Pretraga

U pojedinim hrvatskim školama mobitel se ne smije koristiti niti pod odmorom, a zbog kršenja tog pravila može se dobiti i ukor

A- A+

Francuski ministar obrazovanja, Jean-Michel Blanquer, uveo je u tamošnje škole mjeru zabrane korištenja mobitela u školi – ne samo pod nastavom, već i pod odmorima. No, manje je poznato kako ta mjera postoji i provodi se i u pojedinim hrvatskim školama.

foto: pixabay

I prije francuske Vlade, Osnovna škola Kostrena uvela je u svoj kućni red zabranu korištenja mobitela ne samo pod nastavom, nego i za vrijeme odmora.

– Učitelji i učenici za vrijeme nastave ne smiju koristiti mobitel. Za iste učenici odgovaraju sami te Škola smatra da ih je učenik donio uz dozvolu roditelja. Škola ne odgovara za oštećene, izgubljene otuđene mobitele i druge slične aparate. Učenici su dužni isključiti mobitele i slične komunikacijske aparate prije početka nastave. U nižim razredima učenici će ih odložiti u za to predviđenu kutiju koju će im ponuditi učiteljica. Kutija s mobitelima će se zaključati preko odmora u ormaru učitelja/ice. Učenici viših razreda isključit će mobitele pri ulasku u školu i smiju ih uključiti tek nakon završetka nastave. Spremit će ih na sigurno mjesto u torbi, stoji u Pravilniku u kućnom redu OŠ Kostrena, izmijenjenom početkom ove školske godine.

Škola u Kostreni nije jedina koja je uvela zabranu korištenje mobitela

Izdvojeni članak

Rigorozan potez: Jedna od većih europskih zemalja zabranjuje korištenje mobitela u školi

U slučaju kršenja ovih pravila, nastavnik oduzima učeniku mobitel i predaje ga ravnatelju ili stručnoj službi koji će proslijediti mobitel učenikovim roditeljima. Uz to, stoji u Pravilniku o kućnom redu, nedozvoljeno korištenje mobilnih uređaja bit će kažnjeno pedagoškim mjerama i utjecat će na zaključnu ocjenu iz vladanja dotičnog učenika. Prva pedagoška mjera koje se izriče pisana je opomena, a ako se prekršaj ponovi više puta, moguće je da učenik ‘zaradi’ čak i ukor.

No, OŠ Kostrena nije jedina u Hrvatskoj koja njeguje pravilo korištenja mobitela u školi. Kako piše zagorje-international.hr, ono postoji i u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Klanjcu.

– Oni mobitel imaju, ali je on ugašen i nalazi se u torbi jer im odvlači pažnju. Naime, imali smo situaciju kada su svi igrali online igrice pa su morali osvajati bodove točno u određeno vrijeme. Jedva su čekali da zvoni i nastala je prava manija. Tada sam odlučila sve argumente staviti na papir i stati pred roditelje. Prijedlog je prošao raspravu, odobren je od strane Vijeća roditelja, ali i od strane učenika, kazala je za zagorje-international.hr, ravnateljica Melita Ulama.

Dodaje, učenici su se na početku bunili, ali kompromis je postignut.

– Tražili su da u zamjenu za uvođenje zabrane korištenja mobitela smiju nositi platnene tenisice umjesto papuča, što smo im dopustili. Jako mi je drago da sada, nekoliko mjeseci nakon uvođenja novog pravila, učenici imaju samo pozitivne komentare i kažu kako se osjećaju puno bolje i sigurnije, jer znaju da ih nitko neće fotografirati, snimati, ili objaviti nešto neprimjereno bez dozvole, kaže ravnateljica Ulama za zagorje-international.hr.

Napomenimo, u OŠ Antuna Mihanovića u slučaju hitnosti učenici roditelje mogu pozvati telefonom iz tajništva, a na isti način roditelj mogu doći i do učenika. Od početka veljače, niti pod nastavom niti pod odmorom, mobiteli se ne smiju koristiti i u krapinskoj OŠ Augusta Cesarca.

Ministarstvo ne planira uredbu na državnoj razini

Nakon nedavne tučnjave dvaju srednjoškolki u Splitu, koje su na deseci njihovih vršnjaka samo promatrali i snimali, pitanje potpune zabrane korištenja mobitela u školama postalo je još jednom aktualno. Koliko je poznato zakonska uredba oko te zabrane na državnoj razini za sada se ne planira u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

– O tome svaka škola odlučuje samostalno, svojim kućnim redom. U njemu mogu biti predviđene zabrane i kazne za neodgovorno ponašanje, kao i savjeti za odgovorno korištenje mobitela u nastavi, kazali su iz MZO-a za RTL televiziju.