Pretraga

Doznali smo što će biti s državnim natjecanjima na dan izbora: ‘Već su organizirani i plaćeni smještaji’

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje kazali su nam da neće odgađati ili otkazivati državna natjecanja koja su planirana u vrijeme nadolazećih parlamentarnih izbora. Kako su pojasnili, za državna natjecanja već su provedene javne nabave, organizirani su i plaćeni smještaji te prijevozi pa bi odgađanje dovelo do velikih dodatnih troškova. Istaknuli su da će se jedino natjecanje učenika glazbe i plesa pomaknuti za jedan dan. Svi nastavnici i učenici, napomenuli su, još se stignu prijaviti za glasanje na izborima izvan mjesta prebivališta.

pisanje testa_natjecanje

Pisanje ispita | ilustracija: Pexels

Državna natjecanja koja su planirana na dan nadolazećih parlamentarnih izbora u srijedu 17. travnja neće se odgađati ili otkazivati. Kako su nam objasnili iz Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) koja provodi natjecanja, ona će se održati prema planiranom vremeniku.

‘Odgađanjem pripremljenih i organiziranih natjecanja Agencija bi stvorila iznimno velike dodatne troškove’

– Održavanje navedenih natjecanja već je u potpunosti pripremljeno i organizirano, provedena je javna nabava, organizirani su i plaćeni smještaji u hotelima za učenike i mentore te organiziran prijevoz sudionika natjecanja. Odgađanjem pripremljenih i organiziranih natjecanja, Agencija bi stvorila iznimno velike dodatne troškove prouzrokovane otkazivanjem već potpisanih ugovora za smještaj i prijevoz učenika i mentora te provođenje novih postupaka javne nabave, objasnili su iz AZOO-a.

Jedino će se, istaknuli su, 62. hrvatsko natjecanje učenika glazbe i plesa održati od 18. do 25. travnja umjesto od 17. do 21. travnja. Naime, za to natjecanje još nije proveden postupak javne nabave pa je takvo odgađanje moguće. Državno natjecanje iz latinskog i grčkog održat će se prema planu od 15. do 17. travnja u Puli, gdje će se od 17. do 19. travnja održavati i državno natjecanje iz povijesti učenika osnovnih i srednjih škola. U Podgori od 15. do 18. travnja natjecat će se učenici iz fizike na državnom natjecanju, a natjecanje i izložba učenika iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK održat će se od 15. do 17. travnja 2024. u Dubrovniku.

Izdvojeni članak
Učiteljica ocjenjuje ispit

Kako s učenicima razgovarati o europskim izborima? Ovi materijali mogu pomoći nastavnicima

‘Naknadne promjene poremetile bi unaprijed planirani vremenik i došlo bi do preklapanja datuma održavanja pojedinih natjecanja’

– Naglašavamo da je planirano održavanje državnih natjecanja teško mijenjati zbog školskog kalendara prema kojem je ožujak rezerviran za provođenje nacionalnih ispita u osnovnim školama, a sredinom svibnja mjeseca maturanti završavanju s nastavom. Agencija za odgoj i obrazovanje svake školske godine organizira 38 natjecanja i smotri prema vremeniku, koji se uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja donosi u studenom. Naknadne promjene poremetile bi unaprijed planirani vremenik i došlo bi do preklapanja datuma održavanja pojedinih natjecanja, naveli su iz AZOO-a.

Iz AZOO-a su napomenuli i da će svi mentori te punoljetni učenici imati mogućnost glasanja u mjestu u kojem se zateknu na dan izbora. Jedino što trebaju je do 6. travnja podnijeti zahtjev na e-Građani ili nadležnom upravnom tijelu. Kalendar svih natjecanja možete pronaći ovdje.