Pretraga

Poznato koliko je prijava stiglo za članove školskih odbora u Zagrebu, trebali bi biti izabrani do kraja mjeseca

A- A+

Dva najveća hrvatska grada, Zagreb i Split, ove su godine uvela veliku promjenu u način imenovanja članova školskih odbora koje su do sada birali gradonačelnici sami. U Zagrebu se tako dva od tri člana biraju putem javnog poziva, dok će treći biti predstavnik mjesnog odbora u sklopu kojeg se nalazi škola. Prema podacima koje smo tražili od Gradskog ureda za obrazovanje, pristiglo je skoro osam puta više prijava nego što se odabire članova, a kraj selekcijskog postupka očekuje se do kraja listopada.

Ilustracija: Unsplash

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju školski odbori, tijela koja upravljaju školama, imaju sedam članova. Jednog člana bira radničko vijeće, dva člana učiteljsko/nastavničko, tj. odgajateljsko vijeće, jednog člana bira vijeće roditelja iz reda roditelja koji nije radnik škole, a osnivač, što su najčešće gradovi i županije, imenuje tri člana.

Ljetos je gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomaševića, donio odluku kako će od tri člana školskog odbora koja imenuje osnivač, jedan član školskog odbora biti imenovan iz redova vijećnika mjesnih odbora (za osnovne škole), odnosno gradskih četvrti (za srednje škole i učeničke domove) na kojima se pojedina škola ili učenički dom nalazi, i to temeljem prijedloga samog vijeća mjesnog odbora.

Druga dva člana imenovat će se temeljem javnog poziva za iskazivanje interesa za članstvo u školskim odborima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova Grada Zagreba. Spomenuti javni poziv otvoren je krajem kolovoza, ali članovi školskih odbora iz kvote onih koje je do sada imenovao gradonačelnik – još uvijek nisu odabrani.

Za 384 mjesta stiglo 2.963 prijava

Gradskom uredu za obrazovanje poslali smo upit oko toga kada će biti imenovani te koliko je uopće prijava pristiglo.

Iz Grada odgovaraju kako su početkom rujna zaprimili prijedloge članova odbora iz redova vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti. Trenutno je, kažu, u tijeku ishođenje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije od strane Ministarstva pravosuđa i uprave za svakog pojedinog člana školskog odbora iz redova mjesnih odbora/gradskih četvrti. Naime, temeljem Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ‘član školskog odbora ne može biti osoba koja je pravomoćno osuđena, odnosno protiv koje je pokrenut kazneni postupak za neko od kaznenih djela iz članka 106, st. 1 i 2 Zakona’.

– Po izdavanju spomenutog posebnog uvjerenja od strane resornog Ministarstva, članice i članovi školskih odbora iz redova vijeća mjesnih odbora, odnosno gradskih četvrti, bit će imenovani u školske odbore škola i učeničkih domova koji se nalaze na njihovom području. Nadalje, za 384 mjesta u školskim odborima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova Grada Zagreba koja se popunjavaju temeljem spomenutog javnog poziva zaprimljeno je ukupno 2.963 prijava građanki i građana, otkrivaju iz Gradskog ureda za obrazovanje.

Napomenimo i kako je članstvo u školskim odborima u Zagrebu specifično jer članovi dobivaju naknadu – imaju pravo na 250 kuna neto po sjednici, ali samo za sjednice na kojima prisustvuju.

‘Završetak selekcijskog postupka očekuje se do kraja listopada’

Završetak postupka očekuje se do kraja ovog mjeseca.

– Slijedom velikog broja zaprimljenih prijava u sklopu javnog poziva, selekcijski je postupak za izbor kandidata temeljem spomenutog javnog poziva u tijeku, a završetak selekcijskog postupka očekuje se do kraja listopada. Imena članova školskih odbora iz redova osnivača bit će javno objavljena, kažu iz Gradskog ureda.

Iz grada ističu i kako se, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, školski odbor može konstituirati ako je imenovana većina članova školskog odbora, a odluke školskog odbora pravovaljane su ako za njih glasuje većina od ukupnog broja članova.

– Slijedom navedenog, s obzirom na činjenicu da su mandati članica i članova školskih odbora koji se ne imenuju iz redova osnivača (4 člana, odnosno većina članova školskog odbora) aktivni, školski, tj. domski odbori zagrebačkih škola i učeničkih domova, a time i same škole i domovi, uredno funkcioniraju, naglašavaju iz Grada.