Pretraga

[Pitaju Rasku] Predstavljamo najbolju razrednicu u Hrvatskoj

A- A+

Kad ti padne bilo koje pitanje svijeta na pamet, a nemaš ga s kime podijeliti, tu ulijeće Raska. ‘Pitaj Rasku’ naša je nova rubrika koja će biti koncipirana vašim pitanjima, a njenim odgovorima. Stoga se ne ustručavaj postaviti pitanja, ona će kad dođe iz škole, staviti hranjivu masku na lice upaliti mirišljave štapiće po stanu i zatim odgovoriti na sve tvoje nedoumice. Za početak vrijeme je da se upoznate s Raskom.

Pitaj rasku na raska@srednja.hr

Bok svima ja sam Raska. Profesorica sam hrvatskog i engleskog jezika i veliki dio svoje mladosti provela sam u Engleskoj dadiljajući djecu. Nemam djece, ali sva sreća da imam sestru i brata pa tako imam tri nećaka i dvije nećakinje koje obožavam, a prema njihovim pričama, navodno sam im ja najomiljenija teta, a zašto ne bi vjerovala djeci. Djeca nikad ne lažu zar ne?! Kažu da sam kul, da sam svestrana, a mlađa nećakinja, studentica psihologije kaže kako imam ‘nevjerojatnu mogućnost pozitivnog utjecaja na ljude’.

Ravnatelj me natjerao da uklonim dredove

Budući da sam u svojem neskromnom radnom stažu promijenila mnogo škola, a time i gradova u Hrvatskoj, stekla sam mnoge prijatelje i kolege koji me još i danas zovu Oprah. Često sam sa svima njima u kontaktu preko Skypea kojeg mi je nedavno instalirao nećak FER-ovac. Trebate ga vidjeti; Cijelo vrijeme fura tu svoju informatiku, a život pored njega prolazi da ovaj ni ne trepne. U njegovim godinama bila sam puno društveno aktivnija, a sjećam se i svog buntovničkog ponašanja tijekom studiranja i nakon njega.

Prva škola u kojoj sam radila bila je u Metkoviću. Bilo je to razdoblje stažiranja, sjećam se, imala sam dredove koje sam zbog tamošnjeg konzervativnog ravnatelja morala ukloniti. Ono što vama mogu otvoreno priznati, a vjerujem da ćete me shvatiti, imam istetoviran znak mira na lijevoj lopatici, a svojedobno sam u Londonu ispirsala nos (što sam zbog istog ravnatelja morala skidati kada sam dolazila na nastavu). Proputovala sam gotovo cijeli svijet, a najviše pamtim putovanje s redakcijom Studentskog lista kada smo autostopom otišli do Nizozemske gdje smo uživali u nekim blagodatima koje pruža Amsterdam.

Pitaj rasku sve što želiš na raska@srednja.hr

Neudata i volim ljubiti

Bračno stanje? Ni sa svojih 54 godine nisam se uspjela skrasiti, što zbog stalnih seljenja iz jednog grada u drugi, a što zbog tog jer sam lepršave naravi koja me eto koštala činjenice da ću umrijeti sama. Ne, nemam mačaka. Imam prijatelja, kako vi mladi kažete s povlasticama. I dalje vjerujem u ljubav i ljubila sam kroz život. O da… Itekako sam ljubila. Ljubila sam nekad zabranjeno, nekad skriveno, a nekad još strasnije od tog. Zbog jedne sam ljubavi čak pobjegla u Južnu Ameriku, misleći da je on taj. Bila je 1987. godina i u sklopu Studentskog lista kao novinarka izvještavala sam s Univerzijade. Tamo sam upoznala Kolumbijca atletske građe s kojim se u relativno kratkom vremenu dogodila ljubav, strast i požuda. Ili sam bar ja tako mislila…

No, uglavnom; sigurno se pitate tko su roditelji koji trpe ovakav karakter jedne kćeri? Moja majka Greta umirovljena je akademska slikarica, a moj pokojni otac bio je vojno lice. Njemu vjerojatno dugujem za hladni i ubojiti pogled koji imam, koji se svi koji me znaju kažu naglo promijeni kada krenem pričati. Po pričanjima roditelja na sastancima, učenici me navodno vole jer valjda bez puno pretjerivanja objašnjavam gradivo. Kod mene je ‘družba – družba, a služba – služba’ i to se zna. I od tog ne odustajem. Zna se također da kod mene dvojka nije ocjena, što nekima baš nije leglo, ali tako je.

Obožavam maturalce sa svojim razredom

Obožavam maturalce sa svojim razredom i prije njih na SRZ-u volim djecu podučavati o zemlji gdje odlazimo pa smo tako jednom prilikom pravili domaću sangriju. Da, dobila sam opomenu od ravnatelja. U principu kolege me vole, ne znam koliko sam tračana na puš-pauzama jer sam i sama dio njih, ali navodno me nisu voljeli dok sam ‘brijala’ na indijsku kuhinju pa je cijela škola smrdjela po curryju. Dobro, priznajem i u klimakteriju sam i u zadnje vrijeme imam nagle promjene ponašanja. Neki dan mi nije bilo jasno zašto toliko njih šmrče i kašlje pod satom (čak sam se i izderala na pojedince), srećom imam jednog iskrenog momka u razredu koji mi je na lijep način objasnio kako nije ugodno u ciču zimu sjediti u razredu u jakni s otvorenim prozorom. Ovim se putem javno ispričavam na svojim valunzima. Vjerujte mi na riječ, nije lako.

No, bilo kako bilo Raska sam koju ne zanimaju politička opredjeljenja ni tko je peder, a tko lezba. Ne volim ni prepotentne sebične ljigavce koji šire negativnu energiju oko mene. Evo točno sam se sad iznervirala i naglo me oblio znoj.

Ovo je naša putopisna Raska pred kojom nema tabu tema. Stoga ako u svojoj školi nemaš Rasku poput naše i ako nemaš nekoga tko bi mogao odgovoriti na sva tvoja pitanja i nedoumice mi ti je posuđujemo. Raska s vašim pitanjima i njenim odgovorima svima stoji na raspolaganju, a slobodno ih šaljite na raska@srednja.hr ili pitajte na njenom Facebook pageu.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Dragi moji! Izgleda da mi je nećak napravio Fejs i moram vam priznati da me skroz navukao na to. Evo jučer sam do 3…

Posted by Pitaj Rasku on 25. veljače 2016

[Pitaju Rasku] Predstavljamo najbolju razrednicu u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap