Pretraga

Ovo su prosječne plaće nastavnika za listopad: Ravnateljima u cjelodnevnoj prelazi 2.000 eura

Nakon što su sindikati prihvatili Vladinu ponudu oko povećanja plaća u javnim službama, što uključuje i nastavnike, tražili smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja da nam dostave podatke o tome koliko su iznosile prosječne i medijalne plaće nastavnika, učitelja i ravnatelja u listopadu ove godine. Iako je dogovor oko povećanja osnovice postignut u studenome, povećanje se primijenilo na plaću u listopadu. Uz prosječne i medijalne plaće, tražili smo i podatke za najveće, ali i najmanje isplaćene plaće u osnovnim i srednjim školama te kolike su plaće učiteljima i ravnateljima čije se škole nalaze u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole.

školska ploća zamusana s kredom i novčanice eura

Foto: Canva

Doznali smo koliko iznose prosječne i medijalne plaće učitelja u osnovnoj i plaće nastavnika u srednjoj školi. Podatke smo zatražli od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a osim prosječnih plaća, tražili smo i da nam dostave informaciju o tome koliko iznose plaće ravnatelja u osnovnim i srednjim školama, ali i učitelja i ravnatelja čije se škole nalaze u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole. Također, imamo i podatke o tome koliko su iznosile najmanje, a koliko najveće plaće učitelja, nastavnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama.

Podaci koje smo dobili odnose se na plaće za  listopad 2023. godine, a nalaze su i u sustavu Centraliziranog obračuna plaća. Podsjetimo, nakon što su sindikati u studenome ove godine prihvatili Vladinu ponudu oko povećanja osnovice za 45 eura, taj se dogovor primijenio na plaću za listopad.

Prosječna plaća za učitelje u osnovnoj školi 1.325 eura

Prema podacima MZO-a, prosječna plaća za učitelje u osnovnoj školi ovog listopada iznosila je 1.325 eura, a medijalna 1.345 eura. Za one koji su napredovali plaća može narasti za 462 eura, za koliko je veća prosječna plaća učitelja izvrsnog savjetnika.

Usporedivši podatke za srpanj ove godine, prosječna plaća učitelja porasla je za 74 eura. Prosječna dob učitelja je 43 godine, kako se i vidi iz tablice u kojoj možete pogledati detaljnije podatke.

Prosječna i medijalna plaća učitelja u osnovnim školama u listopadu 2023. | Izvor: MZO

Ravnatelji u osnovnim školama imaju prosječnu plaću od 1.777 eura

Prosječna plaća ravnatelja u osnovnim školama iznosi 1.777 eura, a medijalna 1.751 eura. S napredovanjem plaća ravnatelja može narasti i do 2.160 eura, s time da trenutno ne postoji ravnatelj sa zvanjem izvrsnog savjetnika pa samim time podataka za njihove plaće nema. Prosječna dob ravnatelja je 52 godine.

Prosječna i medijalna plaća ravnatelja u osnovnim školama u listopadu 2023. | Izvor: MZO

Učiteljima u cjelodnevnoj plaća je u prosjeku veća za 137 eura

Učitelji škola koje su ove godine ušle u eksperiment cjelodnevne nastave imaju prosječnu plaću veću za 137 eura od učitelja koji nisu u cjelodnevnoj. Tako prosječna plaća za učitelje u cjelodnevnoj iznosi 1.462 eura, a medijalna 1.490 eura. S napredovanjem prosječna plaća učitelja izvrsnog savjetnika u cjelodnevnoj gotovo doseže iznos od 2.000 eura, odnosno iznosi 1.941 euro neto.

Prosječna i medijalna plaća učitelja u osnovnim školama koje su u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole u listopadu 2023. | Izvor: MZO

Ravnateljima čije su škole u cjelodnevnoj prosječna plaća prelazi 2.000 eura

Ravnateljima u cjelodnevnoj školi plaća je u prosjeku veća za 312 eura te tako prelazi 2.000 eura. Prosječna plaća za ravnatelja u cjelodnevnoj iznosi 2.089 eura, a medijalna 2.072 eura, dok je za ravnatelja savjetnika u cjelodnevnoj 2.424 eura, a medijalna 2.366 eura.

Prosječna i medijalna plaća ravnatelja u osnovnim školama koje su u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole u listopadu 2023. | Izvor: MZO

Prosječna plaća nastavnicima u srednjim školama za 73 eura veća od učitelja u osnovnim školama

Nastavnici u srednjim školama po pitanju prosječne plaće imaju za 73 eura veću plaću od učitelja u osnovnim školama. Ali, s druge strane, učitelji u cjelodnevnoj imaju prosječnu plaću veću za 64 eura od nastavnika u srednjoj školi.

Tako nastavnici u srednjim školama imaju prosječnu plaću od 1.398 eura, a medijalna iznosi 1.392 eura. Ako usporedimo podatke iz srpnja ove godine, prosječna plaća nastavnicima je u dva mjeseca porasla za 111 eura.

Prosječna i medijalna plaća nastavnika u srednjim školama u listopadu 2023. | Izvor: MZO

Ravnatelji u srednjim školama imaju za skoro 300 eura manju prosječnu plaću od ravnatelja u cjelodnevnoj

Ravnatelji u srednjim školama imaju prosječnu plaću od 1.819 eura, dok je medijalna 1.795 eura. Usporedimo li to s plaćama ravnatelja čije su škole u cjelodnevnoj, prosječna plaća im je veća za 270 eura od ravnatelja srednjih škola. I dok ravnateljima u cjelodnevnoj prosječna plaća prelazi 2.000 eura, ravnateljima srednjih škola plaća prelazi taj prag kada napreduju u zvanje savjetnika i tada im prosječna plaća iznosi 2.211 eura.

Prosječna i medijalna plaća ravnatelja u srednjim školama u listopadu 2023. | Izvor: MZO

Najveću plaću u listopadu imao je ravnatelj iz Varaždinske županije čija je škola u cjelodnevnoj

Pored prosječnih i medijalnih plaća, iz MZO-a su nam poslali podatke o najvećim i najmanjim isplaćenim plaća u listopadu 2023. godine. U osnovnim školama najmanje plaće za učitelje i ravnatelje bila je u Gradu Zagrebu. Tako je učitelju hrvatskog jezika bez položenog stručnog ispita plaća iznosila 918,93 eura što je ujedno i najmanja plaća učitelja u Hrvatskoj. Najmanja plaća ravnatelja u Hrvatskoj iznosila je 1.395,42 eura i to za ravnatelja iz Grada Zagreba.

S druge strane, najveća plaća učitelja iznosila je 2.181,11 eura i to za učitelja matematike u zvanju izvrsnog savjetnika u Gradu Zagrebu. Njegova plaća uključuje određene dodatke koji se nalaze u tablici ispod. Ravnatelj s najvećom plaćom u listopadu ove godine imao je plaću u iznosu od 2.727,58 eura, s time da je ravnatelj u zvanju savjetnika te njegova plaća uključuje dodatak za rad ravnatelja u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole.

Najveće i najmanje plaće učitelja i ravnatelja u osnovnim školama u listopadu 2023. | Izvor: MZO

Najveću plaću u srednjoj školi imao je ravnatelj savjetnik iz Osječko-baranjske županije

U srednjim školama najmanja plaća nastavnika je u Gradu Zagrebu, a najmanja plaća ravnatelja je u Primorsko-goranskoj županiji. Tako je za nastavnika Tjelesne i zdravstvene kulture bez položenog stručnog ispita koji radi u Gradu Zagrebu neto plaća u listopadu iznosila 940,33 eura, dok je najveća plaća isplaćena nastavniku njemačkog jezika u zvanju iz Virovitičko-podravske županije mentora u iznosu od 2.360,10 eura neto.

Najmanja plaća za ravnatelja iznosila je 1.400,49 eura i to za ravnatelja učeničkog doma u Primorsko-goranskoj županiji. Najveća plaća u listopadu isplaćena je ravnatelju u zvanju savjetnika iz Osječko-baranjske županije i to u iznosu od 2.701,66 eura neto.

Najveće i najmanje plaće učitelja i ravnatelja u srednjim školama u listopadu 2023. | Izvor: MZO