Pretraga

Rigorozan potez: Jedna od većih europskih zemalja zabranjuje korištenje mobitela u školi

A- A+

Na samom početku sljedeće školske godine osnovce iz Francuske dočekat će poprilično stroga novina. Naime, tamošnji ministar obrazovanja, Jean-Michel Blanquer uvodi mjeru zabrane korištenja mobitela u školi. Učenici će mobitele moći donositi sa sobom, ali morat će ih ostavljati u ormarićima, a osim na nastavi neće ih smjeti koristiti ni pod odmorom.

foto: pixabay

Uvođenje zabrane korištenje mobitela na nastavi bila je jedna od ideja koju je u svojoj uspješnoj kampanji zagovarao sadašnji predsjednik Francuske, Emmanuel Macron. Od rujna 2018. godine ta će ideja u njegovoj zemlji i zaživjeti, najavljuje francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer. Kako piše The Guardian, zabrana će obuhvatiti učenike osnovne škole, od 6. do otprilike 15. godine života. Trenutno francuski obrazovni stručnjaci razmišljaju kako ovu ideju i realizirati.

Izdvojeni članak

Učenici škola koje brane donošenje mobitela imaju bolje akademske rezultate

– Na ministarskim sastancima mobitele ostavljamo u ormarićima pod ključem prije no što uđemo. Čini mi se da bi se to moglo primijeniti na bilo koju grupu ljudi, uključujući razred, izjavio je nedavno ministar Blanquer, prenosi The Guardian.

Dobro uporište za uvođenje ove ideje Francuska vlada ima u istraživanju koje je provela škola London School of Economics. Prema njemu, 16-godišnjaci su u školama koje su uvele zabranu korištenja mobitela, poboljšali rezultate na ispitima za 6.4%, a najviše su time profitirali inače lošiji učenici i učenici slabijeg imovinskog stanja. No, francuski roditelji idejom zabrane mobitela nisu oduševljeni.

– Moja kći odlazi i vraća se iz škole samostalno, a u ovo doba godine mrak pada vrlo rano i želim da ima mobitel uz sebe. To je umirujuće. Umjesto da se uvede ova zabrana, bilo bi bolje da škole instaliraju blokatore signala, kazala je majka Sabine za The Guardian, dok se tamošnji sindikati pitaju odakle i kako će se pribaviti tri milijuna ormarića za 5.300 javnih škola.

Učenici nisu previše zabrinuti oko toga što mobilne uređaje neće smjeti koristiti u školi, nego gdje će ih odlagati.

– Ne razumijem kako će to funkcionirati. Tko će nam oduzimati mobitele, gdje ćemo ih odlagati, kako ćemo ih dobivati natrag, pita se 13-godišnji učenik, prenosi The Guardian.

Iako trenutno u Hrvatskoj govora o zabrani korištenja mobitela u školi nema, napomenimo kako je pred dvije godine portal srednja.hr proveo anketu u kojoj smo naše čitatelje pitali koriste li mobitel tijekom nastave. Od 354 ispitanih, čak 66% njih mobitel pod nastavom koristi i to za dopisivanje, surfanje internetom, igranje video igrica ili za potrebe nastave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap