Pretraga

Početna plaća za nastavnike treba biti 9.500 kuna? Evo što smo zaključili na panelu o deficitarnim nastavničkim smjerovima

Trebaju li deficitarni nastavnici imati veće plaće od drugih? Jedno je to od onih pitanja od milijun dolara na koje smo pokušali odgovoriti na godišnjoj konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici. Mirko Planinić, Zlatko Stić i Ratimir Ljubić, iz pozicije dekana, ravnatelja i dožupana dali su nam svoje perspektive o tome kako privući nastavnike u školu, posebno kad je alternativa primamljiv, dobro plaćen posao u industriji.

obrazovanje na prekretnici, panel deficitarni nastavnički smjerovi

Održana je konferencija Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

Jedanaesti rođendan srednja.hr je, osim svojom prvom brucošijadom u klubu Boogaloo, proslavila i godišnjom konferencijom Obrazovanje na prekretnici. Na jednom od panela pričalo se i o tome jesu li deficitarni nastavnički smjerovi rak-rana sustava.

Na to su pitanje, svatko iz svoje perspektive odgovorili Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu, Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog i Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije. Raspravu je moderirao novinar portala srednja.hr Duje Kovačević.

Zadnjih pet godina sve manje studenata na nastavničkom smjeru

Mirko Planinić, dekan zagrebačkog PMF-a smatra da bi nastavnicima deficitarnih smjerova – prvenstveno matematike i fizike – trebalo povećati plaću u odnosu na druge. Oni su na tržištu cjenjeniji i često odlaze u industriju gdje su plaće kompetitivne. Povećanjem plaća svima ne bismo riješili problem deficitarnosti, no, ipak, slaže se s ostalima, nije sve u novcu.

– Zadnjih pet godina vidimo taj silazni trend, gdje su neki profesorski smjerovi s pune kvote, došli gotovo na nulu. To koincidira s rastom IT sektora. Čak i oni koji završe kod nas, prema našim izlaznim anketama, samo trećina želi otići u školu, dvije trećine idu negdje van. To zanimanje treba biti cjenjenije. To se vidi i u opremljenosti laboratorija, u pravu na usavršavanje, da li ih roditelji i djeca gnjave, sve to ulazi u splet zašto netko neće u ta zanimanja, kazao nam je Planinić.

Ne vidi svrhu otvaranja nastavničkih studija na Učiteljskom faksu, ako bi bili iste kvalitete kao oni na PMF-u.

Izdvojeni članak
online nastava profesor

Imat ćemo nastavnički studij matematike na Učiteljskom fakultetu? Dekan PMF-a nije oduševljen idejom

Početne plaće svima jednake, a uspješnost dodatno nagrađivati

Zlatko Stić, ravnatelj zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimir Prelog, smatra da bi nastavnici trebali imati oko 9.500 kuna neto početne plaće. No, ne slaže se da bi neki trebali imati više, neki manje. Svi predmeti su ravnopravni pa bi takve trebale biti i početne plaće. Stić smatra da bi ravnatelji i školski odbori trebali imati mogućnost davanja dodataka i nagrada za radne rezultate pojedinim učiteljima.

– Uspješnost treba nagrađivati, nismo svi jednako uspješni, nemamo svi jednake rezultate, nemamo svi jednako zalaganje. Status nisu samo financije, status je i ljudski. Zadnjih smo godina sve više taoci pojedinih roditeljskih stavova o znanju njihove djece. Vidjeli smo pritiske za ocjene. Usavršavanja moraju postati obvezna. Gdje su nam inženjeri koji trebaju strukovnim školama? Nije to samo matematika i fizika, već STEM, kazao je Stić, pojašnjavajući da je problem puno širi.

Prije više od deset godina, istaknuo je, počelo se pričati o deficitarnosti nekih smjerova, a sad je to zahvatilo i velike gradove poput Zagreba.

obrazovanje na prekretnici, konferencija srednja.hr

Obrazovanje na prekretnici, druga godišnja konferencija portala srednja.hr
Foto: Niko Goga

Županije će nastavnicima osigurati stan i novčanu nagradu?

Ratimir Ljubić, dožupan Koprivničko-križevački, u prosvjeti je proveo gotovo trideset godina. On je govorio o malim sredinama koje nemaju uvijek za ponuditi ono što imaju veliki gradovi. Život je puno više od plaće, a županije nekada nude i stanovanje te druge benefite poput godišnjih nagrada.

– Mi gledamo studente završnih godina, nudimo im da dođu. Moramo imati i stručnu zastupljenost, u četverogodišnjim strukovnim i gimnazijama, kvalitetne nastavnike, općih predmeta i struke. Normalno da mladi čovjek želi biti tamo gdje ima jači društveni život. Tu se javlja i problem putovanja, ako idete u malo mjesto, morate imati auto. Lobiramo jako puno da nam mladi ljudi dođu. Pojedine općine i županije, recimo u zdravstvu, daju nagrade od 50 ili 100 tisuća kuna. Ako je nedostatak stručnog kadra, morat ćemo ići u tom smjeru, kazao je Ljubić.

Deficitarnost kadrova je velika, dodao je, pa treba vidjeti hoće li u budućnosti biti dovoljno nekom nastavniku riješiti stambeno pitanje, godišnju nagradu ili još i nešto treće.


PET ZAKLJUČAKA S PANELA

  • (neki) nastavnici trebaju imati veće plaće
  • nije samo novac u pitanju
  • teško je privući nastavnike u malu sredinu
  • već deset godina se priča, sad nešto treba učiniti
  • stipendije i reforme studija nisu dovoljne

Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.