Pretraga

Transparentnost dolazi u škole: Zagreb i Split mijenjaju način biranja članova školskih odbora

A- A+

Iako na to imaju zakonsko pravo, članove školskih odbora u Zagrebu i Splitu više neće birati gradonačelnici sami, već će proces njihova imenovanja učiniti transparentnijim. Split je već raspisao javni natječaj za imenovanje troje predstavnika grada po školi, a u Zagrebu će se dva birati putem natječaja, dok će treći biti predstavnik mjesnog odbora na kojem se nalazi škola.

Ilustracija: Pexels

Splitski gradonačelnik prof. dr. sc. Ivica Puljak raspisao je Javni poziv za iskazivanje interesa za članstvo u školskim odborima osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split.

Školski odbori su tijela koja upravljaju školom, a zakonski imaju sedam članova. Od njih, jednog člana bira i razrješuje radničko vijeće, dok od ostalih šest članova, dva bira učiteljsko vijeće, jednog vijeće roditelja, dok tri člana bira osnivač, odnosno grad u slučaju osnovnih škola. Upravo ta tri člana po školi gradonačelnik Puljak odlučio je ne birati svojevoljno, već putem javnog natječaja.

Puljak: Gradimo škole 21. stoljeća

– To je jedno od obećanja iz mog predizbornog programa, kako ćemo provoditi javni pozivi za sve članove upravnih vijeća i nadzornih odbora koje imenuje Grad Split, a sve kako bi imenovanja bila transparentna, komentirao nam je svoj potez gradonačelnik Puljak.

Kaže kako je Javni poziv za članstvo u školskim odborima upućen svim građanima koji mogu i žele sudjelovati u gradnji škola i obrazovanja 21. stoljeća.

– Školski odbori upravljaju školama, zato ih je nužno depolitizirati i imenovati isključivo stručne ljudi koji će kroz svoj rad doprinijeti razvoju modernog osnovnoškolskog obrazovanja u Splitu. Prema tome, očekujemo upravo odaziv stručnih i kompetentnih građana, ističe Puljak.

Tri uvjeta

Na natječaj se mogu javiti svi građani koji zadovoljavaju tri uvjeta: da nisu pravomoćno osuđivani protiv određenih kaznenih djela, da imaju završen barem preddiplomski studij i da ne rade u školi za čiji se odbor prijavljuju.

Grad Split se dodatno digitalizirao pa, umjesto zemaljskom poštom, zainteresirani prijave mogu poslati i elektroničkom.

Promjene i u Zagrebu: Dva člana putem poziva,  a treći će biti ‘lokalac’

A da promjene u upravljanju školama mogu očekivati i Zagrepčani, najavio je danas gradonačelnik glavnoga grada Tomislav Tomašević.

– Grad Zagreb odnosno ja kao gradonačelnik bih trebao imenovati oko 600 predstavnika Grada Zagreba u školskim odborima. Tu mogu načelno najaviti model u kojem će jedan od tri gradska člana biti predstavnik mjesnog odbora u školskim odborima na mjestu gdje se nalazi škola, dok će se druga dva birati na temelju javnog natječaja, kazao je Tomašević.

Istaknuo je kako će Grad imati povjerenstvo koje će među prijavljenim odabrati članove odbora, a najavio je i smanjenje naknada za članstvo u tim tijelima.

– Odmah mogu reći i da planiramo smanjiti naknade za članove školskih odbora, rekao je gradonačelnik te dodao kako će detalje predstaviti na idućoj konferenciji za medije.

Za razliku od zagrebačkih, članovi splitskih školskih odbora neće primati nikakvu nagradu.