Pretraga

Pogledajte najbolje od državne smotre LiDraNa 2016.

A- A+

Državna smotra LiDraNo održana je prošlog tjedna Šibeniku. U ‘Gradu prijatelja djece’ Agencija za odgoj i obrazovanje okupila je najuspješnije i najtalentiranije učenike osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija koji su prisustvovanjem na županijskoj razini svojim literarnim i novinarskim radovima te dramsko-scenskim nastupima osigurali svoj odlazak na državnu smotru.

Izvor: Agencija za odgoj i obrazovanje

Na jubilarnoj 25. Smotri LiDraNa u vidu literarnih, novinarskih radova, školskih listova, radijskih emisija te radioigrama i scenskim nastupima u četiri dana predstavilo se ukupno 296 učenika osnovnih te 176 učenika srednjih škola.

LiDraNo kao prostor za sukobljavanje s profesionalnom temom

Ovogodišnja državna smotra započela je pojedinačnim scenskim nastupima, a kasnije su uslijedili nastupi dramskih skupina, stručni razgovori te okrugli stolovi za talentirane mlade literarce i novinare. 

Stručne razgovore i okrugle stolove održala su prosudbena povjerenstva među kojima su bili redom stručnjaci iz literarnog, novinarskog, filmskog i kazališnog svijeta. 

Kako je LiDraNo smotra, o svim se radovima i nastupima javno diskutiralo.

 – Smotra je nešto gdje se ne njeguje kompetitivnost i toga nedostaje u našem obrazovnom sustavu. Obrazovni sustav kreiran je, nažalost, tako da se svi borimo biti bolji jedni od drugih. Značajka LiDraNa jest ta da su svi pobjednici, kazala je u obraćanju LiDraNovcima Jadranka Žanković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Na državnoj smotri nastupili su učenici koji su ostvarili najzanimljivije i najcjelovitije radove u svim izrazima. 

I predsjednik državnog povjerenstva smotre, hrvatski redatelj Mario Kovač istaknuo je važnost LiDraNa za kojeg smatra kako je upravo ova učenička smotra svojevrsni inkubator za djecu i mlade koji ih priprema za daljnji život. 

– Mnogim danas profesionalnim novinarima, književnicima i kazalištarcima, LiDraNo je bio prostor za prvo ozbiljnije suočavanje s profesionalnom tremom. A trema ili strah pred publikom je dobra stvar, to znači da vam je stalo do mišljenja drugih i da stvarate sa željom da poruku svog rada prenesete ostalima, istaknuo je Kovač dodavši i to kako neki LiDraNovci možda nisu uronili u novinarski i umjetnički svijet, ali su definitivno postali kvalitetna publika.

Izdvojeni članak

LiDraNo iz perspektive jedne učenice

Objavljen je i zbornik radova sa smotre

Ono što doprinosi vrijednosti ovogodišnjem LiDraNu je i javna objava Zbornika gdje su objavljeni svi literarni i samostalni novinarski radovi učenika koji su pozvani na državnu smotru. Za ostale izraze objavljuju se imena učenika i mentora te naslovi radova u ostalim kategorijama. 

Zbornik je značajna, ali ujedno i jedina godišnja antologija učeničkih literarnih i samostalnih novinarskih radova takve vrste. Posebnost ovogodišnjeg LiDraNa, istaknula je ravnateljica Zanković Pečenković je i ‘povratak’ na smotru učenika mlađih razreda osnovne škole. 

Ovogodišnji šibenski domaćini na smotri za osnovnoškolce bila je Osnovna škola Brodarica dok je Tehnička škola Šibenik ugostila LiDraNovce srednjih škola.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap