Pretraga

[Pitaj Rasku] Stalo sam druga smjena, treninzi i koncentracija: ‘Raskice pomozi’

A- A+

Iako vam nisam dugo pisala, to ne znači da i dalje nisam tu, među vama. Moja Facebook stranica Pitaj Rasku i dalje je aktivna, a vi se uvijek i u bilo koje vrijeme možete javiti s pitanjima. Nego, da se ja vratim na pitanje koje sam zaprimila, a odnosi se na koncentraciju i prepun dnevni raspored škole i izvannastavnih aktivnosti. Jeste li i vi popodnevna smjena u školi i još k tome imate mnogo obaveza zbog kojih ne stignete isplanirati dan? 

Djevojka koja mi se javila porukom na Facebooku upravo ima taj problem. Konstantno je popodnevna smjena, a uz to još ima i treninge što joj stvara napor i nemogućnost da isplanira dan koji je ionako već dovoljno popunjen. 

Dragaa Raskiceee,trebam pod hitno Vaš savjet! Možda me se sjećate jos od prošle godine,a možda i ne haha
Znači ja sam cijelo vrijeme popodne u školi i to je zaista naporno. Plus idem na treninge i ne znam kako da se prisilim ujutro da se ustanem i da učim. Posto mi je cijeli dan sav u neredu trebala bi savjet za bolju koncentraciju i pamćenje na satu kako bih kod kuće imala manje. I ako nije jos problemčić da mi kažete kako da učim brzo i učinkovito??

Draga! Apsolutno shvaćam da je tvoja situacija itekako zamršena. Vjerujem da nije lako konstantno u školi biti druga smjena i još k tome izvršavati druge obaveze poput izvannastavnih aktivnosti i učenja. Ono što ti mogu reći je da pokušaš napraviti neki raspored da nakon što stigneš kući ponoviš to što ste učili taj dan da ti ostane u glavi pa da kad dođe vrijeme ispita se nanovo ne susrećeš s tim gradivom te da izdvojiš svaki dan barem sat vremena ili tridesetak minuta da ponavljaš. Također, pokušaj biti aktivna na satu i da zabilježiš sve što ti se čini važnim pa tako radiš svoje bilješke kojima ćeš uspjeti kasnije lakše ponavljati za ispite. 

Što se tiče ‘neurednog’ dana u takvim je situacijama najbolje napraviti neki raspored kojeg ćeš se bar u većoj mjeri držati. Znam da svima teško pada jutarnje buđenje, ali nažalost drugo ti ne preostaje. Primjerice prije spavanja ponovi gradivo, a ujutro napravi domaći uradak ili obrnuto s obzirom na to da ne nerijetko pokazalo kako smo ujutro sposbniji u kratkom vremenu naučiti nešto što nam je navečer trebalo puno duže. Isto tako, u to moraš nažalost uključiti i vikende pa recimo petak uzmi za odmor  druženje, a već u subotu i nedjelju neko vrijeme posveti onome što nisi stigla kroz tjedan. Svakako u sve to uključi neke nagrade, tipa ako danas naučim zacrtano, drugi dan ili navečer idem na druženja ili počasti se nekom sitnicom. Ako nisi pretjerano organizirani tip osobe, napravi raspored sati i sve zabilježi na papiru jer često kad imamo vizualano napravljeno što moramo napraviti to i učinimo. Probaj shvatiti to kao popis kad ideš u trgovinu pa prekriži što si napravila, a što ne. Uz sve to ne zaboravi i da pravilan san i prehrana isto imaju veliku ulogu.

Budući da smo svi nekad bili lijeni ili neke stvari jednostavno ne stignem napraviti po pravilima, u kriznim situacijama (ali samo u kriznim) nekad se možeš i osloniti i na kampanjsko učenje, a ovdje možeš provjeriti neki trik koji će ti možda pomoći. I upamti, uvijek budi u toku s događajima na nastavi. 

Želim ti puno sreće i uspjeha u školi! Tvoja Raska

Još Raskinih pitanja i odgovora pronađite ovdje: 

[Pitaj Rasku] Hvala vam što se moja pozitivna vibra širi medijima

[Pitaj Rasku] Djevojka iz Bosne strahuje da neće biti uklopljena u društvo

[Pitaj rasku] Bosanski naglasak čini me manje vrijednim u školi

[Pitaj Rasku] Jako me strah preskakanja kozlića i greda. Što da radim?

[Pitaj Rasku] Torcidaš koji je upucao susjedovu mačku mora sve priznati 

[Pitaj Rasku] Predstavljamo najbolju razrednicu u Hrvatskoj 

[Pitaj Rasku] Boli me kad dobijem. Moram li raditi tjelesni?

[Pitaj Rasku] Imam problem s težinom. Jako me strah Tjelesnog u novoj školi.

[PITAJ Rasku] ‘Oni se svi druže, a ja imam osjećaj da nisam tamo poželjna’

[Pitaj Rasku] Inicijalni ispiti: ‘Ajme Raska obruka san se pred svima u razredu’

[Pitaj Rasku] ‘Ravna sam ko daska. Kaj da radim?’

[Pitaj rasku] ‘Zaljubljena sam u svog profesora’

[Pitaj Rasku] Stalo sam druga smjena, treninzi i koncentracija: ‘Raskice pomozi’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap