Pretraga

Osnovne škole u Zagrebu hranu naručuju preko online aplikacije koju podržava jedino – Internet Explorer

U intervjuu za srednja.hr tajnica jedne zagrebačke osnovne škole otkrila je s kojim se bizarnim problemom susreću ona i njeni kolege kada je u pitanju školska kuhinja. Naime, online aplikacija Grada Zagreba za naručivanje hrane, odnosno za one artikle za koje je Grad proveo objedinjenu javnu nabavu, može se otvoriti jedino u Internet Exploreru. Za to trebaju imati i poseban laptop jer je za aplikaciju potrebna i stara Java. Iz Grada Zagreba su nam rekli kako su svjesni tog problema te da bi isti trebao biti riješen početkom iduće godine.

školska kuhinja u pozadini i ikona internet explorera

Foto: Canva

Posao tajnika škola naporan je i zahtjevan posao. Valja u obzir uzeti i to da im se obujam i količina posla u posljednjih 10 godina znatno povećala. Najviše posla zapravo imaju tajnici osnovnih škola koje imaju i školske kuhinje. No, tajnici zagrebačkih osnovnih škola suočavaju se s bizarnim problemom vezano uz kuhinju koji im dodatno otežava posao.

Da mogu naručiti hranu preko Internet Explorera i stare Jave potreban im je dodatan laptop

Kako nam je u intervjuu otkrila tajnica jedne zagrebačke osnovne škole, minimalno jednom tjedno moraju ući u online aplikaciju Grada Zagreba za one artikle za koje je Grad proveo objedinjenu javnu nabavu. To ne bi bio nikakav problem da aplikacija nije prilagođena Internet Exploreru te za taj dio posla moraju imati i poseban, odnosno dodatan laptop.

– Za narudžbe imamo poseban laptop jer nam je potrebna i stara Java, a na našim kompjuterima mora biti instalirana nova Java kako bi sve ostale aplikacije mogle nesmetano raditi. Sve bi to još bilo nekako kada bi i sama aplikacija bila prilagođena našim potrebama, ali mi prilagodljivi koliko jesmo uspijevamo doskočiti i njoj. Pripremamo narudžbe, printamo narudžbenice, nosimo ih u kuhinju te čekamo kada se spoje s otpremnicama kako bismo ih spojili i s računom kada stigne preko Fininog sustava za e-Račune; ma čas posla! Malo naručuj, malo otkazuj narudžbe, reklamiraj, arhiviraj, storniraj. Pretipkaj jelovnik za web stranicu, šalji ga na objavu, printaj za novi tjedan pa poziv u pola sedam ujutro kako nije stigla isporuka, gdje je zapelo? Kombiniraj što sada, djeca moraju jesti za manje od dva sata i tako iz dana u dan, ispričala nam je tajnica.

Izdvojeni članak
tajnica škole zatrpana spisima i papirima pokraj koje sotji čovjek s još jednom hrpom papira

Što sve mora raditi tajnik osnovne škole? ‘Ima dana kada se ne dižemo niti na WC’

‘Svjesni ovog problema pokrenuli smo natječaj za nadogradnju aplikacije’

Upravo zbog tog problema javili smo se Gradu Zagrebu koji nam je rekao kako su svjesni tog problema, ali da bi isti trebao biti uskoro i riješen. Objasnili su i kako je moguće da je aplikacija u današnje vrijeme prilagođena za zastarjele i praktički nepostojeće programe. Naime, još je u lipnju 2022. Microsoft prestao pružati podršku za Internet Explorer.

– Aplikacija Javna Nabava za svoj rad koristi programsko okruženje Java Runtime Environment (32 bit) Update 281, a napravljena je u skladu s vremenom i okolnostima u kojem je bila razvijana, odnosno sa tada aktualnim programskim alatima i verzijama operativnog sustava. Svjesni ovog problema pokrenuli smo natječaj za nadogradnju aplikacije ‘Javna nabava’ kako bi omogućili da otvaranje aplikacije ne ovisi o verziji Jave i o web pregledniku, a njenu implementaciju očekujemo u 1. kvartalu 2024. godine, poručili su nam iz Grada Zagreba.