Pretraga

[Pitaj Rasku] Imam tri kolokvija i prezentaciju: Što ako ‘ljosnem’?

A- A+

Dragi moji! Kraj školske godine za maturante sve je bliže. Nižu se zadnji ispiti, love se što bolje ocjene, a borba s nedostatkom vremena je na vrhuncu. Slična stvar je i na fakultetu. Koloviji i obaveze se nižu, a vremena je sve manje. 

Jedan student i jedna maturantica obratili su mi se za pomoć na Facebooku Pitaj Rasku oko toga kako izorganizirati vrijeme i obaveze da se stignu napisati svi kolegiji, odnosno ispiti, naprave dodatne prezentacije, ali i podigne ukupni prosjek. Stigne li se? Kako? 

Ubrzanom su sve obaveze došle prebrzo pa sad muku muči hoće li sve stići. Na redu su tri kolokvija, a između i prezentacija od čak 35 ‘slajdova’. Ubrzanog je strah da ne ‘ljosne’.

Dragi Ubrzani! 

Za početak, ne nećeš se ubiti, već ćeš revno prionuti poslu i do sljedećeg tjedna si ko nov. 

Druga stvar, kakva je to prezentacija koja mora imati 35 slajdova? Nije li to malo previše, osim ako naravno nemaš dosta fotografija. Duge prezentacije mogu biti dosadne i nezanimljive za slušanje, a vjerujem da si limitiran i vremenom tako da to još svakako provjeri. Ako je tomu zaista tako, onda najprije riješi prezentaciju, a onda se prebaci na učenje (iako se nadam da si to već ranije krenuo). Ne znam, kod svakoga od nas to je individualno, ja bi recimo najprije naučila gradivo za prva dva kolokvija koja su izgleda lakša od ovog trećeg, a onda bi svu energiju usmjerila ka ovom najtežem. Međutim, ne znam koji je kolokvij prije pa i na to obrati pozornost. 

Misli pozitivno, cijeli je vikend pred tobom, a sve i da ‘ljosneš’ nije kraj svijeta. Pravilno raspoređeno vrijeme za učenje je spasi. Napravi raspored, opusti se, skoncentriraj se i kreni. Najbolje ti je učiti jedan predmet pa onda krenuti s učenjem nekog koji je različit od prvog. Pripazi i da si dobro naspavan i da radiš pauze između. Želim ti puno sreće! Raska!

Maturantica iz medicinske škole voljela bi podići prosjek od 3,9 i time maturirati s odličnom ocjenom. No, problem je raspored i popodnevna smjena koja joj oduzima energiju, ali i vrijeme za učenjem

Draga Maturantice! 

Sad ću biti ‘vrlo’ mudra i kazati ti da ništa nije nemoguće. Uz puno truda, volje i snage, dakako. Za početak vrlo je važna organizacija, posebice u trenutku kada nije preostalo mnogo vremena. E kad riješiš plan i program učenja, onda na to učenje i kreni. Za neke predmete možda će ti trebati mnogo više vremena nego za druge. 

Ako misliš da ne možeš sama savladati neke predmete, obrati se nekome za pomoć. Možda ukućanima, prijateljima, profesorima ili upiši instrukcije koje definitivno ne mogu naškoditi. Vjerujem da ti teško pada činjenica da si skroz popodnevna smjena, ali izdrži još malo ostalo je svega dva mjeseca. Ako se zaista potrudiš možeš proći s odličnom ocjenom, ali nemoj očajavati ako u planu ne uspiješ. 

Kreni s predmetima koji će prvi biti na ispitnom redu. Zapisuj, pravi natuknice, mentalne mape, kratice po kojima lakše neko gradivo možeš upamtiti, ali i neke druge ‘trikove’ koji mogu biti od pomoći. 

Prije učenja budi naspavana i svježa i nikako nemoj razmišljati o tome kako će proći. Vjeruj mi, ‘crne’ misli ti u ovom trenutku ne trebaju. Oduzet će ti mnogo vremena i mogu te samo (u vašem žargonu) dodatno ‘izbedirati’. Zadaj si neki cilj, poput: Ako danas riješim zadatke iz matematike, odvest ću se do grada na sladoled s prijateljicama. Da se razumijemo, radi se o kratkoj pauza-druženju i onda opet prioni radu.

 Preispituj sama sebe kad naučiš određeni dio gradiva ili pitaj ukućane da te ispitaju. Radi pauze, pravilno se hrani, a i ljepši, topliji i prije svega duži dani mogu biti sitni pomagači u tvojoj ‘misiji’. 

Želim ti puno, puno sreće i javi mi kako je prošlo! Ljubi te Raska!

http://m.srednja.hr/Zbornica/Profesori/Pitaj-Rasku-Fakulteti-domovi-okolina-i-nesigurnost 

http://www.srednja.hr/Zbornica/Profesori/Pitaj-Rasku-Dragi-moji-hvala-vam-sto-se-moja-pozitivna-vibra-siri-medijima

http://www.srednja.hr/Zbornica/Profesori/Pitaj-Rasku-Djevojka-iz-Bosne-strahuje-da-nece-biti-uklopljena-u-novu-sredinu

http://www.srednja.hr/Zbornica/Profesori/Pitaj-Rasku-Bosanski-naglasak-cini-me-manje-vrijednim-u-skoli

http://www.srednja.hr/Zbornica/Profesori/Pitaj-Rasku-Jako-me-strah-preskakanja-kozlica-i-greda-Sto-da-radim

http://www.srednja.hr/Zbornica/Profesori/Pitaju-Rasku-Predstavljamo-najbolju-razrednicu-u-Hrvatskoj

http://www.srednja.hr/Zbornica/Profesori/Pitaj-rasku-Torcidas-koji-je-upucao-macku-mora-priznati-sve-susjedu

[Pitaj Rasku] Imam tri kolokvija i prezentaciju: Što ako ‘ljosnem’?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap