

Foto: Pixabay

Početkom narednog mjeseca, 9. listopada u 12 sati, 162 najboljih odgojno-obrazovnih radnika bit će promovirano u zvanje mentora i zvanje savjetnika. U oba se zvanja odgojno-obrazovni radnici biraju na pet godina, a u isto zvanje mogu biti ponovno izabrani.

Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, time i pravo i obvezu na rad dijelom radnog vremena za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično.

Izdvojeni članak

Mijenja se sustav napredovanja i nagrađivanja učitelja: Iduća 2 tjedna mogu dati svoje prijedloge

Kod ocjenjivanja za napredovanje, u obzir se uzima metodička kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju te postignuti rezultati u odgojnom radu s učenicima. Nastavnici koji žele napredovati trebali bi imati i mogućnost osposobljavanja učenika za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdrav okoliš. Važno je i da su kandidati za promaknuće dobro surađivali s nastavnicima, roditeljima i ostalim predstavnicima društvenog okružja škole.

Ocjenu rada učitelja odnosno nastavnika, daju ravnatelji škola na osnovi praćenja rada nastavnika uz suglasnost  vijeća nastavnika te viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje, na osnovi neposrednog uvida u rad i praćenja rada nastavnika. Ipak, zadnju riječ ima ministar obrazovanja, koji donosi odluku o imenovanju u novo zvanje.

Neki od nabrojanih kriterija uskoro bi se mogli promijeniti, budući da je Ministarstvo još u lipnju najavilo donošenje novog Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju nastavnika i to do kraja ove godine, o čemu više možete čitati na ovoj poveznici.

U dokumentu u nastavku provjerite koji su to učitelji, nastavnici i drugi odgojno-obrazovni radnici svojim radom zaslužili čistu peticu. Možda se među njima nalazi i neki vaš!

Download [504.66 KB]

Objavljena imena više od 160 najboljih nastavnika u Hrvatskoj: Provjerite je li među njima i neki vaš
Share via
Copy link
Powered by Social Snap